Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : feta

Zupa czosnkowa z serem feta

atina_bc

Zupa ta jest kremowa o delikatnie czosnkowo-serowym smaku. Ser feta nadał jej charakteru i wzmocnił smak. Przy jej przygotowywaniu trzeba uważać z solą, gdyż już sam ser jest słony. Dlatego solą najlepiej jest ją doprawić na samym końcu. Czosnek w trakcie gotowania traci na intensywności, można więc po ugotowaniu dodać jeszcze ząbek lub dwa dla wzmocnienia smaku.

Zupa czosnkowa z serem feta

Składniki:

  • 560 g ziemniaków
  • 6 (30 g) ząbków czosnku
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 100 g sera feta  
  • bagietka do grzanek (2 kromki)

Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na oleju wraz z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Zalać 1 litrem wrzącej wody, dodać listek laurowy oraz pieprz i tymianek do smaku. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie, około 25-30 minut.

W międzyczasie przygotować grzanki: bagietkę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.

Wyjąć listek laurowy. Resztę zupy dokładnie zmiksować na krem. Dodać starty na tarce ser, wymieszać. Ewentualnie dosolić lub dosypać pieprzu do smaku.

Zupę przelać do miseczek, podawać z grzankami, posypaną fetą. 

Smacznego:-)

Zupa czosnkowa z serem feta

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zupa czosnkowa z serem feta  Ebook Wielkanoc 2013



Tarta z dynią i fetą

atina_bc

Nie ma to jak dania proste i szybkie w przygotowaniu - bardzo takie lubię i ta tarta właśnie taka jest. Można ją przygotować, jako jedna dużą i po upieczeniu kroić na mniejsze kawałki. Ja jednak zdecydowanie preferuje mniejsze tarty, takie wielkości kanapek. Przepis na tę pyszną tartę znalazłam u Cudawianki.  

Tarta z dynią i fetą

Składniki (ilość dowolna):

  • sera feta
  • dynia
  • ciasto francuskie
  • tymianek

Ponadto:

  • jajko do posmarowania

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynie pokroić w mniejsze plastry lub w kostkę i rozłożyć na cieście. Posypać rozkruszonym serem feta i tymiankiem. Wszystkie składniki rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia.
Jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim brzegi ciasta.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, aż ciasto się "napuszy" i nabierze złotego koloru na rantach. Można podawać na ciepło jak i na zimno.

Smacznego:-)

 Tarta z dynią i fetą

Pasta z fety

atina_bc

Wszystkim wielbicielom fety polecam przygotowaną na bazie tego sera pyszną pastę do kanapek. Przepis pochodzi z tej strony.

Pasta z fety

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 - 3 łyżki drobno posiekanego koperku (dałam szczypiorek)
  • czarne oliwki do przybrania (pominęłam)
  • pieprz

Czosnek przecisnąć przez praskę. Ugotowane na twardo jajko drobno posiekać. Wszystkie składniki wlożyć do miski i utrzeć na na jednolity krem. Przyprawić pieprzem. Ja ser rozdrobniłam widelcem i wszystkie słakniki wymieszałam łyżką.

Przed podaniem dobrze schłodzić, około 4 godziny w lodówce.

Smacznego:-)

Pasta z fety

Bułgarski placek z cukinii

atina_bc

Bardzo dobra zapiekanka, którą można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Przyznam , że mnie dużo bardziej smakowała na ciepło, koniecznie w towarzystwie wyrazistego sosu. Sam placek też doprawiłam dość dobrze dając dużą ilość czosnku, pieprzu i chili. Przepis na placek wypatrzyłam na Galerii Potraw.

Bułgarski placek z cukinii

Składniki:

  • 4-5 małych kabaczków lub cukinii (wielkości polskich ogórków)
  • 300 g pokruszonej fety
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kaszki manny
  • dużo zielonego (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mięta)
  • czosnek wyciśnięty przez praskę
  • pieprz, chili

Kabaczki (cukinie) umyć, zetrzeć na grubej tarce i dokładnie odcisnąć z wody. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dobrze doprawić. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Warstwa nie powinna być grubsza niż 3 cm.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, aż z wierzchu będzie rumiany.

Można podawać na ciepło lub zimno, z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smaczengo:-)

Bułgarski placek z cukinii

Filety z ryby z pomidorami i fetą

atina_bc

Dzisiaj proponuję pyszne połączenie - ryba, pomidory i feta. Jak tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że będzie mi bardzo smakowała taka rybka - wiadomo z feta wszystko jest pyszne. A było to kolejne spotkanie na wspólnym obiedzie z Majanką, Ireną i Andrzejem. Przepis pochodzi z książki "Smaki Ameryki" Joanny Futkowskiej i Marty Walęckiej - Zdroik.

Filety z ryby z pomidorami i fetą

Składniki:

  • 4 filety z ryb morskich po około 150 g
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (około 450 g)
  • 8 cebulek dymek
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Rybę umyć, osuszyć w papierowym ręczniku. Cebulki umyć, pokroić w plastry. Do garnka włożyć pomidory z zalewą, cebulkę, dodać sok z cytryny, rozkruszone zioła i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić bez przykrycia, aż płyn odparuje, posolić. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem umieścić filety, nałożyć na nie sos.

Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Przed podaniem posypać fetą.

Smacznego:-)

Filety z ryby z pomidorami i fetą

Z  widelcem przez kuchnię obu Ameryk

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci