Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mieso

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

atina_bc

 Oglądając tę roladę na zdjęciach miałam wrażenie, że jej przygotowanie jest niezwykle skomplikowane. Chciałam jednak przygotować na obiad coś odmiennego, co nieczęsto pojawia się na talerzach i podjęłam wyzwanie. Okazało się, że nie jest to wcale skomplikowane. Może do najłatwiejszych nie należy, gdyż zwinięcie rolady zawsze jest dla mnie niewiadomą - czy wszystko się uda. Jednak warto spróbować. Przygotowaniu rolady poświęciłam około godziny czasu, a efekt jest naprawdę zachwycający. Rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie smakuje. Z nadzieniem można eksperymentować - zamiast pieczarek dać szpinak, lub zrobić ze środkiem z mięsa mielonego - wszystkie wersje są pyszne :)  

Źródło: Smaki ogrodu.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 jajek
  • 300 g żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół i rozbić na dwa cienkie plastry. Mięso oprószyć solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jajka roztrzepać z majonezem i wymieszać z serem. Blachę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wylać na nią masę serową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 20 minut.

Podpieczony omlet serowy wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na blat w taki sposób, aby na wierzchu był papier do pieczenia. Ostrożnie, pomagając sobie szpatułką lub nożem odkleić go. Na omlecie ułożyć plastry mięsa, a następnie pieczarki. Roladę zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć na papierze do pieczenia w tej samej blaszce, w której piekł się omlet. Zapiekać przez około 35 – 40 minut w temperaturze 180ºC. Roladę kroić w plastry i podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami   Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Placek po zbójnicku

atina_bc

Placek po zbójnicku pochodzi z Podhala, z Polski lub Słowacji. To nic innego jak placek ziemniaczany serwowany z gulaszem. Przewrócenie dużego placka nie jest takie proste - musi być doborze usmażony. Jeśli ktoś się obawia, że może sobie z tym nie poradzić oczywiście można upiec mniejsze placki i również podać polane gulaszem. Danie to nie jest bardzo dietetyczne, ale za to jakie pyszne;-)

Placek po zbójnicku

Przygotować duże lub małe placki ziemniaczane z tego przepisu klik.

Składniki na gulasz:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieczarek
  • szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, chilli, liść bobkowy, ziele angielskie

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mąki. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć a następnie dodać mięso. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion i dusić, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i podsmażyć na łyżce masła lub odrobinie oleju. Dodać do mięsa. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Na usmażonego placka ziemniaczanego nakładać porcję gulaszu i podawać.

Smacznego:-)

Placek po zbójnicku

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

atina_bc

Ostatnio zachwyciły mnie udka kurczaka długo pieczone w pomidorkach cherry z cukinią i czosnkiem wg Jamiego Olivera. W daniu tym oliwa miesza się z czosnkiem, pieczonymi pomidorkami i cukinią, a wszystkie aromaty przenikają do mięsa. Udka są mięciutkie i mięso samo odchodzi od kości. Bardzo fajne jest to, że danie to można szybko przygotować i brudzi się tylko jedno naczynie ;) Udka tak upieczone na stałe trafiły do mojego menu i chętnie przygotowuje je nie tylko na obiad, ale także jako danie imprezowe.

Źródło: ChilliBite.

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

Składniki:
  • 8-10 udek kurczaka
  • sól morska i pieprz do smaku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 200-300g pomidorków koktajlowych (mogą być różnych kolorów)
  • 1 cukinia
  • główka czosnku
  • oliwa z oliwek 
  • świeżo mielone płatki chilli

Udka umyć, oprószyć solą i pieprzem. Oberwać listki z całego pęczka bazylii. Pomidorki umyć, mniejsze pokroić na pół, większe na ćwiartki. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić ją w ukośne kawałki wielkości połówki pomidorka. Główkę czosnku podzielić na ząbki i wyłuskać je z łupin. Na dnie sporego naczynia do zapiekania ułożyć warzywa, posypać listkami bazylii, a na wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić świeżo mielonymi płatkami chilli i lekko zamieszać, ale tak, by pomidorki i czosnek pozostały na dnie naczynia.

Formę do pieczenia wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180°C,  na 60 minut. Po tym czasie całość zamieszać a  udka obrócić na drugą stronę, by ładnie się zrumieniły. Zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze 60-80 minut. Udka świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami - np ziemniakami Hasselback .

Smacznego:-)

Udka kurczaka długo pieczone w pomidorach wg Jamiego Olivera

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci