Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ser-zolty

Rolada z żółtego sera

atina_bc

Dodatki do serka można dowolnie komponować. Dajemy je w niewielkich ilościach. ja lubię tak je komponować, by rolada była kolorowa, gdyż wtedy moim zdaniem ładniej się prezentuje. Zamiast papryki można dać rzodkiewkę lub inne ulubione dodatki. Uważać tylko, żeby nie przesadzić z ich ilością;-)

Spokojnych i Rodzinnych Świąt Wielkanocnych dla wszystkich odwiedzających !

Źródło: Zainspirowana przepisem Abbry.

Rolada z żółtego sera

Składniki :

  • 300 g żółtego sera (u mnie gouda)
  • 150 g serka topionego śmietankowego
  • 80 g masła
  • 1 jajko na twardo
  • po ćwiartce - czerwonej i pomarańczowej papryki
  • szczypiorek
  • kilka plasterków kiełbasy suchej krakowskiej
  • sól, pieprz

Żółty ser włożyć do mocnego foliowego woreczka i wsadzić do garnka z wrzątkiem na pół godziny. 

W tym czasie przygotować farsz. Masło utrzeć na gładką masę, następnie dodać serek i jeszcze przez chwile ucierać. Jajka, paprykę, szczypiorek i kiełbasę  pokroić w drobniuteńka kostkę i dodać do masy. Wymieszać dokładnie i doprawić do smaku sola i pieprzem.  

Kiedy żółty ser będzie bardzo miękki, wyjąć z woreczka i rozwałkować na cienki prostokątny placek. Następnie rozsmarować na nim przygotowany farsz i zwinąć wzdłuż krótszego boku. Roladę zawinąć w folie i włożyć do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :-)

 Rolada z żółtego sera

Rolada z żółtego sera

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

atina_bc

Lubię tortille przygotowywane z różnymi nadzieniami. Najczęściej przygotowuje twistera, ale kiedy ostatnio zostało mi kilka sripsów postanowiłam przygotować inne danie. To jest taka wypasiona wersja potrawy będącej już u mnie na blogu quesadillas z trzema serami. Wielbicielom tego typu dań polecam również quesadillas z pieczarkami. I przyznaje do takiego nadziania tortilli zainspirowało mnie jedno danie z KFC;)

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Składniki:

  • 3 tortille
  • 100 g sera cheddar
  • 100 g sera gruyere
  • 100 g sera pleśniowego
  • 100 g sera camembert
  • 3-4 stripsy z kurczaka
  • sos barbecue

Stripsy można przygotować wg tego przepisu, lub zwyczajnie pokroić fileta z kurczaka na mniejsze kawałki i usmażyć w panierce. Przygotowane stripsy pokroić w kostkę. Ser pleśniowy i camembert również pokroić w kostkę, natomiast pozostałe sery zetrzeć na tarce.

   

Rozgrzać patelnie. Umieścić na niej jedną tortille, jej połowę posypać startymi serami, porozkładać kawałki serów oraz kurczaka. Miejscami między kurczakiem a serami dać kleksy sosu barbecue. Nakryć druga połową tortilli i docisną. Podsmażyć z jednaj strony, następnie odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Gdy obie strony będą rumiane kolor, zdjąć z patelni i pokroić w trójkąty.

Podawać natychmiast. Można do nich przygotować guacamole.

Smacznego:-)

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Quesadillas cztery sery z kurczakiem

Zapiekanki z pieczarkami

atina_bc

Zapiekanki na bagietkach to typowy polski fast food. Pamiętam jak zajadałam się nimi jeszcze za czasów dziecięcych, kiedy obok hot dogów był to chyba jedyny fast food na polskich ulicach. Teraz na każdym kroku spotykamy rożnego rodzaju propozycje, ale ja nadal bardzo chętnie sięgam właśnie po zapiekanki i to te klasyczne z pieczarkami. W Krakowie najbardziej znane są te z Okrąglaka na Kazimierzu i oczywiście też tam lubię kupować, ale najchętniej jadam te z Baru Alabama - to taka niepozorna budka przy Rondzie Matecznego, ale moim zdaniem jedno z najlepszych miejsc z fast foodem. Może też znacie to miejsce? Jeśli nie, to polecam a obok pysznych zapiekanek warto spróbować schab burgera z serem :-)

Podane przeze mnie proporcje są orientacyjne na około 4 zapiekanki na bagietkach o długości ok. 20 cm. A tak na marginesie przygotowanie takich zapiekanek jest też idealnym sposobem na wykorzystanie już lekko czerstwego pieczywa;-)

Zapiekanki z pieczarkami

Składniki: (na około 4 bagietki o długości 20 cm)

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera (gouda, edamski)
  • sól, pieprz
  • masło
  • bagietki
  • ketchup (opcjonalnie)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.

Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem. Ułożyć na nich pieczarkowy farsz i posypać żółtym serem. Delikatnie przycisnąć do pieczywa. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (w zależności od grubości bagietek). Upieczone zapiekanki można polać ketchupem.

Smacznego :-)

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Lekko czosnkowe bułeczki ze szparagami

atina_bc

Nadszedł Czas na piknik. W tym roku z okazji akcji prowadzonej przez Usagi przygotowałam pyszne piknikowe bułeczki. Lekko czosnkowe pieczywko, a w środku - połączenie szparagów, sera i tymianku. Pyszna i pożywna kanapka.

Lekko czosnkowe bułeczki ze szparagami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju z czosnkiem
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g drożdży instant
  • 20 zielonych szparagów
  • 250 g sera mozzarella
  • 150 g sera parmezan
  • 10 plastrów szynki parmeńskiej
  • świeży tymianek

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałą część.

Mąkę wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec olej. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę).

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduży prostokąt, wielkości plastra szynki. Na rozwałkowane ciasto układać plaster szynki i przekrawać całość na pół. Na powstałe kwadraty układać ukośnie po jednej szparadze, 1 – 2 kawałeczki cienko pokrojonej mozzarelli, posypać startym parmezanem i ułożyć gałązkę świeżego tymianku. Ciasto zawinąć wokół szparagi, tworząc rulon.

Przygotowane bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 190ºC . Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 25 minut.  

Smacznego:-)

Lekko czosnkowe bułeczki ze szparagami  Czas na piknik z home&you - półmetek!

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

atina_bc

Kilka lat temu będąc na wakacjach w Grecji, poznałam ciasto phyllo (filo) i od razu je pokochałam. Uwielbiam wszelkie zapiekanki z użyciem tego ciasta oraz różnego rodzaju zawijasy. Wiele razy już przygotowywałam je z różnym farszem. Tym razem proponuję sakiewki z kurczakiem. Uformowanie ciasta w sakiewki sprawia, że całe danie jest ciekawsze i świetnie się prezentuje na stole. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, najlepiej w towarzystwie tzatziki i sałatki greckiej.

 Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo  Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 200 g żółtego sera
  • 450 g ciasta phyllo (9 arkuszy)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kminu
  • sól, pieprz, pieprz cayenne – do smaku
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem 

Przygotować mięso. Filety z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kostkę. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni.

Arkusz ciasta rozłożyć na stolnicy, wysmarować olejem. Następnie na nim ułożyć kolejny arkusz, który również należy wysmarować olejem, a potem trzeci arkusz, który również należy wysmarować olejem. Tak przygotowane ciasto pokroić na 4 kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać mięso i posypywać je garścią żółtego sera. Następnie zebrać końcówki ciasta do siebie, a tuż nad farszem związać nitką spożywczą tak, aby utworzyć sakiewkę. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi arkuszami ciasta, za każdym razem układając po trzy arkusze.

Ciasto phyllo jest bardzo cienkie i szybko wysycha, dlatego nieużywane arkusze ciasta powinny być przykryte wilgotną ściereczką przez cały czas przygotowywania potrawy.

Przygotowane sakiewki ułożyć na blasze, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Trzeba uważać, gdyż górne końcówki sakiewek lubią się przypalać, dlatego dobrze jest przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu, a przed podaniem, usunąć zawiązane sznureczki.

 Smacznego:-)

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo  Ebook Wielkanoc 2013

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci