Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ryby

Tarta z wędzona makrelą

atina_bc

Kiedy kolega zachwalał mi tę tartę podeszłam do niej nieco nieufanie, ale wreszcie się zdecydowałam i wcale tego nie żałuję. Wyszła pyszna. Farsz jest kremowy, a dodatek pomidorków i oliwek dodaje jej charakteru. W oryginalnym przepisie były kapary, ale mnie jednak bardziej smakuje z oliwkami.

Źródło: Ewa Wachowicz

Tarta z wędzona makrelą

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Następnie rozłożyć na nim papier do pieczenia i wysypać grochem.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut - po 10 minutach usunąć groch i piec, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na farsz:

  • 1 makrela wędzona
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 - 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 - 8 czarnych oliwek
  • 200 g żółtego sera wędzonego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • zioła prowansalskie

 Z makreli usunąć ości i rozdrobnić ją widelcem. Ser zetrzeć na grubych oczkach.

Drobno posiekaną cebulę i rozdrobniony czosnek zeszklić na maśle. Dodać mąkę, przemieszać a następnie cały czas mieszając wlewać stopniowo mleko. Wymieszać trzepaczką lub rózgą aby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Następnie dodać makrelę, 3/4 żółtego sera i dokładnie wymieszać.

Przygotowaną masę wyłożyć na upieczone ciasto, posypać pozostałą częścią żółtego sera. Na wierzchu ułożyć pokrojone na pół pomidorki i oliwki. Posypać ziołami i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 20 minut, aż ser będzie przypieczony. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego :-)

Tarta z wędzona makrelą

Tarta z wędzona makrelą

Rolada szpinakowa z łososiem

atina_bc

Długo nie mogłam przekonać samej siebie, że będę potrafiła przygotować roladę. Kiedy jednak kolega poczęstował mnie taką przekąską i dodatkowo przyniósł na nią przepis postanowiłam się z nią zmierzyć. Okazało się, że to wcale nie jest trudne, a efekt i smak gwarantowane. Niezwykle prosta w przygotowaniu, idealna przekąska na każdą imprezę i stół świąteczny również. Istotne jest tylko, by ciasta nie przesuszyć zbyt długim pieczeniem, w przeciwnym razie może pękać podczas zwijania. 

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

  • 350 - 400 g szpinaku mrożonego w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 imbiru
  • 1/3 - 1/2 pieprzu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 400 g wędzonego łososia w plastrach
  • 2 opakowanie serka almette śmietankowego

Na patelni roztopić masło i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć, aż do roztopienia i odparowania wody. Następnie dodać chrzan, przyprawy, wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut (około 5). Jeśli będzie dużo wody należy ją odlać. Odstawić do wystudzenia.

Białka ubić na sztywna pianę. Do ostudzonej masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać piane z białek i delikatnie wymieszać. 

Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, papier można lekko natłuścić masłem. na tak przygotowana blachę wylać masę szpinakową i równomiernie ja rozprowadzić po całej powierzchni. Warstwa będzie bardzo cienka.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 15 - minut. Trzeba uważać, aby masy nie przesuszyć. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier. Całą powierzchnie ciasta wysmarować serkiem, a następnie ułożyć na nim wędzonego łososia. Ciasto zwijać wzdłuż dłuższego boku, cały czas mocno dociskając. Przygotowana roladę zawinąć w folie aluminiową i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pokroić w plastry.

Smacznego :-) 

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem  Rolada szpinakowa z łososiem

Warstwowa sałatka śledziowa

atina_bc

Mam duże upodobanie do sałatek warstwowych. Zawsze ładnie wyglądają i można je śmiało postawić na świątecznym, czy imprezowym stole. Ostatnio chodziły za mną śledzie, a że miałam też małą imprezkę, postawiłam właśnie na sałatkę warstwowa. Niektórym może się wydawać dziwna taka kompozycja smaków jaka jest w tym przepisie, mnie jednak bardzo zasmakowała. Spodobało mi się też podanie tej sałatki w małych szklaneczkach. Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł szczególnie do menu imprezowego. Polecam.

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia,

życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt

spędzonych w rodzinnym gronie!

źródło przepisu: Dorota smakuje.

Warstwowa sałatka śledziowa

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 filety śledziowe solone lub w oleju
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 średnie buraki ugotowane lub upieczone
  • 3 jajka
  • majonez

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie 2 godziny, lub dłużej - wszystko zależy od tego jak słone były. Następnie namoczyć jeszcze około pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).

Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).

Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę.

W przeźroczystej misce składniki układać warstwami:

  • ziemniaki
  • cebulę
  • śledzie
  • majonez
  • ogórki
  • buraki
  • majonez
  • jajka

Można również przygotować małe szklaneczki, czy miseczki i w nich układać przygotowane składniki.

Smacznego:-) 

Warstwowa sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

atina_bc

Prosta pasta do pieczywa podana w kruchych babeczkach może być smacznym uzupełnieniem świątecznego stołu. Idealna przekąska. Pastę przygotowuje się bardzo szybko, z prostych składników, których połączenie daje wspaniały efekt. Kruche babeczki bardzo często podawane są na słodko, myślę jednak że ich wersja wytrawna również jest bardzo atrakcyjna. Takie babeczki udekorowane ziołami, kawałkami rzodkiewki będą nie tylko smaczną przekąską ale też efektowną dekoracją stołu.

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać. Piec w temperaturze 200oC, przez około 15 - 20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 125 g bryndzy
  • 125g szprotek w oleju
  • 3 rzodkiewki
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • do smaku: sól, pieprz, chilli

Jajko ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Szprotki wyjąć z puszki (bez oleju) i na talerzu rozdrobnić widelcem. Bryndzę również rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i wymieszać z miękkim masłem. Rzodkiewki pokroić w drobna kostkę.

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych kruchych babeczek.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Pieczeń rzymska  Ebook Wielkanoc 2013



Norweska zupa z wędzonym łososiem

atina_bc

Prezentowana poniżej zupa jest pierwszą zupa rybną jaką jadłam. No może nie jest to tak dokładnie zupa rybna, a raczej ziemniaczana z dodatkiem ryby. Kremowy charakter tej zupy może nie wszystkim odpowiadać, mnie jednak całość przypadła do gustu. Wędzony łosoś nadał zupie niesamowitego aromatu i smaku. I choć za zupami szczególnie nie przepadam, to ta bardzo mi smakowała, a na drugi dzień była jeszcze lepsza. Zupę tą z różowymi akcentami dodaje do akcji Szarlotka Różowy tydzień, która nam przypomina byśmy pamiętali o sobie i swoim zdrowiu. Przepis zaczerpnięty z forum Cincin.

Norweska zupa z wedzonym łososiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 kg cebuli
  • wywar z warzyw (ok 2,5 litra)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g wędzonego łososia
  • oliwa do smażenia

Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie kilka minut. Dodać wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć.

3/4 ziemniaków i cebuli przekładamy do wywaru (bez warzyw) i gotować około 20 minut.
Pozostałe ziemniaki smażymy do miękkości (tak by nie były surowe).

Wywar z dodatkiem ziemniaków ostudzić, a Następnie zmiksować. Dodać kawałki wędzonego łososia (100 g) i ponownie zagotować.

Do każdej porcji zupy na talerzu nałożyć 1 - 2 łyżki usmażonych ziemniaków z cebulą oraz kawałki wędzonego łososia. 

Smacznego:-)

 

Oblicze - zaproszenie do uczestnictwa w rózowym tygodniu



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci