Wpisy otagowane : sledzie
Mam duże upodobanie do sałatek warstwowych. Zawsze ładnie wyglądają i można je śmiało postawić na świątecznym, czy imprezowym stole. Ostatnio chodziły za mną śledzie, a że miałam też małą imprezkę, postawiłam właśnie na sałatkę warstwowa. Niektórym może się wydawać dziwna taka kompozycja smaków jaka jest w tym przepisie, mnie jednak bardzo zasmakowała. Spodobało mi się też podanie tej sałatki w małych szklaneczkach. Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł szczególnie do menu imprezowego. Polecam.
Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia,
życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt
spędzonych w rodzinnym gronie!
źródło przepisu: Dorota smakuje.

Składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 filety śledziowe solone lub w oleju
- 3 ogórki kiszone
- 2 średnie buraki ugotowane lub upieczone
- 3 jajka
- majonez
Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie 2 godziny, lub dłużej - wszystko zależy od tego jak słone były. Następnie namoczyć jeszcze około pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).
Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).
Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę.
W przeźroczystej misce składniki układać warstwami:
- ziemniaki
- cebulę
- śledzie
- majonez
- ogórki
- buraki
- majonez
- jajka
Można również przygotować małe szklaneczki, czy miseczki i w nich układać przygotowane składniki.
Smacznego:-)


Niedawno prezentowałam hekele - pyszny dodatek do chleba przygotowany na bazie śledzia. Dzisiaj kolej na bardzo smaczną sałatkę śledziową, gdyż szałot śląski to właśnie sałatka śledziowa i tak została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepis znalazłam u Ireny i Andrzeja, a pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej". Sałatkę tą przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

Składniki:
- 750 g ziemniaków
- łyżeczka kminku
- 2 słone śledzie
- 2 kiszone ogórki
- duża cebula
- 100 g słoniny lub boczku
- ocet lub woda z ogórków
- sól, pieprz - do smaku
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, dodając do gotowania łyżeczkę kminku. Zdjąć skórkę pokroić w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w drobne paseczki. Kiszone ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą.
Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni i polać nim sałatkę. Całość ostrożnie wymieszać.
Szałot śląski podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą.
Smacznego:-)
Dzisiaj rozpoczyna się akcja organizowana po raz trzeci przez Irenę i Andrzeja - Gotujemy po polsku. Bardzo lubię tę akcję, właśnie za poznawanie rodzimej kuchni. Tak więc od dzisiaj , przez tydzień będę zgłębiała naszą kuchnię. A startuję z hekele, czyli prostą przystawką z kuchni śląskiej. Pyszna pasta stworzona z kilku składników. Sprawdza się powiedzenie, że proste jest zawsze najlepsze. Przepis z Galerii Potraw. Akcji Gotujemy po polsku patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl

Składniki:
- 2 jaja na twardo
- 3 śledzie solone (6 filetów)
- 1 mała cebula
- 2 kiszone ogórki
- pieprz, musztarda - do smaku
Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.
Smacznego:-)
Mam dwa sprawdzone sposoby na śledzie i z reguły to właśnie z tych przepisów korzystam. Jednak ostatnio postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i przygotowałam śledzie z przepisu znalezionego u Casi. Taka wersja śledzi bardzo mi posmakowała, no ale to nic dziwnego, bo u Casi zawsze można znaleźć przepisy na pyszne jedzonko.
Składniki:
- 250 g płatów śledziowych
- 2 duże cebule
- 50 g rodzynek
- ½ szklanki oliwy
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
- ½ małej puszeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
Śledzie namoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. osuszyć i pokroić na ukośne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Wymieszać, dusić przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.
W szerokim słoiku układać na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószyć pieprzem. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego:-)