Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : sledzie

Warstwowa sałatka śledziowa

atina_bc

Mam duże upodobanie do sałatek warstwowych. Zawsze ładnie wyglądają i można je śmiało postawić na świątecznym, czy imprezowym stole. Ostatnio chodziły za mną śledzie, a że miałam też małą imprezkę, postawiłam właśnie na sałatkę warstwowa. Niektórym może się wydawać dziwna taka kompozycja smaków jaka jest w tym przepisie, mnie jednak bardzo zasmakowała. Spodobało mi się też podanie tej sałatki w małych szklaneczkach. Moim zdaniem to bardzo fajny pomysł szczególnie do menu imprezowego. Polecam.

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia,

życzę wszystkim zdrowych i spokojnych świąt

spędzonych w rodzinnym gronie!

źródło przepisu: Dorota smakuje.

Warstwowa sałatka śledziowa

Składniki:

  • 4-5 ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 4 filety śledziowe solone lub w oleju
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 średnie buraki ugotowane lub upieczone
  • 3 jajka
  • majonez

Śledzie jeśli są solone namoczyć w wodzie 2 godziny, lub dłużej - wszystko zależy od tego jak słone były. Następnie namoczyć jeszcze około pół godziny w mleku. Osuszyć i pokroić w kostkę.

Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).

Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej (na dużych oczkach).

Ziemniaki i ogórki pokroić w kostkę.

W przeźroczystej misce składniki układać warstwami:

  • ziemniaki
  • cebulę
  • śledzie
  • majonez
  • ogórki
  • buraki
  • majonez
  • jajka

Można również przygotować małe szklaneczki, czy miseczki i w nich układać przygotowane składniki.

Smacznego:-) 

Warstwowa sałatka śledziowa

Warstwowa sałatka śledziowa

Szałot śląski

atina_bc

Niedawno prezentowałam hekele - pyszny dodatek do chleba przygotowany na bazie śledzia. Dzisiaj kolej na bardzo smaczną sałatkę śledziową, gdyż szałot śląski to właśnie sałatka śledziowa i tak została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepis znalazłam u Ireny i Andrzeja, a pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej". Sałatkę tą przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

Szałot śląski

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • łyżeczka kminku
  • 2 słone śledzie
  • 2 kiszone ogórki
  • duża cebula
  • 100 g słoniny lub boczku
  • ocet lub woda z ogórków
  • sól, pieprz - do smaku

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, dodając do gotowania łyżeczkę kminku. Zdjąć skórkę pokroić w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w drobne paseczki. Kiszone ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą.

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni i polać nim sałatkę. Całość ostrożnie wymieszać.

Szałot śląski podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą.

Smacznego:-)

Gotujemy po polsku!

Hekele

atina_bc
Gotujemy po polsku!

Dzisiaj rozpoczyna się akcja organizowana po raz trzeci przez Irenę i Andrzeja - Gotujemy po polsku. Bardzo lubię tę akcję, właśnie za poznawanie rodzimej kuchni. Tak więc od dzisiaj , przez tydzień będę zgłębiała naszą kuchnię. A startuję z hekele, czyli prostą przystawką z kuchni śląskiej. Pyszna pasta stworzona z kilku składników. Sprawdza się powiedzenie, że proste jest zawsze najlepsze. Przepis z Galerii Potraw. Akcji Gotujemy po polsku patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl

Hekele

Składniki:

  • 2 jaja na twardo
  • 3 śledzie solone (6 filetów)
  • 1 mała cebula
  • 2 kiszone ogórki
  • pieprz, musztarda - do smaku

Jeśli śledzie sa mocno słone najpierw należy je namoczyć w wodzie. Potem wszystko bardzo drobno posiekać, wsypać do miski. Doprawić musztardą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Można dodać odrobinę oliwy. Wstawić do lodówki. Najlepsze jak się przegryzie.

Smacznego:-)

Śledzie po sułtańsku

atina_bc

Mam dwa sprawdzone sposoby na śledzie i z reguły to właśnie z tych przepisów korzystam. Jednak ostatnio postanowiłam sobie troszkę poeksperymentować i przygotowałam śledzie z przepisu znalezionego u Casi. Taka wersja śledzi bardzo mi posmakowała, no ale to nic dziwnego, bo u Casi zawsze można znaleźć przepisy na pyszne jedzonko.

Śledzie po sułtańsku

Składniki:

  • 250 g płatów śledziowych
  • 2 duże cebule
  • 50 g rodzynek
  • ½ szklanki oliwy
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ małej puszeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz

Śledzie namoczyć w chłodnej wodzie lub mleku przez 1-2 godziny, żeby pozbawić je zbytniej słoności. osuszyć i pokroić  na ukośne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i odsączone rodzynki. Wymieszać, dusić przez kilka chwil, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawić do ostygnięcia.

W szerokim słoiku układać na przemian warstwy śledzi i zalewy pomidorowo-rodzynkowej (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić sos), a każdą z nich oprószyć pieprzem. Zalać oliwą. Przed podaniem odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Smacznego:-)

Śledzie po sułtańsku

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci