Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : rabarbar

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

atina_bc

Pierwszy raz piekłam ciasto na odwrót, to znaczy takie w którym owoce układa się na dnie, a potem po upieczeniu odwraca. Ciasto jest pyszne, wilgotne, z tą przyjemna kwaskowa nutą rabarbaru. Wyglądało troszkę jakby był zakalec, a to dlatego, że jest ono naprawdę bardzo wilgotne a przy tym mięciutkie. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć w miseczce, wyrobić między palcami na kruszonkę. Odłożyć.

Składniki na ciasto:

  • 170 g masła (113 g + 57 g)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków*
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • świeżo starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru, pociętego na większe lub mniejsze kawałki, bez konieczności wcześniejszego obierania
  • 3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek, sól - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć 113 g masła z 1 szklanką cukru do otrzymania lekkiej i puszystej masy. Dodać skórkę z pomarańczy, sok, jajka, wbijając je jedno po drugim i miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać mąkę, na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.

Rabarbar wymieszać z cukrem, odłożyć na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. 57g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na spodzie tortownicy. Na spód, pomiędzy masło, wyłożyć rabarbar w cukrze, wyrównać. Na niego wyłożyć ciasto (jest dość gęste), wyrównać. Równomiernie posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Pod formą, poziom niżej w piekarniku warto położyć foremkę w razie gdyby z rabarbaru ściekał nadmiar soku, by nie pobrudzić piekarnika. Jeśli formę ustawiamy na blasze warto ją również zabezpieczyć.

Po upieczeniu ciasto wyjąć, lekko przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze. Kruszonka powinna być spodem ciasta, a rabarbar na górze.

Smacznego :-)

Odwrócone ciasto z rabarbarem i kruszonką



Rabarbarowy kompot dla koneserów

atina_bc

Pyszny kompot z nutką cytrusową. Idealny na upalne dni. Przepis znalazłam u Agnieszki. Niestety nie miałam dokładnie wszystkich składników, dlatego zastąpiłam trawę cytrynowa - skórką z cytryny, a grenadynę sokiem z granatów. Jeżeli ktoś ma ochotę na urozmaicenie zwykłego kompotu z rabarbaru, polecam.

 Rabarbarowy kompot dla koneserów

Składniki:

  • skórka z 1 limonki, cienko obrana i pokrojona na kawałki
  • skórka z 1 pomarańczy, cienko obrana i pokrojona na kawałki
  • 1 łodyżka trawy cytrynowej, pokrojona na kawałki (można ją zastąpić skórką z 1 cytryny)
  • 500g rabarbaru, obranego i pokrojonego w kawałki
  • 4 szklanki wody
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki grenadyny (można zastąpić sokiem z granatów, wtedy może być potrzebne więcej cukru)

Do przybrania:

  • truskawki, plasterki pomarańczy

Rabarbar zagotować z wodą i cukrem. Gotować na małym ogniu około 1 minutę. Zdjąć z ognia i dodać obwiązane gazą skórki cytrusów i trawę cytrynową (można również zanurzyć w garnku sitko z tymi dodatkami, ale tak aby sie z niego nie wydostały) . Pozostawić na dwie godziny pod przykryciem, żeby kompot nabrał aromatu, a następnie wyjąć całą paczuszkę z gazy z garnka. Dolać grenadynę i wymieszać.

Kompot można podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzony.

Smacznego:-)

 Rabarbarowy kompot dla koneserów

Ra-bar-bar!

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka

atina_bc

Proste, lekkie i szybkie do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne ciasto. Przy okazji tego ciasta po raz pierwszy rabarbaru nie obierałam i jestem bardzo zadowolona, bo nareszcie moje ciasto nie jest zielone, tylko czerwone;-) W trakcie pieczenia rabarbar mięknie i nie czuć żadnego "ciągnięcia". Z przepisu znalezionego u Dorotus.

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka

Składniki na formę o średnicy 22 cm:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła, z lodówki
  • cukier do posypania (jasny trzcinowy, perłowy)

Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar opłukać i pokroić w małą kostkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę (używam końcówek miksera do ubijania białek). Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem.

Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 60 - 65 minut. Można podawać ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Ja jego wierzch posypałam delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - Rabarberkaka

Ra-bar-bar!

Sernik z musem rabarbarowym

atina_bc

Może niektórzy już czytali, że niedawno wspólnie z Beą rozmawiałyśmy o możliwościach zastosowania musu rabarbarowego. U Bei dywagacje te zaowocowały powstaniem pysznego deseru: czekoladowo-rabarbarowej ‘zapiekanki’ z truskawkami. Ja natomiast postanowiłam upiec sernik z musem rabarbarowym. Taka kombinacja bardzo mi zasmakowała. Całość jest mocno kwaskowa i rabarbarowa, a sam sernik delikatny.

Sernik z musem rabarbarowym

Składniki na formę o średnicy 23 cm

Składniki na spód:

  • 170 g ciastek typu digestive
  • 50 g masła

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć szczelnie folią aluminiową. Pokruszyć ciastka lub zmiksować blenderem. Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Gotową masą wyłożyć tortownicę. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 800 g rabarbary
  • 80g cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy

Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić, przełożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Nie trzeba czekać do całkowitego rozpadnięcia się wszystkich owoców, niektóre mogą pozostać w całości. Mus powinien być dość gęsty, dla pewności można go odsączyć na sitku.

Składniki na masę serową:

  • 800 g sera śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 150 g cukru
  • 2/3 łyżki kaszy manny
  • 16 g cukru waniliowego

Ser wymieszać mikserem z cukrem, budyniem i kaszą. Następnie dodawać jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Zmiksować do gładkości, ale niezbyt długo. Wyjąć z lodówki tortownicę ze spodem. Na spód wyłożyć warstwę masy serowej, następnie warstwę musu, potem jeszcze raz ser, mus i na koniec masa serowa. Masy należy wykładać delikatnie, najlepiej łyżką - równomiernie po całej powierzchni.

Piec około 60 minut w temperaturze 180°C. Można przykryć od góry folią aluminiową, gdyby wierzch zbytnio się przypiekał. Studzić w wyłączonym piekarniku, by sernik nie opadł.

Po wystudzeniu najlepiej włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego :-)

Sernik z musem rabarbarowym

Sernik z musem rabarbarowym

i jeszcze moje 10-te zdjęcie;) Padło akurat na zdjęcia ze Słowacji.  A do zabawy zapraszam Edysię, Cudawiankę i Szarlotka :)

Kompot z rabarbaru

atina_bc

Letnią porą bardzo chętnie przygotowuje kompoty z różnych owoców. Ostatnio był to kompot z rabarbaru - bądź to w klasycznej formie, bądź z dodatkiem kurkumy.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • około 450 - 500 g rabarbaru
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej dodawać do smaku)
  • 3 - 4 goździki
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 łyżka soku z limonki

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (ja mojego nie obierałam). W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem. Do wrzątku wrzucić pokrojony rabarbar i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i posłodzić do smaku. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito, przelać do dzbanka i odstawić do ostygnięcia.

Bardzo smaczny kompot wychodzi również ze szczyptą kurkumy. Nie zmienia ona zbytnio smaku, ale za to kolor jest zupełnie inny. Taki właśnie sposób wypatrzyłam u Trufli a sam kompot przygotowałam zgodnie z podanym wyżej przepisem - jedynie w miejsce soku z limonki dałam szczyptę kurkumy.

Smacznego:-)

Kompot z rabarbaru

 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci