Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : bryndza

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

atina_bc

Ciasto phyllo lubię w każdej kombinacji. tym razem postanowiłam zapiec w nim farsz ziemniaczano serowy. Dla lekkiego wzbogacenia smaku dodałam też kaszę gryczaną. bardzo mi posmakowała taka kombinacja, która świetnie sprawdza się również w pierogach. Ciasto przygotowałam w dwóch wariantach: tarty i rożków.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze wyczuwalny był w niej smak ziół. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Składniki:

  • ciasto phyllo (filo)
  • 125 g bryndzy
  • 250 g ziemniaków
  • 1 - 1½ łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • średnia cebula
  • Smakowita pajda z ziołami

Przygotowanie farszu.

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Przełożyć je do miski i dodać do nich startą na tarce bryndzę, kaszę gryczaną. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach Smakowitej Pajdy, a następnie dodać do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i chilli. W razie potrzeby dosolić, jednak ostrożnie, bo bryndza sama w sobie jest dość słona.

Przygotowanie tarty.

Przygotować arkusze ciasta phyllo - o takiej wielkości, aby ułożone ciasto nachodziło na brzegi formy, a nawet z niej wychodziło. Następnie każdy płat ciasta smarować roztopionym smalczykiem, układać w formie i tak kolejno ułożyć 4 płaty ciasta. Następnie wyłożyć farsz. Na wierzchu układać płaty ciasta wycięte dokładnie tej wielkości co forma. Postępować jak wcześniej, układać płat ciasta, dokładnie go smarować i potem kolejne 4 płaty. Części ciasta wystające po bokach blachy zawinąć na wierzch  i cały wierzch wysmarować roztopionym smalczykiem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C , przez około 40 minut. Wierzch musi być ładnie zrumieniony.

Przygotowanie rożków.

Ciasto phyllo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować smalczykiem, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt.
Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce w niedużych odstępach. z wierzchu posmarować roztopionym smalczykiem.

Piec w temperaturze w 180°C, przez około 25 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią.

Smacznego:-)

 Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym  Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

 Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci