Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : indyk

Dyniowe ragout z indykiem i żurawiną

atina_bc

Ze smakiem dyni pierwszy raz zetknęłam się w zeszłym roku właśnie w trakcie festiwalu zorganizowanego przez Beę. Już wtedy zauroczyłam się dynią i możliwościami jej zastosowania. W tym roku już dużo śmielej sięgnęłam po to warzywo i mam dużo planów związanych z jej wykorzystaniem. Przepis na tę potrawę znalazłam w jakiejś gazecie - niestety nie pamiętam w jakiej, a do dzisiaj mam tylko wycinek z przepisem. Moje wykonanie odrobinkę się różniło od oryginału, gdyż w miejsce sosu z żurawiny dałam suszoną żurawinę (niestety świeżej nie udało mi się kupić). Poniżej podam jednak przepis na sos żurawinowy, mam bowiem nadzieję, że kiedyś uda mi się go wypróbować, a myślę, że będzie on pysznym uzupełnieniem tego dania. Napiszę jeszcze tylko, że takie dyniowe ragout bardzo mi smakowało.

Dyniowe ragout z indykiem i żurawiną

Składniki:

  • 400 g dyni
  • 200 g filetu z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 200 g brązowego ryżu (ja dałam pół na pół biały i brązowy)
  • suszona żurawina (opcjonalnie w miejsce sosu żurawinowego)

Składniki na sos żurawinowy:

  • 125 g żurawiny świeżej
  • ½ pomarańczy
  • 1 łyżka miodu

Ugotować ryż. Dynię obrać, usunąć pestki wraz z włóknistym miąższem, pokroić w kostkę.

Filet z indyka opłukać, pokroić w paski lub kostkę, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym. Tak przygotowanego indyka można pozostawić na noc w lodówce. Cebulę drobno posiekać, a , czosnek i imbir obrać i przecisnąć przez praskę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i imbirem. Smażyć przez około 3 minuty, tak do delikatnego zeszklenia. Dodać indyka, wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Włożyć dynię. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wlać bulion i śmietanę. Dusić pod przykryciem przez około 20 minut.

Żurawinę przebrać, opłukać, wsypać do rondelka. Wlać sok wyciśnięty z pomarańczy i zagotować z dodatkiem miodu. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż owoce zaczną pękać. Doprawić solą i pieprzem.

Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu razem z dyniowym ragout, polać sosem żurawinowym lub posypać suszoną żurawiną i podawać.

Smacznego:-)

Dyniowe ragout z indykiem i żurawiną

Roladki z indyka w boczku

atina_bc

Ostatnio jakoś zupełnie nie mam weny twórczej do przygotowywania obiadów. A jak brak mi pomysłów, to oczywiście przeszukuję zaprzyjaźnione blogi. Tym razem znalazłam u Iwonki przepis na te wspaniałe roladki. Mają one w sobie to co bardzo lubię - pieczarki.

Składniki:

  • filet z indyka
  • pieczarki
  • cebula
  • wędzony boczek w plastrach
  • sól i pieprz, można dodać przyprawę do drobiu

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do niej drobno pokrojone pieczarki i całość podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Filet z indyka rozbić na dość cienkie płaty. Na rozłożonej folii aluminiowej ułożyć plastry boczku, a na nich rozbity filet. Przyprawić wg uznania (ostrożnie z solą jeśli boczek jest słony) na to rozłożyć pieczarki. Zwinąć. Roladki zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 30 - 40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwinąć z folii i włożyć do piekarnika do czasu, aż boczek się zrumieni.

Pyszne zarówno do obiadu jak i na zimno pokrojone w plastry i z chlebem.

Smacznego:-)

A na drugi dzień jak odgrzewałam, to na roladkach położyłam plaster żółtego sera, chociaż prawdę powiedziawszy w smaku niewiele to zmieniło;-)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci