Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : losos

Norweska zupa z wędzonym łososiem

atina_bc

Prezentowana poniżej zupa jest pierwszą zupa rybną jaką jadłam. No może nie jest to tak dokładnie zupa rybna, a raczej ziemniaczana z dodatkiem ryby. Kremowy charakter tej zupy może nie wszystkim odpowiadać, mnie jednak całość przypadła do gustu. Wędzony łosoś nadał zupie niesamowitego aromatu i smaku. I choć za zupami szczególnie nie przepadam, to ta bardzo mi smakowała, a na drugi dzień była jeszcze lepsza. Zupę tą z różowymi akcentami dodaje do akcji Szarlotka Różowy tydzień, która nam przypomina byśmy pamiętali o sobie i swoim zdrowiu. Przepis zaczerpnięty z forum Cincin.

Norweska zupa z wedzonym łososiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1/2 kg cebuli
  • wywar z warzyw (ok 2,5 litra)
  • 4 ząbki czosnku
  • 200g wędzonego łososia
  • oliwa do smażenia

Ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Smażyć na oliwie kilka minut. Dodać wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażyć.

3/4 ziemniaków i cebuli przekładamy do wywaru (bez warzyw) i gotować około 20 minut.
Pozostałe ziemniaki smażymy do miękkości (tak by nie były surowe).

Wywar z dodatkiem ziemniaków ostudzić, a Następnie zmiksować. Dodać kawałki wędzonego łososia (100 g) i ponownie zagotować.

Do każdej porcji zupy na talerzu nałożyć 1 - 2 łyżki usmażonych ziemniaków z cebulą oraz kawałki wędzonego łososia. 

Smacznego:-)

 

Oblicze - zaproszenie do uczestnictwa w rózowym tygodniu



Jajko sadzone z łososiem

atina_bc

Majowe sniadanie

Tydzień Kuchni Staropolskiej zorganizowanej przez Rain1drop trwa, postanowiłam więc przygotować sobie majowe śniadanie w stylu staropolskim. Idealny wydał mi się przepis znaleziony oczywiście u Rain1drop. Danie bardzo proste i smaczne, szczególnie dla wielbicieli łososia. Przepis pochodzi z Uniwersalnej Książki Kucharskiej Marji Monatowej, wydanie z 1926 roku.

Jajko sadzone z łososiem

Składniki:

  • łosoś wędzony na zimno
  • jajko
  • szczypiorek
  • masło do smażenia

Na patelni rozpuścić pół łyżki masła, położyć plasterek wędzonego łososia, na który od razu wbić jajko. Smażyć na małym ogniu, aż jajko się zetnie. W połowie smażenia można przykryć patelnię przykrywką, co przyspieszy cały proces.

Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Smacznego:-)

 

Paczuszki z łososia

atina_bc

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Walki z Rakiem Piersi. Z tej okazji Szarlotek zorganizowała Różowy Tydzień, akcja bardzo fajna, gdyż przypomina każdemu z nas o konieczności badań. Jest też wyrazem solidarności z osobami dotkniętymi chorobą nowotworową. Tak więc tym daniem przyłączam się do akcji Szarlotka. Pomysł na łososiowe paczuszki zaczerpnęłam od Casi (może ją wywołam tym daniem:)) a ona przygotowując je wzorowała się na przepisie Gani. Obu Paniom bardzo dziękuję za pyszny przepis.

Paczuszki z łososia

Składniki:

  • kilka plastrów wędzonego łososia,
  • 1/2 opakowania serka Almette ziołowego,
  • kilka gałązek ładnego szczypiorku.

Plastry łososia ostrożnie od siebie oddzielamy i kładziemy na talerzu. Na jeden z końców każdego z nich nakładamy sporą łyżkę serka, a następnie całość dość ciasno rolujemy. Gotowe paczuszki obwiązujemy gałązką szczypiorku i ... potrawa gotowa :)

Smacznego:-)

Paczuszki z łososia

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci