Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : makaron

Sałatka z tortellini

atina_bc

Taka sałatka to idealna propozycja nie tylko na drugie śniadanie ale również na imprezę. Podpatrzyłam ją u Wedelki i bardzo mi posmakowała. Przygotowywałam już z różnymi tortellini i najbardziej mi smakuje z nadzieniem ze szpinakiem i ricottą.

Sałatka z tortellini

Składniki:

  • 250 g tortellini (nadzienie dowolne - u mnie wersja ze szpinakiem i ricottą)
  • 1 długi ogórek
  • puszka kukurydzy
  • 2 długie kabanosy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 200 g żółtego sera
  • szczypiorek

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Kabanosy pokroić na małe kawałki. Pomidorki pokroić w ćwiartki, obranego ogórka pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na dużych oczkach tarki, szczypiorek posiekać. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkty umieścić w misce.

Przygotować sos. Gotowym polać wszystkie składniki sałatki. Wymieszać i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

Smacznego :-) 

Sałatka z tortellini  Sałatka z tortellini

Sałatka z paluszkami surimi

atina_bc

Sałatka bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Świetnie pasująca na imprezę i do pudełka z drugim śniadaniem. Oczywiście na tej bazie można robić różne kompozycje i do paluszków dodawać ulubione warzywa - paprykę, ogórka, czy co kto lubi. Bardzo mi posmakowała taka wersja dość oszczędna w składniki. Przepis zaczerpnięty z opakowania paluszków. 

Sałatka z paluszkami surimi 

Składniki:

  • 1 opakowanie paluszków surimi (250 g)
  • puszka kukurydzy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • opakowanie makaronu chińskiego (przezroczystego) (250 g)
  • 1 mały gęsty jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • szczypiorek - posiekany
  • pieprz, sól, chilli

Paluszki lekko rozmrozić, pokroić na kawałki o długości około 2cm i skropić sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na 20 minut do całkowitego rozmrożenia.

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu i pokroić w paski o długości 5-8 cm.

W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Sałatkę podawać schłodzoną.

Smacznego:-)

 Sałatka z paluszkami surimi 

Spaghetti carbonara

atina_bc

Były już wariacje na temat sosu carbonara z cukinią - możecie je oglądnąć tutaj i tutaj. Dzisiaj proponuję klasyczny sos carbonara. Pyszny, choć zapewne bardzo kaloryczny;-) I pewnie nie wszyscy się na niego odważą, gdyż zawiera surowe jajka.

Spaghetti carbonara

Składniki:

  • 100 - 150 g wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron dla dwóch osób (tagliatelle lub spaghetti)
  • 2 jajka
  • 50 g sera edam
  • 20 g sera parmezan
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.

Boczek pokroić w drobna kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzana patelnię wrzucić boczek i jak się delikatnie podsmaży dodać czosnek. jeżeli będzie taka potrzeba można wlać odrobinę oleju.

Na małych oczkach tarki zetrzeć oba rodzaje serów. Jajka sparzyć. W misce rozbić jajka i roztrzepać je widelcem widelcem. Wymieszać z serami i przyprawić pieprzem. Jeszcze raz wymieszać. Jeżeli będzie potrzeba można posolić, ja nie dodaje soli, gdyż dla mnie sos jest wystarczająco słony od boczku.

Ugotowany makaron wrzucić na patelnie do boczku i czosnku. Wymieszać i dosłownie chwilkę podsmażyć. Na koniec zdjąć z ognia i polać jajeczno - serowym sosem. Dokładnie wymieszać, żeby makaron połączył się z sosem. Można dodać wody z gotowania makaronu, jeśli potrawa wydaje się za sucha. Podawać gorące.

Smacznego:-)

 Spaghetti carbonara

 

Łazanki

atina_bc

Łazanki to rodzaj makaronu w formie małych kwadracików. W kuchni polskiej łazanki najczęściej podaje się z kapustą i grzybami. Oczywiście jest wiele przepisów na ich przygotowanie. Niektórzy podają je z kapustą kiszoną, niektórzy białą, a jeszcze inni mieszają oba rodzaje kapusty. Ja najbardziej lubię z dodatkiem kapusty białej, pieczarek i kiełbasy. I właśnie taki przepis Wam dzisiaj prezentuje.

Łazanki

Składniki:

  • główka białej kapusty, taka około 1 1/2 kg
  • 400 g pieczarek
  • 300 g kiełbasa podwawelska
  • cebula średnia
  • 250 g makaronu łazanki
  • sól, pieprz

Białą kapustę umyć, wyciąć z niej głąb i pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i liścia bobkowego. Pokrojoną kapustę wrzucić na osolony wrzątek i gotować na półtwardo - około 15 minut (od momentu zagotowania). Odcedzić i usunąć z niej liść bobkowy i ziele angielskie.

Pieczarki pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju. Jeśli jest dużo płynu, należy zwiększyć ogień i podsmażyć, aby odparować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę pokroić na półplasterki lub ćwiartki. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kiełbasę i przesmażyć. Następnie dodać cebulę i chwilę smażyć, aż cebula zmięknie.

Makaron na łazanki ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzić (makaron zagotować i odcedzić tuż przed dodaniem do kapusty, jeżeli po ugotowaniu będzie zbyt długo leżał, to się bardzo poskleja).

Na dno duże garnka wlać około 2 łyżek oleju, postawić go na gazie, kiedy olej się rozgrzeje dodać kapustę, kiełbasę z cebulą, pieczarki i makaron. Całość dokładnie wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu przez około 10 – 15 minut. Uważać, żeby się nie przypaliło. Przyprawić solą i pieprzem.

Smacznego:-)

Łazanki

Łazanki 

Penne z sosem serowo - brokułowym

atina_bc

Sposób na szybki obiad, to u mnie zawsze makaron i sos. Tym razem przygotowałam makaron z sosem serowym i brokułem. Sos serowy przygotowałam z czterech serów. Oczywiście możecie użyć kombinacji swoich ulubionych serów i podać z dowolnym makaronem. Gęstość sosu można kontrolować dolewając mleka, lub gdy sos odgrzewamy - wody z gotowania makaronu.

Penne z sosem serowo - brokułowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 400g śmietany 12%
  • 50 g bryndzy
  • 50 g sera pleśniowego - u mnie Lazur
  • 100 g sera edam lub gouda
  • 100 g sera grana padano
  • 2 szalotki(lub mała cebula)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże brokuły
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz, chilli, sól (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzić.  

Rozdzielić różyczki brokułu (odciąć łodygę). W garnku zagotować wodę, wrzucić brokuła i gotować do miękkości. Następnie odcedzić. Kilka różyczek odłożyć do dekoracji, a resztę rozgnieść widelcem. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojona cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać śmietanę, zamieszać. Kiedy śmietana się już podgrzeje dodawać sery – gdy jedna porcja się rozpuści, dodać następną. Dusić około 5 minut, a gdy sery się całkowicie rozpuszczą stopniowo dodawać mleko – taką ilość aby otrzymać pożądaną gęstość sosu. Ugotowanego i rozgniecionego brokuła dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Dusić około 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, pieprzem, chilli.  Można posolić, ale bryndza jest już dość słona, więc należy uważać, by sosu nie przesolić.

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do gotowego sosu. Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze i udekorować różyczkami brokułu.

Smacznego:-)

 Penne z sosem serowo - brokułowym

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci