Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : tort

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

atina_bc

Tort z Czarnego Lasu był drugim tortem pieczonym dla mojego synka, tym razem na imprezę dla dorosłych;-) Czy ja muszę mówić, że zrobił furorę i chyba niedługo będę go piekła drugi raz, bo już mnie o niego męczą ;-) Ale tak przepis od niezawodnej Eli - to nie mogło wyjść inne, jak przepyszne ciasto. I taki właśnie jest ten tort - przepyszny,świetnie wyglądający, a przy tym na prawdę prosty w wykonaniu. Z moich uwag dodam tylko, że ilość cukru dodawanego do bitej śmietany najlepiej samemu dozować w trakcie jej ubijania. Poza tym nie warto rozsmarowywać bitej śmietany na bokach tortu, ja to zrobiłam i potem żałowałam. Ciasto można upiec od razu całe, a później przekroić na krążki. Ja wybrałam jednak pieczenie osobnych krążków, żeby mieć pewność, że będą idealnie równe. Z podanych składników powstaje duży tort na około 30 cienkich kawałków. Można również upiec mniejszy - z dwóch krążków i połowy pozostałych składników. I oczywiście nie udało mi się kupić polecanego przez Elę likieru Maraschino, dlatego zastąpiłam go Amaretto. Elu bardzo dziękuję za ten przepis i mam nadzieję,że kiedyś wrócisz z podobnymi pysznościami:*   

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Składniki na tortownicę 28 cm

Składniki na 1 krążek ciasta (trzeba przygotować 3):

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ szklanki maki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g startej czekolady

Jajka ubić z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodać olej i zmiksować. Make przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. To samo należy zrobić z czekoladą. Przelać gotowe ciasto do tortownicy, której spod (i tylko spod) został wysmarowany masłem i wysypany mąką lub wyłożony papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Krążki najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej.

Składniki na syrop do namoczenia 3 krążków ciasta:

  • ok. 150ml zalewy z wiśni
  • ok. 50ml wódki
  • ok. 50ml likieru Maraschino (dałam Amaretto)

Wszystkie składniki wymieszać, ewentualnie dopasować ilość wg własnego smaku.

Składniki na nadzienie:

  • 60g cukru
  • 150ml zalewy z wiśni
  • 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
  • ok. 900g wiśni wydrylowanych z kompotu
  • 1-1,5 l śmietanki 36%
  • ok. 8 łyżek cukru pudru

Zalewę z wiśni przelać do garnka, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu, aż ten sie rozpuści. Maizenę rozpuścić w dwóch łyżkach wody lub zalewy i dodać do gotującego się syropu. Cały czas mieszając poczekać, aż zgęstnieje i wtedy dodać wiśnie, dobrze wymieszać by obtoczyły się w syropie. Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia i wystudzić, schładzając na koniec w lodowce. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. (cukier najlepiej uregulować wg własnego smaku)

Składniki na dekorację:

  • czekolada gorzka
  • wisienki koktajlowe (najlepiej w likierze Maraschino)

Z czekolady zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wisienki odsączyć na papierze.

Składanie tortu:

Krążek ciasta ułożyć na paterze, by składanie było łatwiejsze, można zamknąć wokół niego pierścień do ciast. Ciasto skropić dokładnie syropem. Wyłożyć polowe wiśni, na nie 250ml ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Pierścień otworzyć i zamknąć go wokół wyżej położonego krążka ciasta. Powtórzyć czynności jak wyżej. Zdjąć pierścień. Ostatni krążek również skropić, wyłożyć na niego resztę ubitej śmietany i rozsmarować po całym cieście. Udekorować wisienkami i czekolada wg własnej fantazji. Schłodzić kilka godzin.

Smacznego:-)

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Tęczowy tort (rainbow cake)

atina_bc

Niedawno mój synek świętował swoje urodziny. Organizując imprezkę dla jego kolegów postanowiłam upiec typowo dziecięcy tort. Wybrałam rainbow cake, z przepisu znalezionego u Dorotus. Tort okazał się świetnym pomysłem. Dzieci były oczarowane kolorami i Śmiejżelkami, które ułożyłam na górze jako dekorację. Całość bardzo efektowna i jak najbardziej w dziecięcym guście. Największą zaletą tortu jest wygląd, gdyż w smaku jest zupełnie zwyczajny;-) Odnośnie wykonania tortu, to blaty piekłam w aluminiowych formach 23 cm - niestety jak widać niezbyt równo rozprowadziłam ciasto, no i masy kremowej do przełożenia wyszło mi ciut za mało;) Ale to detale moim zdaniem;) Najważniejsze, że tort zachwycił jubilata i gości.

 Tęczowy tort (rainbow cake) Tęczowy tort (rainbow cake)

Ciasto

Składniki na 6 blatów:

  • 226 g masła
  • 220 g cukru
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 g mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.

Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).

Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy 21 cm do 23 cm) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem z bitej śmietany i mascarpone

Składniki:

  • 900 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Składanie tortu

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:

blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. Dowolnie udekorować.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Barwniki:

Należy użyć barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta dodaje się około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało, ja dawałam tyle, co na czubku łyżeczki do herbaty). Użyłam barwników firmy Wiltona (żele w kubeczku). Można nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, a zielony - mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne.

Smacznego :-)

Tęczowy tort (rainbow cake)

Tort wiśniowy

atina_bc

Tort ten powstał pod wpływem chwili. Kiedyś jadłam u koleżanki podobne ciasto, bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przerobić je na tort. Przepis, który od niej dostałam odrobinkę pozmieniałam i tak oto powstał mój tort urodzinowy. Miałam z nim odrobinkę przygód, głównie przez moje niezgrabne ręce. Otóż kiedy wkładałam go do lodówki z ostatnią warstwą, on wyślizgnął mi się z  ręki lądując na ziemi do góry nogami... cóż było robić - trzeba było zaczynać prace od nowa. Po tych przygodach tort chłodziłam na balkonie;-) A odnośnie samego wypieku, to mogę powiedzieć, że tort wyszedł bardo lekki i smaczny – jak dla mnie przepyszny. Może nie prezentuje się zbyt okazale, ale za to świetnie smakuje. Mogłam tylko biszkopt przeciąć na 3 części i wykorzystać jedynie dwa blaty. Tort byłby odrobinkę niższy i zgrabniejszy. I pewnie tak zrobię następnym razem.  

Tort wiśniowy

Składniki na tortownicę 24 cm:

Składniki na biszkopt :

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką).

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty (lepiej przekroić na 3 blaty - 1 odłożyć, bo potrzebne są tylko 2, ale wtedy będą one cieńsze).

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat waniliowy i zmiksować.

Składniki na masę wiśniową:

  • paczka mrożonych wiśni (ok.450 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 goździki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/4 szklanki wiśniówki

Wiśnie wrzucić do garnka, wlać dwie łyżki wody i na małym gazie dusić  dopóki się nie rozmrożą. Wtedy dodać 2 goździki, cukry i jeszcze chwilkę dusić  - około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać wiśniówkę.  Odcedzić wiśnie, a pozostały sok uzupełnić wodą, tak aby w sumie było go 500 ml. Sok z wodą zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą, dodać odcedzone wcześniej wiśnie, wymieszać i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Masę tą nakłada się na biszkopt, kiedy zacznie lekko tężeć.  

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg o średnicy 24 cm. Masę wyłożyć na narysowane koło. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - ma tak wystygnąć.   

Do nasączenia tortu:

  • 100 ml wiśniówki
  • 100 ml wody

Wymieszać.

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe - do obłożenia boków tortu

Wykonanie tortu

Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go mieszanką wiśniówki i wody, a następnie otoczyć ją obręczą to do tortów (lub obręczą z tortownicy). Wyłożyć masę kremową (pozostawiając około 4-5 łyżek masy do posmarowania boków) i przykryć ją drugim blatem. sączyć go mieszanką wiśniówki i wody, a kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wyłożyć ją na drugi blat. Całość przykryć bezą i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kiedy obie masy już stężeją (można to również zrobić na drugi dzień) delikatnie zdjąć obręcz, boki tortu wysmarować pozostałą masa kremową i oblepić płatkami migdałowymi.

Tort przechowywać w chłodnym miejscy, ale przed podaniem powinien nabrać temperatury pokojowej.

Smacznego:-)

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą

atina_bc

W tym roku królują u mnie torty bezowe. Kiedy po przygotowaniu masy do tortu egipskiego pozostało mi dużo białek, wybór następnego tortu był przesądzony. Padło na tort czekoladowo - orzechowy z kremem z mascarpone. Bardzo smakowało mi to połączenie - było bardzo słodkie, ale pyszne. Chrupka beza i mascarpone, jak dla mnie nie trzeba nic więcej. A dodam tylko, że zdaniem dzieci - wcale nie był zbyt słodki, tylko pyszny. Tak więc do zdjęcia uchował się tylko jeden koślawy kawałek. Prace nad nim można sobie rozłożyć na dwa dni. W jeden upiec blaty bezowe, a w drugi przełożyć je kremem. Przepis zaczerpnęłam od Dorotus.

Tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą

Składniki na 4 blaty bezowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych, podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 130 g gorzkiej czekolady

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Stopniowo, powoli, dodawać cukier, cały czas ubijając. Dodać łyżeczkę skrobi, następnie orzechy laskowe i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.

Płaskie 2 duże formy (o wymiarach piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z form narysować 2 okręgi o wymiarach 20 cm (w sumie powinniśmy otrzymać 4 blaty bezowe). Masę bezową podzielić na 4 części, wyłożyć równo do narysowanych okręgów.

Piec około 50 minut w temperaturze 140ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Uwaga! Wszystkie blaty bezowe powinny być pieczone jednocześnie, jeśli więc nie posiadacie dwóch dużych blach piekarnikowych (by ułożyć po dwa placki na blacie), to lepiej przepis podzielić na pół i przygotować masę na blaty oddzielnie - beza nie może czekać, aż poprzednia się upiecze.

Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Płynną posmarować równo blaty bezowe, odłożyć do zastygnięcia (można na chwilę włożyć blaty do lodówki - czekolada na nich zastygnie natychmiast).

Krem z wiórkami czekolady:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g startej na dużych oczkach gorzkiej czekolady

Do dekoracji:

  • 1/4 szklanki posiekany i podpieczonych orzechów laskowych (bez skórki)
  • 2 - 4 kostki startej gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę ubić z ziarenkami wanilii. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dalej ubijać. Kremówki nie ubijać zbyt długo, gdyż może się z niej oddzielić masło. Dodawać partiami serek mascarpone i wymieszać dokładnie łyżką. Dodać ekstrakt, startą czekoladę i wymieszać. Podzielić na 4 części. Każdą z nich posmarować grubą warstwą na 4 blatach bezowych.

Złożyć tort, układając blaty na sobie. Udekorować posiekanymi orzechami laskowymi i startą gorzką czekoladą. Na kilka godzin tort włożyć do lodówki. Kroić nożem z piłką.

Smacznego :-)

Tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą

Tort bezowy z orzechami laskowymi i czekoladą

Tort egipski

atina_bc

Tort egipski kusił mnie już od jakiegoś czasu i bardzo się ciesze, że go wreszcie upiekłam. jest pyszny - lekki i rozpływający się w ustach. Słodki jest na tyle, na ile powinien być słodki tort. Jak dla mnie jest idealny - pyszna masa budyniowa, no i te chrupiące orzechu i karmel. Pyszna kombinacja. Samo wykonanie tortu nie jest skomplikowane, a efekt jest niesamowity. Przepis od Dorotus.

Tort egipski

Składniki na 1 blat (należy upiec 3):

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 1/2 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.

Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.

Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie tortu:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.

Smacznego :-)

Tort egipski

Tort egipski

Tort egipski

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci