Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ciasto-francuskie

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

atina_bc

Sposób na coś smacznego - kilka składników zawinąć w cieście francuskim i zapiec. W myśl tej zasady powstało dzisiejsze danie. Czosnkowy kurczak ze szpinakiem, pieczarkami i żółtym serem zawinęłam w ciasto francuskie i tak powstał pyszny obiad lub ciepłą przekąskę.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dużo ma zastosowań. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • sos szpinakowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem - 3 łyżeczki

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i olejem. Całość dokładnie wymieszać, miskę przykryć folia spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie roztopić na patelni łyżeczkę smalczyku i podsmażyć kurczaka.

Składniki na sos szpinakowy :

  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Smakowitej pajdy z cebulką i jabłkiem 

Smalczyk rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne (wyglądem będą przypominały ugotowane liście). Wtedy dodać pokruszony ser, śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pieczarki pokroić w plasterki, a większe dodatkowo na pół. Na patelni roztopić łyżeczkę smalczyku i chwilkę podsmażyć pieczarki, tak około 8 minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwałkować i włożyć do formy - tak aby lekko wystawało ponad formę. Na spodzie ułożyć podsmażonego kurczaka, następnie sos szpinakowy, pieczarki a na końcu posypać żółtym serem startym na dużych oczkach. Przykryć ciastem wystającym ponad farsz. Wierzch ciasta posmarować roztopionym smalczykiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 190ºC , przez około 50 minut. 

Smacznego:-)

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Kurczak zapiekany w cieście francuskim  Kurczak zapiekany w cieście francuskim



Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

atina_bc

Pasta jajeczna - znana, prosta w przygotowaniu i pyszna. Tym razem proponuję podanie jej w rurkach z ciasta francuskiego. Taką przekąskę najlepiej jest przygotować niedługo przed podaniem. Jeśli bowiem pasta jajeczna długo jest w cieście, to ono wilgotnieje i staje się gumowate. Samo napełnianie rurek pastą jest tak proste, że spokojnie można to zrobić w dniu, kiedy chcemy je podać.

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Składniki:

  • 275 g ciasta francuskiego (1 opakowanie)
  • 6 jajek
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki smakowego oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • sezam, czarnuszka - do posypania

Ciasto francuskie rozwinąć na prostokąt o wymiarach 26 x 38 cm. Pokroić w paski wzdłuż krótszego boku - na około 11 pasków. Każdy pasek nawinąć na foremkę - metalowy rulon - w ten sposób, aby boki ciasta zachodziły na siebie. Lekko docisnąć do foremki. Z wierzchu posmarować olejem smakowym i posypać ziarnami. Piec w temperaturze 200°C, przez około 20 minut, aż się ładnie zrumienią. Zdjąć z foremek i wystudzić na kratce.

 

Przygotować pastę jajeczną. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do jajek z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Upieczone rurki nadziewać pastą przy pomocy szprycy.

Smacznego:-)

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Rurki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Zupa cebulowa   Ebook Wielkanoc 2013



Serowo - ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

atina_bc

Myślę, że sprawdzony przepis na małe imprezowe przekąski zawsze dobrze mieć pod ręką. Szczególnie kiedy jest prosty, smaczny i szybki. Takie właśnie są przekąski z ciasta francuskiego. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, posypać ulubionymi przyprawami, żółtym serem, zwinąć - i już jest gotowe. Takie przekąski mogą mieć różne kształty. Można przygotować ślimaczki - takie jak dzisiaj prezentuje, paluszki, w formie kwadratów, prostokątów czy palmier - pełna dowolność. Z ulubionymi dodatkami, zawsze będą się świetnie prezentowały. Dzisiejsze ślimaczki przygotowałam z olejem Kujawskim z dodatkiem pomidorów, bazylii i czosnku. Już samo posmarowanie ciasta tym olejem nadało mu delikatnego aromatu, jednak można go wzmocnić dodając dodatkową porcję suszonych przypraw. Propozycje swoją przygotowałam w ramach prowadzonej przez Majankę zabawy kulinarnej "Kujawski ze Smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.    

Serowo - ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki (ilość dowolna):

  • ciasto francuskie
  • olej Kujawski z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • żółty ser
  • ulubione zioła, suszone pomidory (opcjonalnie - dla wzmocnienia smaku)
  • jajko do posmarowania

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.

Butelką z olejem z dodatkiem przypraw mocno wstrząsnąć, tak by przyprawy się z nim wymieszały i nalać troszkę do miseczki. Jeśli wpadnie nam mało przypraw można do niego wmieszać przyprawy suszone. Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego, posmarować olejem, posypać startym serem i opcjonalnie dodatkowo ziołami. Ser lekko przycisnąć do ciasta, by się przykleił. Przygotowane ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie ostrym nożem pokroić na około 7 mm kawałki.

Układać rozciętą częścią na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC, przez około 15 minut, aż do zarumienienia się.

Smacznego:-)

Serowo - ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Serowo - ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego



Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

atina_bc

Dzisiaj gramy z Rosja, więc u mnie coś z kuchni rosyjskiej – kurnik. Kurnik to pieróg z rodziny kulebiaków faszerowany mięsem z kury, grzybami i ryżem. Może być z dodatkiem jajek, cebuli, pietruszki, koperku i innych produktów. Zwykle przygotowuje się go w formie, z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, a farsz powinien być wstępnie ugotowany. Później wszystko jest pieczone. Moją wersję kurnika przygotowałam według przepisu podanego  przez Joannę na forum Cincin. Potrawa ta zachwyciła mnie nie tylko prostotą wykonania, ale też późniejszym efektownym wyglądam i smakiem. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze komponuje się też z dodatkiem sosu czosnkowego, tzatziki lub ketchupu. 

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 7 – 8 naleśników
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czarny sezam

Składniki na nadzienie kurczakowe:

  • 500 g kurczaka (u mnie 3 udka z kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • zielenina (pietruszka, koper)sól, pieprz

Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem i zagotować. Przyprawić pieprzem. W miejsce tego sosu można również przygotować sos beszamelowy. Pokrojone mięso zalać kilkoma łyżkami sosu i wymieszać z zieleniną.

Składniki na nadzienie ryżowe:

  • 1/4 szklanki ryżu
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól

Ugotować ryż. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać.

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 250 g grzybów (u mnie pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Na maśle zeszklić cebulkę. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić je przez około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili.

Dno formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Następnie położyć 3 - 4 naleśniki (jak płatki kwiatu), tak by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć nadzienie kurczakowe, przykryć dwoma naleśnikami. Na to wyłożyć warstwę ryżową i przykryć ją dwoma naleśnikami. Na końcu wyłożyć nadzienie grzybowe, które należy przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu ułożyć ciasto francuskie i posmarować je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem z dodatkiem śmietany. Posypać czarnym sezamem.

Zapiekać w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

atina_bc

Prosty przepis a raczej pomysł na wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego. Ja upiekłam je w wersji częściowo z pesto bazyliowym, częściowo pomidorowym, a do niektórych dodałam jeszcze mozzarellę i szynkę parmeńską, ale oczywiście dodatkami można bawić się dowolnie i dawać te ulubione. Można wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub też przygotować je z przepisu na croissanty. Ciasteczka takie mogą być również produktem ubocznym, gdyż do ich przygotowania można wykorzystać ciasto, które pozostało nam z innych wypieków - croissantów, kurczaka takiego lub takiego, tarty czy też Tartine Morning Bun. 

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

Składniki (ilość dowolna):

  • ciasto francuskie
  • ser mozzarella,
  • pesto bazyliowe i pomidorowe
  • szynka parmeńska 

Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego i pokroić go na równe części - prostokąty lub kwadraty. Połowę przygotowanych kawałków posmarować pesto, a na niektórych można ułożyć kawałki szynki. W pozostałych wykrojonych kawałkach ciasta (nie posmarowanych pesto) wyciąć otwór o dowolnym kształcie (ja robiłam okrągłe), a następnie przykryć nimi
część kawałków posmarowanych pesto. Do otworu włożyć kawałek sera mozzarella.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka przed pieczeniem można delikatnie przesmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC, przez około 15 minut, aż do zarumienienia się. 

Smacznego:-)

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci