Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : jajka

Jajko sadzone na szparagach

atina_bc

Maj to idealny moment na szparagi, dlatego prawie codziennie goszczą u mnie na stole. Najchętniej smażę je na masełku, na patelni grillowej i podaje jako dodatek do dań obiadowych.  Dzisiaj proponuję Wam najprostszy z letnich obiadów - jajko sadzone, szparagi i młode ziemniaczki w mundurkach. Uwielbiam takie jedzonko;-)

Jajko sadzone na szparagach

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki masła
  • dwa ząbki czosnku

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie.

Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni grillowej rozpuścić dwie łyżki masła i ułożyć szparagi posypane czosnkiem. Smażyć, aż szparagi zmiękną. W tym czasie na łyżce masła usmażyć jajka sadzone.

Szparagi  i jajka ułożyć na talerzach. Doprawić solą i pieprzem. Obok nich ułożyć młode ziemniaczki, które można polać roztopionym masłem.

Smacznego :-)

Szparagi

Warstwowa sałatka wielkanocna

atina_bc

Chyba już kilka razy wspominałam, że bardzo lubię sałatki warstwowe. Zawsze świetnie wyglądają i sprawdzają się zarówno na świątecznym stole jak i na spotkaniach z przyjaciółmi. Tę sałatkę przygotowałam w formie keksowej z wyjmowanym dnem. Wyglądała świetnie, choć przyznaje, że kroiło się ją dużo gorzej. Miałam problemy z warstwą szynki, dlatego następnym razem spróbuję szynkę wymieszać z warstwą białek, może wtedy będzie się lepiej kroiło :-) Oczywiście można też przygotować ją w misce, wtedy na pewno nie będzie problemu z nakładaniem porcji :-)

Źródło: Gotuje bo lubię.

Warstwowa sałatka wielkanocna

składniki na formę

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 400 g szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka masła

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać starte na średnich oczkach pieczarki i dusić do czasu, aż cała woda odparuje. Wystudzić. 

Jajka ugotować na twardo. Białka oddzielić od żółtek i zetrzeć je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej z mas dodać taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodaje się niewiele majonezu - około łyżki, do żółtek więcej).

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, przez ok. 5-6 minut. Wystudzić go, odciąć grube łodygi a różyczki drobno posiekać. Brokuł wymieszać z niewielką ilością majonezu, który sklei go. Doprawiamy pieprzem.

Szynkę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

Sałatkę układać warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Jeśli przygotowujemy sałatkę w keksówce, to warstwy należy nakładać w odwrotnej kolejności, tak by po odwróceniu i wyłożeniu na talerz, na wierzchu była warstwa z żółtkami. 

Smacznego :-)

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci