Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : cukinia

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

atina_bc

No to rozpoczynam Orzechowy Tydzień 2016 :-) Moją pierwsza propozycja jest orzechowe ciasto z dodatkiem cukinii. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem czy to właśnie cukinii, marchewki czy buraczków, jak wiadomo dodatek warzywa powoduje, że ciasto jest wilgotne i ładnie utrzymuje świeżość. Dodatek cynamonu i imbiru nadaje ciastu jesienny charakter i powoli przygotowuje do okresu, kiedy ja osobiście zużywam najwięcej korzennych przypraw;-) Ciasto można polać lukrem cytrynowym, lub posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu: Moje wypieki.

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią

Składniki na formę 23 cm:

  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub odrobina więcej)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2,5 szklanki cukinii startej (razem ze skórką) na tarce o drobnych lub średnich oczkach (mniej więcej 2 małe cukinie)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy wysypać na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec przez 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC do złotego brązu, często mieszając. Wystudzić, posiekać nożem (lub malakserze) na drobne kawałeczki.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami - wymieszać i odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubijać, przez kilka minut, na wysokich obrotach miksera do uzyskania jasnej, puszystej, gęstej piany. Dodać ekstrakt z wanilii, ubić. Powoli wlewać oliwę, nie przerywając ubijania (piana opadnie, to normalne). Dodać przesiane suche składniki i zmiksować bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać startą cukinię, drobno posiekane orzechy i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wypieczone ciasto będzie sprężyste z wierzchu i będzie odchodziło od ścianek formy. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, po 15 minutach odpiąć z formy. Polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Włoskie ciasto z orzechami i cukinią 

Penne carbonara z cukinią

atina_bc

Bardzo lubię dania z makaronem w roli głównej. Niedawno przygotowywałam tagliatelle z sosem carbonara i cukinią. Dzisiaj propozycja bardzo podobna, lecz jednak inna. Sos przygotowany według tego przepisu można oczywiście podać z innym makaronem, jednak mnie spodobało się do tego właśnie penne. Jedyna wada tego dania - trzeba je podawać natychmiast po przygotowaniu. Danie jest bardzo smaczne. Przepis Jamiego Olivera.

Penne zucchinni carbonara

Składniki

  • 6 średniej wielkości zielonych i żółtych cukinii
  • 500 g penne
  • 4 duże żółtka (z jaj od kur z wolnego chowu)
  • 100 ml śmietany 40%
  • 2 duże garści świeżo startego parmezanu
  • oliwa
  • sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 12 plastrów pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonych na skwarki
  • mały pęczek świeżego tymianku, z którego należy oberwać listki, a
  • kwiatki zachować do dekoracji

Cukinie przekroić wzdłuż, najpierw na pół, a następnie na ćwiartki. Wyciąć z nich gniazda nasienne i pokroić pod kątem na kawałki o podobnej wielkości i kształcie, jak penne. Mniejsze cukinie można po prostu pokroić na plasterki.

Osoloną wodę w dużym garnku wstawić na gaz. na wrzącą wodę wrzucić penne i gotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Do miski włożyć żółtka, śmietanę i połowę parmezanu. Wymieszać wszystko widelcem. Przyprawić odrobiną pieprzu i soli i odstawić na bok.

Dużą patelnię z grubym dnem postawić na gazie, wlać kilka łyżek oliwy i podsmażyć pancettę lub boczek, aż skwarki będą rumiane i chrupiące. Dołożyć cukinię, posypać ją dwiema dużymi szczyptami pieprzu, by miała wyraźnie ostry smak. Posypać listkami tymianku, wymieszać, aby cukinia pokryła się smakowitą oliwą z boczkiem i smażyć, aż lekko zmięknie i zacznie się przyrumieniać.

Następny etap trzeba wykonać szybko. Odcedzić ugotowany makaron, zostawiając na dnie garnka trochę wody. Błyskawicznie wymieszać na patelni makaron z cukinią i boczkiem, następnie zdjąć patelnię z ognia i dolejcie chochelkę wody, pozostałej z gotowania makaronu. Wlać śmietanę z jajkami i parmezanem. Szybko wszystko wymieszać. Od tego momentu żadnego podsmażania, bo z jajek zrobi się jajecznica. Mieszając makaron z sosem wsypać pozostały parmezan. Można dolać jeszcze trochę wody z gotowania makaronu, aby sos stał się lśniący i jedwabisty. Przed podaniem można udekorować kwiatami cukinii i tymianku. Podawać natychmiast zanim sos stężeje. 

Smacznego:-)

Penne zucchinni carbonara

Tagliatelle carbonara z cukinią

atina_bc

Bardzo smaczny makaron podpatrzyłam u Cudawianki. Sos carbonara bardzo lubię, a dodatek cukinii sprawił, że jest on dużo lżejszy. Wprost idealny na obiad. Do zdjęcia pozwoliłam sobie na małe odstępstwo od przepisu i sosu nie mieszałam z makaronem, tylko ułożyłam go na nim - wydawało mi się, że tak zrobię ładniejsze zdjęcie;-)

Tagiatelle carbonara z cukinią

Składniki:

  • 250g tagliatelle
  • 125g wędzonego boczku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek śmietany
  • 60g żółtego sera

Cukinię umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ser zatrzeć na małych oczkach. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie.

Przygotować sos: żółtka rozbełtać ze śmietana i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać starty ser i wymieszać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na złoto na teflonowej
patelni bez używania oleju.

Kiedy makaron będzie już gotowy, odlać wodę z garnka, zostawiając na dnie odrobinę. Dodać startą cukinię. przygotowany ciepły boczek oraz wlać do garnka sos. Wymieszać dokładnie wszystko razem. Podawać natychmiast.

Smacznego:-) 

Tagiatelle carbonara z cukinią

Warzywne enchiladas

atina_bc

Enchilada to napełnione farszem tortille, zawinięte w rurkę i zapieczone. Pyszne, lekko pikantne danie z kuchni meksykańskiej. Uwielbiam takie obiady. Enchiladas podawałam z miską sałaty. Przepis Bajaderki z forum Mniammniam.

Warzywne enchiladas

Składniki:

  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2-3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki soli lub więcej, do smaku
  • 1 puszka (~420g) czerwonej fasoli
  • 1 puszka (~420g) czarnej fasoli
  • 1 puszka (~300g) kukurydzy
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 średni pomidor
  • 10 dużych tortilli (z mąki pszennej)
  • 200 g startego sera cheddar

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • mała puszeczka (100g) papryczek chili
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka kropel Tabasco
  • 1 szklanka gęstej krasnej śmietany

Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut paprykę, marchewkę, cebule i czosnek, aż cebula zmięknie. Dodać chili i jeszcze chwile dusić. Dodać pozostałe składniki i dobrze podgrzać.

Wszystkie składniki sosu z wyjątkiem śmietany zmiksować w blenderze aż powstanie gładki sos, doda śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawi do smaku jeżeli jest to konieczne.

Jeżeli tortille są twarde ułożyć je jedna na drugiej na talerzu, przykryć wilgotnym papierowym ręcznikiem i podgrzać w mikrofalówce przez minutę, aż będą miękkie i cieple.

Na każdej tortilli kłaść około 3-4 łyżek nadzienia (zależy jak duże tortille mamy), posypać łyżka startego sera i zawijać. Układać w dużym żaroodpornym naczyniu (lub kilku mniejszych) lekko wysmarowanym masłem. Kiedy już wszystkie tortille są wypełnione nadzieniem i ułożone, zalać je przygotowanym sosem. Naczynie przykryć folia aluminiową.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Zdjąć folie, posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut, aż ser się rozpuści.

Podawać z salsa, guacamole, dodatkowym startym serem i miska zielonej sałaty.

Smacznego:-)

 Warzywne enchiladas

Bułgarski placek z cukinii

atina_bc

Bardzo dobra zapiekanka, którą można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Przyznam , że mnie dużo bardziej smakowała na ciepło, koniecznie w towarzystwie wyrazistego sosu. Sam placek też doprawiłam dość dobrze dając dużą ilość czosnku, pieprzu i chili. Przepis na placek wypatrzyłam na Galerii Potraw.

Bułgarski placek z cukinii

Składniki:

  • 4-5 małych kabaczków lub cukinii (wielkości polskich ogórków)
  • 300 g pokruszonej fety
  • 3 jajka
  • 5 łyżek kaszki manny
  • dużo zielonego (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mięta)
  • czosnek wyciśnięty przez praskę
  • pieprz, chili

Kabaczki (cukinie) umyć, zetrzeć na grubej tarce i dokładnie odcisnąć z wody. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i dobrze doprawić. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Warstwa nie powinna być grubsza niż 3 cm.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, aż z wierzchu będzie rumiany.

Można podawać na ciepło lub zimno, z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smaczengo:-)

Bułgarski placek z cukinii

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci