Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : dynia

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

atina_bc

Jesienią nie może zabraknąć sałatki z dynią. A jak tylko mam przygotować coś z dynią , to inspiracji szukam oczywiście u Bei. Tak też było i z ta sałatką, choć oryginalny przepis tym razem bardzo zmodyfikowałam, pozostała z niego tylko dynia i płatki migdałów;-) Nowa kompozycja jest jednak bardzo smaczna i świetnie pasuje do trwającego właśnie Festiwalu Dyni.

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

Składniki (proporcje dowolne):

  • dynia
  • kuskus
  • pesto z rukoli
  • listki rukoli
  • posiekane pistacje i płatki migdałowe
  • olej z pistacji (lub z orzechów) + sok z cytryny, do smaku

Obraną i oczyszczoną dynię pokroić w plastry lub w kostkę, posolić, skropić oliwą i upiec do miękkości (kilkanaście minut w 220°C). Kuskus posolić i zalać wrzątkiem - tak aby wody było tylko nieco więcej niż kuskusu. Poczekać kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Kiedy będzie gotowy wymieszać z pesto, pistacjami i płatkami migdałowymi, ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku (solą, oliwą, sokiem z cytryny…).
Świeżą rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć.
Do kuskusu dodać dynię oraz listki rukoli, skropić lekko cytryną (opcjonalnie) i olejem z pistacji, posypać dodatkowo płatkami migdałowymi i pistacjami.

Smacznego:-)

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

atina_bc

Na ciasto drożdżowe zawsze mam ochotę, a jeszcze z dużą ilością kruszonki - to już dla mnie ideał. Do tego ciasta dodaje się puree z dyni, dzięki czemu zyskuje ono na wilgotności i kolorze. ja dodałam puree z dyni hokkaido i dlatego ciasto wyszło wprost pomarańczowe. pyszna propozycja do pudełka z drugim śniadaniem. Dynia jest lekko wyczuwalna w cieście, więc jeśli ktoś jej nie lubi, to nie polecam tego wypieku;) Przepis z Moich Wypieków.

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

Składniki na formę 23x13 cm :

  • 2,5 szklanek mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 lub 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanka mleka, letniego
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 30 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 7 g drożdży suchych

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Otrzeć z nich skórkę.

Mleko wymieszać z puree dyniowym, masłem, otartą skórką z pomarańczy.

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać cukier, sól, cynamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać łyżkę mąki. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do niej. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianym kuchennym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec bez termoobiegu przez około 35 - 45 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Minimalnie uchylić piekarnik, zostawić w nim do przestudzenia.

Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Składniki na kruszonkę:

  • 90 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru
  • 60 g masła, roztopionego

Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem. Zalać gorącym masłem, wymieszać widelcem. Wyrobić między palcami na kruszonkę. Gdyby kruszonka była zbyt mokra można dodać 1 - 2 łyżki mąki więcej.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Uwaga: ciasto jest dość sporo i może uciekać z formy pod koniec wyrastania! 

  Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką

Placek drożdżowy dyniowy pachnący pomarańczą, z cynamonową kruszonką


Dynia w syropie

atina_bc

Czy tak przygotowaną dynię jadają w Meksyku w Dzień Wszystkich Świętych, to nie wiem, ale tak twierdzi Agnieszka Kręglicka w magazynie Kuchnia. Chętnie sięgnęłam po ten przepis i choć rzadko przygotowuję dynię na słodko bardzo mi ten deser smakował. Niesamowicie słodki syrop i słodycz suszonych owoców została przełamana przez pomarańczę. W deserze wyraźnie czuć w nim nutę anyżu, dlatego nie polecam tej propozycji osobom, które za nim nie przepadają.  Dynia w tak przygotowanym syropie jest świetnym dodatkiem do lodów czy jogurtu.

 Dynia w syropie

Składniki:

  • 2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 laski cynamonu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 1 pomarańcza
  • 2 suszone gruszki
  • 2 suszone marakuje
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 garść suszonych śliwek
  • 6 obranych plastrów dyni

Pomarańczę obrać dokładnie ze skóry i pokroić w plastry. Suszone owoce pokroić na mniejsze części.

Cukier zagotować z wodą, cynamonem i anyżem. Następnie do syropu wrzucić suszone owoce i dynię, gotować na wolnym ogniu, aż dynia i owoce zmiękną i nasiąkną syropem. Pod koniec gotowania dodać plastry pomarańczy i jeszcze chwilę gotować.

Dynię z owocami podawać na zimno, w karmelowym syropie. 

Smacznego:-)

Dynia w syropie



Chleb dyniowy

atina_bc

Festiwal Dyni się kończy, więc pędzę się do niego przyłączyć. W tym roku z jego okazji upiekłam chlebek. przepis znalazłam u Aganiok. Miąższ dodany do ciasta spowodował, że pomimo iż jest to wypiek wyłącznie drożdżowy pieczywko ładnie trzymało świeżość i tak mi się coś wydaje, że na drugi i trzeci dzień był jeszcze smaczniejszy niż zaraz po upieczeniu. Pycha polecam. 

Chleb dyniowy

Składniki na foremkę 35x12 cm: 

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 170 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 300 g surowego, obranego miąższu dyni

Dynię pokroić w kostkę, zalać 2 łyżkami wody i gotować pod przykryciem do całkowitej miękkości. Przestudzić.


Wszystkie składniki włożyć do maszyny i ustawiłam program zagniatający ciasto. Można również wyrobić przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dość luźne, jednak nie za bardzo, dlatego czasami może być konieczne dosypanie odrobiny mąki, aby utworzyła się zgrabna kula.

Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazować, uformować w podłużny bochenek i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrastania na około 40 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku - przez pierwsze 15 minut w 210ºC i kolejne 25 minut w 170ºC . Studzić na kratce.

Smacznego:-) 

Chleb dyniowy



Sernikobrownies z dynią

atina_bc

Festiwal dyni właśnie dobiega końca, a ja zakończę go wspólnym wypiekiem z Cudawianką i Majanką. Oj dawno razem nic nie piekłyśmy, że się strasznie stęskniłam. Tak się cieszę, że znowu objadamy się tym samym. Tym razem upichciłyśmy wspólnie sernikobrownies z dodatkiem dyni. Ciasto pyszne - bardzo wilgotne czekoladowe z dodatkiem serowo - dyniowej masy. Moim zdaniem dynia w masie serowej nie była dominująca, raczej dawała lekki posmak, do tego odrobinka przypraw i całość bardzo mi smakowała. Przepis to zmodyfikowane miętowe sernikobrownies, które jakiś czas temu publikowała u siebie Cudawianka. Dziewczyny dziękuję Wam za wspólnie spędzony czas przy tym cieście :* Beo bardzo dziękuję za ten festiwal, jak zawsze świetnie się bawiłam poszukując nowych dyniowych inspiracji:)

Sernikobrownies z dynią

Składniki na formę 20x20 cm

Składniki:

  • 125 gram gorzkiej czekolady 
  • 125 gram masła
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanka maki plus 1 łyżka
  • 2 nakrętki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki śmietany 30%
  • 2 łyżki kakao
  • 250 gram twarogu trzykrotnie zmielonego (dałam wiaderkowy Piątnicy)
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

W misce wymieszać: szklankę maki, jasnobrązowy cukier, szczyptę soli oraz kakao. Masło razem z czekolada rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie dodać do suchych składników w misce i wymieszać mikserem. Dołożyć 2 jajka, śmietanę oraz ekstrakt z wanilii. Znowu wymieszać na gładką masę.

W osobnej misce połączyć ser, puree z dyni, cukier i przyprawy korzenne i krótko wymieszać mikserem - tylko do uzyskania jednolitej masy.

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tarta lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do osobnej miseczki odłożyć około 1 czubatej łyżki masy czekoladowej. Pozostałą część czekoladowej masy wylać do formy, następnie wyłożyć masę serową. Jeżeli odłożona do osobnej miseczki masa jest zbyt twarda, można ją rozcieńczyć dodając śmietany kremówki. Rozłożyć małymi kleksami na masę serową i patyczkiem zrobić esy floresy.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 45 minut.  

Smacznego:-)

Sernikobrownies z dynią

Sernikobrownies z dynią  

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci