Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : WP

Miękkie maślane bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów

atina_bc

Przepis na miękkie maślane bułki J. Hamelmana zaproponowała do Weekendowej Piekarni Ania. Ja nie zdążyłam się przyłączyć w terminie i może dobrze, bo zobaczyłam u Ewelki ich wersję wzbogaconą o mieszankę ziół prowansalskich i suszone pomidory. I taką właśnie wersję upiekłam. Dodatkowo moja mieszanka pomidorów była wzbogacona o suszona bazylię i czosnek. Bułeczki wyszły mięciutkie i aromatyczne. W smaku nieco bardziej zdecydowane niż zwykłe maślane bułeczki, a dodatkowo uzyskały ładny lekko pomarańczowy kolor.

Miękkie maślane bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki:

  • 750 mąki chlebowej
  • 345 g wody
  • 38 g świeżych drożdży
  • 1 jajko - około 75
  • 60 g masła - ja rozpuściłam i lekko przestudziłam
  • 45 g cukru
  • 38 g mleka w proszku
  • 15 g soli
  • 1,5 łyżki mieszanko suszonych pomidorów, bazylii i czosnku
  • 1/2 łyżki ziół prowansalskich

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie.

Wymieszać wszystkie składniki i dobrze wyrobić - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawić w misce pod przykryciem na 1 godzinę.

Ciasto podzielić na 15 równych kawałków, uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut. Przed pieczeniem bułeczki posmarować po wierzchu rozpuszczonym masłem.

Piec w temperaturze 200ºC przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie posmarować wierzch roztopionym masłem. Bułki studzić na kratce.

Smacznego:-)

Miękkie maślane bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów

Panmarino - chleb z rozmarynem

atina_bc

Delikatne, mięciutkie chlebki, z wyczuwalnym rozmarynem. Pyszna propozycja dla wszystkich wielbicieli włoskiej kuchni. Przepis Daniela Leader'a był propozycją Ani z bloga Moja mała kuchnia do 66 wydania Weekendowej Piekarni.

Panmarino - chlebek z rozmarynem

Składniki na bigę:

  • 65 g letniej wody
  • 2 g drożdży instant
  • 100 g zwykłej mąki pszennej

Składniki bigi dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę. Następnie wstawić do lodówki na 8-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • cała biga
  • 300 g letniej wody
  • 5 g drożdży instant
  • 500 g zwykłej mąki pszennej
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
  • 15 g soli

Składniki ciasta wymieszać i wyrobić przez około 13-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski na 1 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie równe części i uformować podłużne bochenki około 25 cm długości. Blachę przykryć papierem do pieczenia i ułożyć na niej uformowane bochenki. Pomiędzy bochenkami powinno być około 8 cm odstępu. Całość przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 - 60 minut. Wyrośnięte chlebki włożyć do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 200ºC, przez około 30-40 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Panmarino - chlebek z rozmarynem

Chleb wiedeński (Vienna bread)

atina_bc

Do 83 wydania Weekendowej Piekarni A. Grey zaproponowała chleb wiedeński z książki "Making bread at home" Tom Jaine. Przepis spodobał mi się od razu i upiekłam go z wielką przyjemnością. Chleb jest prosty w przygotowaniu i pyszny po upieczeniu. Ciasto na mój chleb nie wyrastało, tak jak podano w oryginalnym przepisie, tylko zafundowałam mu nocne leżakowanie w lodówce i upiekłam tuż przed śniadaniem. Przepis podaje tak jak przygotowywałam, a po oryginał zapraszam do A. Grey.

Chleb wiedeński (Vienna bread)

Składniki na 4 niewielkie bochenki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 525 ml bardzo zimnej wody
  • 900 g białej mąki chlebowej
  • 1 łyżka soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 30 g masła

Mleko w proszku wymieszać z mąką, dodać sól, następnie masło. Zrobić w środku dołek i dodać rozpuszczone w wodzie drożdże. Wymieszać. Następnie przenieść na oprószony mąką blat i zagniatać przez co najmniej 10 minut. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić je na cztery kawałki, kształtować z każdego kulę, przykryć i zostawić do odpoczynku, na 15 minut. Następnie uformować podłużne bochenki, ułożyć na blasze do pieczenia, złączeniem w dół albo przełożyć do omączonego koszyka złączeniem w górę. Lekko posmarować oliwą, przykryć folią i odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia około 30-45 minut przed pieczeniem, wyjąć bułeczki z lodówki i zostawić na stole do ogrzania. Przed włożeniem do piekarnika chlebki naciąć.

Piec w temperaturze 230ºC przez około 20 minut. Przez pierwsze 5 minut co najmniej trzy razy rozpylać wodę. Jeśli po 20 minutach chleb nie będzie zrumieniony i ostukany od spodu nie będzie wydawać głuchego odgłosu, należy dopiekać przez kolejne 10-15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Chleb wiedeński (Vienna bread)

Chleb wiedeński (Vienna bread)

WeekendowaPiekarnia

Chleb żytni z kardamonem, na maślance

atina_bc
WeekendowaPiekarnia

Mamy teraz w Weekendowej Piekarni czas letni, czas nadrabiania zaległości. Poza tym za oknem nie ma już takich upałów, więc bardzo chętnie wróciłam do pieczenia chlebów. I tym sposobem na upieczenie doczekał się zakwasowiec, który Mafilka zaproponowała do 80 wydania Weekendowej Piekarni. Chlebek jest prosty w przygotowaniu, tylko, jak to zakwasowiec potrzebuje troszkę czasu na wyrośnięcie. Mój powinien jeszcze trochę wyrastać, to dziurki byłyby dużo ładniejsze. W smaku bardzo dobry. Polecam wszystkim wielbicielom chlebów żytnich.

Chleb żytni z kardamonem, na maślance

Składniki na formę 36x12

Składniki na zaczyn:

  • 200 g zakwasu żytniego (u mnie 100%) świeżo dokarmionego
  • 200 g wody
  • 200 g mąki żytniej 720

Wszystkie składniki wymieszać w misce, a następnie miskę włożyć do foliowego worka i odstawić na 3-4 godziny.

Składniki na ciasto:

  • 350 ml maślanki
  • łyżka miodu i gryczany jest tu bardzo wskazany
  • 2/4 łyżki soli
  • łyżeczka kardamonu
  • 420 g mąki żytniej 720
  • cały zaczyn

W naczyniu wymieszać maślankę z solą, miodem i kardamonem, wlać do zaczynu i cały czas mieszając dosypywać mąkę. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć. Można mieszać łyżką. Ciasto będzie bardzo lepkie. odstawić je jedynie na czas przygotowania keksówki, którą należy wysmarować oliwą i wysypać mąką lub otrębami. Można również wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki, wierzch wysmarować wodą, a keksówkę umieścić w worku foliowym i odstawić do wyrośnięcia. Może to zająć od 2-4 godzin, w zależności od temperatury panującej w domu.

Piec zaczynając od temperatury 240°C, schodząc w czasie 60 minut pieczenia do 180°C.

Smacznego:-)

Chleb żytni z kardamonem, na maślance

Bułeczki delikatnie cytrynowe

atina_bc
WeekendowaPiekarnia

Pyszne, delikatne i lekko cytrynowe - właśnie takie są te bułeczki, które Majanka zaproponowała do pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni.. Ciasto bardzo ładnie wyrosło i łatwo się formowało w bułeczki. Są wprost idealne na słodkie śniadania. Majanko wybrałaś pyszny przepis, bardzo dziękuję:* W oryginale jest to przepis na wieniec cytrynowy z książki "Drożdżowe wypieki" Małgorzaty Zielińskiej - Mirabbelki.

Bułeczki delikatnie cytrynowe

Składniki:

  • 320 g mąki
  • 6 g drożdży świeżych (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • płatki migdałów

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut. Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać około 10 minut, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części. Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm. Przykryć folią pożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny). Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów.

Piekarnik nagrzać do 200°C, wstawić wyrośnięte bułeczki i piec około 30 minut. Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego:-)

Bułeczki delikatnie cytrynowe

 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci