Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : Bread-day

Japońskie zielone bułeczki

atina_bc

Dzisiaj po raz kolejny obchodzimy Dzień chleba i jak zwykle patronuje mu Zorra. Jest to takie święto, którego nie mogłabym opuścić. Od kiedy mam bloga co roku biorę w nim udział, więc nie mogło mnie zabraknąć i dzisiaj. Tym razem przygotowałam zielone bułeczki z herbatą matcha. Bułeczki są pyszne delikatne mięciutkie. Smak herbaty jest wyczuwalny, ale nie dominujący. Moim zdaniem pasują zarówno do dodatków wytrawnych jak i słodkich. Przepis zaczerpnęłam ze strony Christine's recipes. 

Japońskie zielone bułeczki

Składniki na starter tang zhong:

  • 50 g białej pszennej maki chlebowej
  • 250 g zimnej wody

Mąkę wsypać do rondelka i jednostajnym strumieniem wlewać wodę, cały czas energicznie mieszając. Uważać, by nie zrobiły się grudki (można robić to przy pomocy trzepaczki). Garnek ustawić na ogniu i podgrzewać, co chwilę sprawdzając temperaturę na termometrze. Gdy masa uzyska 65ºC, garnek szybko zdjąć z ognia. Zostawić do ostygnięcia, a kiedy uzyska temperaturę pokojową można użyć do przygotowania ciasta. Jeżeli nie posiadacie termometru, to masę należy podgrzewać tak długo, aż stanie się szklista i widać będzie wyraźne smugi po mieszadle.

Wystudzony starter można przechowywać w lodówce, jednak przed użyciem, należy go podgrzać do temperatury pokojowej.

Składniki na bułki:

  • 380 g chleb mąki
  • 20 g cukru pudru
  • 5 g soli
  • 1 duże jajko
  • 7 g mleka w proszku
  • 125 ml mleka
  • 120 g startera tang zhong
  • 5 g drożdży instant (2 łyżeczki)
  • 30 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku z zielonej herbaty

Zieloną herbatę wymieszać z mąką. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać przy pomocy miksera. Wyrabiać, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od ścianek miski. Nie powinno też być bardzo klejące.  Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 części. Każdą część uformować w bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrastania na około 50 minut.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160ºC , przez około 30 – 35 minut lub do momentu zbrązowienia. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Japońskie zielone bułeczki

Bake Bread for World Bread Day 2011

Zdrowy chleb powszedni

atina_bc

Dzisiaj świętujemy Dzień chleba, który kolejny raz jest organizowany przez Zorrę. Ja przyłączam się do niego już 3 raz i bardzo się z tego cieszę, gdyż uwielbiam domowe pieczywo. Chleb, który przygotowałam na to święto znalazłam u Agnieszki i niesamowicie się nim zachwyciłam. Jest bardzo smaczny i naszpikowany różnymi dodatkami - uwielbiam takie pieczywo.

Zdrowy chleb powszedni

Składniki na 2 keksówki o wymiarach 11x20cm

Składniki na 2 bochenki:

  • 1 szklanki letniej wody źródlanej
  • 1/2 szklanki maślanki (lub więcej wody zamiast niej)
  • 75g zakwasu żytniego
  • 230g mąki pszennej
  • 70g białej mąki żytniej
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 1/3 łyżeczki soli

Zdrowe dodatki:

  • 1/4 szklanki otrębów (najlepiej mieszanych z 4 zbóż)
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego (ja mieszam jasne i ciemne)
  • 3 łyżki drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion lucerny
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kminku

Dodatkowo:

  • masło lub oliwa w spray'u i otręby pszenne do wysypania foremek
  • mak do posypania wierzchu

Wszystkie składniki (oprócz "zdrowych dodatków") wsypać do maszyny do chleba w/g instrukcji (u mnie najpierw płynne, potem suche). Nastawić na program "Dough". W drugiej połowie wyrabiania ciasta dodać zdrowe dodatki. Ciasto nie utworzy kuli w maszynie, będzie dość ciężkie i będzie się przyklejać do dna i ścianek w czasie wyrabiania. Po zakończeniu wyrabiania pozostawić ciasto chlebowe w maszynie do wyrośnięcia do zakończenia programu i podwojenia objętości (u mnie to trwa około 1 godzinę).

Przygotowanie ciasta bez maszyny: Wszystkie składniki za wyjątkiem "zdrowych dodatków" wsypać do dużej miski i połączyć przy pomocy miksera. Następnie dosypać pozostałe dodatki i wyrobić ciasto - może ono być dość ciężkie i klejące. Po wyrobieniu ciasta pozostawić je do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na około godzinę).

Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i przełożyć do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek. Posypać makiem, lekko dociskając go do ciasta. Foremki przykryć natłuszczoną przeźroczystą folią i zostawić do wyrośnięcia, na około 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia ustawionym na dolnej półce. Można również piec bez kamienia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut, spryskując go wodą zaraz po włożeniu do pieca i drugi raz po minucie. Ja jeszcze wlewam trochę wrzątku na blaszkę ustawioną po kamieniem na dnie piekarnika. Chleb jest gotowy, gdy postukany w spód wydaje pusty odgłos.

Smacznego:-)

Zdrowy chleb powszedni

Zdrowy chleb powszedni

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

Chlebek wiktoriański

atina_bc

Ten pyszny chlebek przygotowałam specjalnie z myślą o dzisiejszym święcie chleba. Chlebek jest bardzo prosty, a przez te zawinięte rogi - ma taki fajny, niecodzienny kształt. Bardzo nam smakował. Przepis pochodzi ze strony Mirabbelki. Mirabellka napisała u siebie również, że chleb ten świetnie nadaje się do robienia tostów.

Chlebek wiktoriański

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki drożdży instant lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 1,5 łyżeczki soli

Składniki na glazurę:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.

Formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości około 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S. Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki. Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.

Smacznego:-)

Chlebek wiktoriański

Chlebek wiktoriański

world bread day 2009 - yes we bake.(last day of sumbission october 17)

Chleb sezamowy na maślance

atina_bc

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja bardzo lubię domowe pieczywo i chętnie sięgam po nowe przepisy. Oczywiście pod warunkiem, że nie ma w nich zakwasu, z którym jakoś nie mogę sobie poradzić. Na ten dzień postanowiłam upiec chlebek sezamowy z przepisu Agnieszki. Chlebek jest pyszny, skórka chrupiąca - czegóż pragnąć więcej na pyszne śniadanie.

Chleb sezamowy na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka płynnego miodu wrzosowego (dałam spadziowy)
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 11/3 łyżeczki soli
  • po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (dodajemy do ciasta)

Dodatkowo:

  • po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka), przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lekko naoliwionej miski, zostawić na około 1 godzinę pod przykryciem, do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość).

Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, lekko odgazować i uformować bochenek, jeśli trzeba lekko podsypując mąką. Otoczyć dokładnie w ziarenkach sezamu (lepiej się będą trzymały, gdy lekko spryskamy wierzch chleba wodą) i naciąć chleb. Zostawić bochenek do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, na około 40 min. Piekarnik nagrzać do 240ºC i piec w opadającej temperaturze (10 min 240ºC, 10min 220ºC i ostatnie 10 min w 200ºC). Od razu po włożeniu bochenka do piekarnika spryskać go wodą i wylać ½ szklanki wody na blaszkę stojącą pod płytą z chlebem.

METODA MASZYNOWA:

Do maszyny wlać maślankę, wodę, dodać miód, sól, odmierzyć mąkę orkiszową i razową. Dodać otręby, zarodki pszenne i sezam, potem wsypać mąkę pszenną, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta "dough" (około 1½ godziny łącznie z wyrastaniem), wyjąć i dalej postępować wg przepisu

Smacznego:-)

Chleb sezamowy na maślance

3rd World Bread Day hosted by 1x umruehren bitte aka kochtopf

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci