Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mleczko-kokosowe

Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym

atina_bc

Chałka zawsze kojarzy mi się z puszystym chlebkiem i ta właśnie nie jest inna. To jedna z najlepszych chałek jakie jadłam. Delikatnie słodka, dlatego przeznaczona raczej do słodkich dodatków, lub jedzenia jej solo. chałkę piekłam wspólnie z Amber, Majanką i Margot - czy dziewczyny maja podobne odczucia ...?;-) Z tym przepisem nie było łatwo. Znaleziony na stronie Earli sprawił moim koleżankom troszkę kłopotu. Ja przyznaje piekłam na końcu, więc miałam ułatwione zadanie. Korzystając z rad i uwago zmodyfikowałam przepis. Upieczona z niego chałka spełniała wszystkie moje wymagania i dlatego jeszcze nie raz pojawi się na moim stole, a już w Święta będzie obowiązkowo. Dziewczyny bardzo dziękuje za wspólne pieczenie, wszystkie uwagi i rady. Było cudownie! mam nadzieję na rychłą powtórkę:-) Przepis znaleziony na blogu Elri, zaadaptowany z Jamie @  Life Feast.

Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 80 g drobno zmielonych migdałów blanszowanych (może być mąka migdałowa)
  • 650 gram mąki (dałam typ 500)
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 15 g drożdży instant
  • 330 ml mleka kokosowego
  • 4 żółtka
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka nasion sezamu, do posypania
  • garść płatków migdałowych, do posypania
  • 1 żółtko + 1 łyżeczka mleka wymieszać ze sobą, do posmarowania

W misce miksera wymieszać drewnianą łyżką zmielone migdały (mąkę migdałową), mąkę, cukier, sól morską i drożdże.  W małej misce wymieszać mleko kokosowe, rozpuszczone masło i żółtka jaj. Połączyć zawartość obu misek i na najniższym ustawieniu miksera wyrabiać przez
3 minuty. Zwiększyć prędkość na średnią i ugniatać przez 15 minut lub do momentu gdy ciasto jest miękkie, elastyczne i bardzo gładkie.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i  umieścić je w lekko naoliwionej misce. Miskę przykryć folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 do 3 godzin, aż do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko uderzyć ręką i odgazować. Następnie uformować z niego chałkę w dowolnym kształcie. Ja tym razem uformowałam 3 chałki, zaplatane z dwóch wałków. Tutaj jest instrukcja jak zaplatałam chałki. Bardzo dekoracyjna jest również chałka okrągła, a tutaj można znaleźć instrukcje jak ją zapleść.

Uformowane chałki delikatnie przenieść na blachę. Przykryć ściereczką i postawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę lub do czasu aż podwoi objętość.  przed wstawieniem do piekarnika chałkę posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, oraz posypać sezamem i migdałami.

Piec w nagranym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 35 do 45 minut, lub aż nabierze ładnego, złotego koloru. Jeśli chałka będzie się z góry zbyt szybko przypiekała, można ją przykryć folią aluminiową. Studzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, odgazować i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego:-)

Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym   Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym

Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym   Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym

Chałka z migdałami i mlekiem kokosowym

Ślimaczki z Gwatemali

atina_bc

Z        widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Ponownie spotkałam się na wspólnym pieczeniu z Margot i Majanką. Wspólnie upiekłyśmy pyszne, mięciutkie bułeczki o lekko kokosowym smaku. Delikatnie słodkawe bardzo nam smakowały. Ciasto łatwe w obróbce, niestety w trakcie drugiego wyrastania moje bułeczki zatraciły kształt ślimaczków i ledwo widać, że były zwijane. Bułeczki znalezione u Mirabbelki pochodzą ze strony Petras Brotkasten. Dziewczyny bardzo Wam dziękuję za kolejne pyszne pieczenie:*

Ślimaczki z Gwatemali

Składniki na 8 bułek:

  • 15 g drożdży (lub 1 1/2 łyżeczki drożdży instant)
  • 100g cieplej wody
  • 450g maki pszennej
  • 60g cukru pudru
  • 160 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki anyżku
  • szczypta soli
  • 8 kropli ekstraktu z wanilii
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju kukurydzianego

Drożdże rozpuścić z wodą, wymieszać. Mleko i pozostałe składniki wymieszać z jajkiem, drożdżami i mąką, wygniatać około 10 minut, aż powstanie lśniące, elastyczne, jednolite ciasto. Włożyć do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem, pozostawić w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdego kawałka uformować wałek długości około 40cm i zwijać go od środka na okrągło w formie ślimaczka. Koniec wałka mocno podwinąć pod spód. Uformowane bułeczki odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 - 20 minut, do zbrązowienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego:-)

Ślimaczki z Gwatemali

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci