Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : cytrusy

Ciasteczka mediolańskie (Milanais)

atina_bc

Ciasteczka mogłabym jeść i piec codziennie, uwielbiam. Tym razem piekłam w cudownym towarzystwie Alci, Basi, Madzi i Moniki - dziewczyny bardzo Wam dziękuję, tak dawno nic razem nie piekłyśmy:* Na nasze wspólne pieczenie wybrałam ciasteczka mediolańskie, które od dawna zachwala Bea - wyszły idealne. Pyszne i mocno cytrusowe.

Ciasteczka mediolańskie (Milanais)

Składniki na dużą porcję:

  • 250 g miękkiego masła
  • 225 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 500 g mąki

Składniki na lukier:

  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Masło utrzeć, dodać cukier, sól i dalej ucierać (do białości) dodając po jednym jajku. Następnie dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy, mąkę i wszystko dobrze wyrobić. Zawinąć ciasto w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godz.

Wyciągnąć je z lodówki mniej więcej 10 minut przed przygotowaniem ciasteczek. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (partiami) na grubość ok. 7 mm. Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem ( można je ponownie odstawić w chłodne miejsce na ok. 15 min. - dzięki temu ciasteczka nie odkształcają się podczas pieczenia).

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC, przez około 10 min. Studzić na kratce.

Cukier puder dokładnie rozrobić z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka.

Smacznego:-) 

Ciasteczka mediolańskie (Milanais)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

atina_bc

Tradycyjnie w okresie Świąt Wielkanocnych na włoskim stole pojawia się Colomba. Nazwa tego ciasta pochodzi od jego charakterystycznej formy - gołębia, choć przyznać muszę, że patrząc na foremkę, to gołębia raczej trudno sobie wyobrazić;-) Przypomina raczej krzyż. Sama Colomba to nic innego jak ciasto drożdżowe, jednak ta polewa która jest na jego wierzchu - to niesamowicie pyszny dodatek. Całe ciasto zyskuje dzięki temu niesamowicie pyszny smak. Co można więcej o nim powiedzieć - jest puszyste i delikatne. Bardzo ładnie trzyma świeżość, gdyż nawet na trzeci dzień tylko odrobinkę straciło na swojej puszystości, a poza tym było smaczniusie.

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, niestety dość długo musi ono wyrastać, dlatego ważne jest aby dobrze sobie rozplanować jego przygotowanie - moim zdaniem najlepiej to zrobić w wolny dzień, chyba, że ktoś chce piec późno w nocy;-) Moja Colomba jest w takiej najprostszej formie - bez żadnych dodatków w postaci kandyzowanych owców, rodzynków, czy żurawiny. Za to zrobiłam ją w wersji mocno cytrusowej, gdyż podwoiłam w porównaniu z oryginalnym przepisem ilość skórki startej z cytryn i pomarańczy. Wierzch mojej Colomby jest odrobinkę pokiereszowany, gdyż próbowała odfrunąć, gdy wyjmowałam ją z piekarnika;-)

Colombe miałam przyjemność piec w towarzystwie Anny - Marii i okazało się, że w tym samym czasie piekła też Lo, niestety nie udało się dołączyć Majance i Margot - bo wtedy to by była już prawdziwa babkowa banda:-) No nic następnym razem na pewno będziemy w komplecie. Kochane moje wszystkie Baby, czym by bez Was był ten świat :D strasznie Wam dziękuję za to spotkanie przy cudownie pysznej Colombie. Jak nic piekę jeszcze jedną by była na moim świątecznym stole. Wielkie buziaki:* Przepis z tej strony tłumaczyła Majanka.

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Składniki na 2 formy colomba o wymiarach 25 x 17.

Składniki na ciasto:

  • 500 g  mąki
  • 100 ml wody
  • 25 g  świeżych drożdży
  • 200 g  masła
  • 170 g  cukru
  • 5 żółtek
  • 30 ml  mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka starta z 2 cytryn
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • 1 szczypta soli

Składniki na lukier migdałowy:

  • 2 białka
  • 50 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 50 g z granulowanego cukru
  • 70 g obranych migdałów

Przygotować bigę. W 100 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże. Dodać 150 g mąki, wymieszać i zagnieść ciasto, aż będzie miękkie. Wyrobione ciasto ukształtować w kulę, naciąć ją na krzyż i umieścić w misce z ciepłą wodą. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować ciasto. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę cytrynowa i pomarańczową. Całość wymieszać i dodając mleko zagnieść ciasto.

Następnie wyjąć bigę z wody, odsączyć i dodać do przygotowanego ciasta.  Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie, gładkie i trochę lepkie ciasto. Zagniecione ciasto umieścić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po godzinie ciasto wyjąć, dodać 50 g miękkiego masła. Wyrobić energicznie (około 10 minut) i ponownie odstawić ciasto do wyrośnięcia na 4 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyłożyć ciasto na stolnicę dodać ostatnie 50 g miękkiego masła i zagniatać ciasto przez 15 minut, następnie włożyć do formy na colombę. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia przez około 40 minut, do momentu kiedy ciasto będzie dotykało krawędzi formy.

Przygotować lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Lukier wyłożyć na ciasto, posypać cukrem granulowanym i migdałami.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 30 minut. Wyjąć ciasto i ostudzić na kratce.

Smacznego:-)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

 Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Colomba di Pasqua (Wielkanocna Colomba)

Babka limonkowa

atina_bc

Na stole wielkanocnym nie może u mnie zabraknąć babki. W tym roku proponuję limonkową – wilgotną i orzeźwiającą. Udekorowanie babki dodatkowo limonkowym lukrem sprawi, że będzie ona jeszcze bardziej kwaskowa, a skórka starta na lukier podkreśli jej wiosenny charakter.

Babka limonkowa

Składniki na formę babkową, z kominem o średnicy 25 cm i wysokości 9 cm

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 250 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18 % (200 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 limonki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Miękką margarynę ubić mikserem, dodać cukier i ubijać do momentu, aż masa będzie jednolita i puszysta. Wbijać po jednym jajku, za każdym razem bardzo dobrze ubijając. Dodać śmietanę, sok wyciśnięty z limonek, skórkę startą z 3 limonek i wanilię, dalej ubijać, ale tylko do momentu połączenia składników. Dodawać przesianą mąkę – stopniowo, na 3 razy. Krótko wymieszać.

Formę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Do przygotowanej formy wyłożyć  ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Upieczoną babkę polukrować, najlepiej limonkowym lukrem (cukier puder + sok z limonki). Na sam koniec, gdy lukier jeszcze nie zastygnie, zetrzeć skórkę z limonki. 

Smacznego:-)

Babka limonkowa

Babka limonkowa

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Babka limonkowa  Ebook Wielkanoc 2013



Tutti-frutti

atina_bc

Nalewka bardzo podobna do prezentowanej przeze mnie jakiś czas temu Ratafii. Oczywiście takie nalewki wieloowocowe można przygotowywać z kombinacji różnych owoców. Jeśli lubicie łagodne trunki, to proponuje przygotować ją zalewając owoce wódką. Jeśli jednak potrzebujecie mocniejszej wersji warto wykorzystać spirytus. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu i na podane w przepisie ilości potrzebny jest duży baniak - ale warto. Taka naleweczka może być świetnym prezentem pod choinkę - u mnie właśnie taką rolę pełni w tym roku. Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". 

Tutti-frutti

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 500 g jeżyn
  • 500 g borówek
  • 500 g śliwek węgierek
  • 500 g jabłek
  • 500 g gruszek
  • 500 g moreli
  • 500 g winogron
  • 750 g wiśni
  • 250 g malin
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 100 g suszonych owoców dzikiej róży
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 2 duże pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 2 średniej wielkości cytryny
  • Wódka (wersja łagodniejsza) spirytus (wersja mocniejsza)
  • Cukier

Drobne owoce oczyścić z szypułek. Z większych usunąć gniazda nasienne i i pokroić w kostkę. Cytrusy obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i wyrzucić pestki. Każdą warstwę owoców posypać cukrem i zalać alkoholem. Na 1 kg owoców wziąć 1 litr alkoholu i około 500 g cukru.

Smacznego:-)

 Tutti-frutti

Tutti-frutti   

Tutti-frutti

 

Lebkuchen

atina_bc

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki z wyraźną cytrusową nutą. Mięciutkie i nie wymagające długiego leżakowania (to dobra wiadomość dla tych, którzy dzień przed Wigilią chcą piec pierniczki ;-). Inne niż polskie pierniczki i zdecydowanie warte upieczenia. Ja oczywiście moczyłam je w lukrze cytrynowym, ale można zrobić dowolny. Przepis znaleziony u Dorotus.

Lebkuchen

Składniki na 30 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce.

W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje).

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno Wam wyjść około 30 sztuk). Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczyć trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna).

Piec w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.

Przygotować lukier. Wymieszać cukier puder i sok z cytryny, do uzyskania odpowiedniej gęstości. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru.

Smacznego :-)

Tak sobie pichce  

 

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci