Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kukurydza

Warzywne enchiladas

atina_bc

Enchilada to napełnione farszem tortille, zawinięte w rurkę i zapieczone. Pyszne, lekko pikantne danie z kuchni meksykańskiej. Uwielbiam takie obiady. Enchiladas podawałam z miską sałaty. Przepis Bajaderki z forum Mniammniam.

Warzywne enchiladas

Składniki:

  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2-3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka przyprawy chili
  • 1/2 łyżeczki soli lub więcej, do smaku
  • 1 puszka (~420g) czerwonej fasoli
  • 1 puszka (~420g) czarnej fasoli
  • 1 puszka (~300g) kukurydzy
  • 1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 średni pomidor
  • 10 dużych tortilli (z mąki pszennej)
  • 200 g startego sera cheddar

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • mała puszeczka (100g) papryczek chili
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • kilka kropel Tabasco
  • 1 szklanka gęstej krasnej śmietany

Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut paprykę, marchewkę, cebule i czosnek, aż cebula zmięknie. Dodać chili i jeszcze chwile dusić. Dodać pozostałe składniki i dobrze podgrzać.

Wszystkie składniki sosu z wyjątkiem śmietany zmiksować w blenderze aż powstanie gładki sos, doda śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawi do smaku jeżeli jest to konieczne.

Jeżeli tortille są twarde ułożyć je jedna na drugiej na talerzu, przykryć wilgotnym papierowym ręcznikiem i podgrzać w mikrofalówce przez minutę, aż będą miękkie i cieple.

Na każdej tortilli kłaść około 3-4 łyżek nadzienia (zależy jak duże tortille mamy), posypać łyżka startego sera i zawijać. Układać w dużym żaroodpornym naczyniu (lub kilku mniejszych) lekko wysmarowanym masłem. Kiedy już wszystkie tortille są wypełnione nadzieniem i ułożone, zalać je przygotowanym sosem. Naczynie przykryć folia aluminiową.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Zdjąć folie, posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut, aż ser się rozpuści.

Podawać z salsa, guacamole, dodatkowym startym serem i miska zielonej sałaty.

Smacznego:-)

 Warzywne enchiladas

Burrito

atina_bc

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli, w którą zawinięty jest farsz z mięsa i warzyw, a podana z ostrym sosem. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana, aby uczynić ją bardziej giętką. W Meksyku tortille wypełnia się najczęściej grillowaną kukurydzą, meksykańskim ryżem lub mięsem. Zaskoczyło mnie, gdy przeczytałam, że burrito choć to jeden z najpopularniejszych przykładów meksykańskiej kuchni poza Meksykiem, w samym Meksyku nie jest bardzo popularne (poza północną jego częścią). Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek".

Burrito

Składniki:

  • 8 tortilli
  • 2 duże cebule
  • oliwa do smażenia
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 1 papryka (dowolnego koloru)
  • 250 g czerwonej fasoli,
  • 250 g kukurydzy
  • po 2 łyżeczki pieprzu i chilli
  • sól

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę udusić do miękkości na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać mięso oraz posiekany czosnek i usmażyć. Do usmażonego mięsa wrzucać kolejno obrane ze skórki pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusić tak długo, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawić przyprawami.

Tortille podgrzać delikatnie na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Następnie nakładać na placki przygotowany farsz i zawijać, zaginając jedną z końcówek.

Zawinięte tortille można również posypać tartym żółtym serem i zapiec chwilkę w piekarniku - do roztopienia się sera.

Smacznego:-)

Burrito

Z     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

atina_bc

Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki. Troszkę go zmodyfikowałam, zaserwowałam rodzinie i ostatnio jest to jedna z najchętniej jadanych sałatek w moim domku. Ciężko było tej sałatce zrobić ładne zdjęcie, ale zapewniam, że jest pyszna i warto ją przygotować.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • puszka tuńczyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz, chili

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na wrzątek i zaczekać, aż się ponownie zagotuje. Wtedy odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać majonez z musztardą i doprawić pieprzem i chili.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:

  1. połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  2. białko - starte na tarce, na grubych oczkach
  3. połowa sosu majonezowo - musztardowego
  4. cebula
  5. tuńczyk
  6. reszta sosu majonezowo - musztardowego
  7. kukurydza
  8. reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  9. żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Kuchnia Wielkanocna 2010

Sałatka z ryżu

atina_bc

Szukając ciekawych potraw z kuchni niemieckiej trafiłam na świetną stronę Marion. Wypatrzyłam tam kilka smakowicie wyglądających potraw, a dzisiaj przetestowałam jedną z nich - sałatkę z ryżu. Pyszna i kolorowa sałatka bardzo przypadła mi do gustu.

Sałatka z ryżu

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g czerwonej fasoli (z puszki)
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 3 łyżki oleju kukurydzianego
  • sól , pieprz
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 awokado
  • 2 pomidory

Bulion wlać do garna i zagotować. Następnie włożyć ryż, tak aby cały był przykryty bulionem. W razie potrzeby dolać wody. Przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu, nie podnosząc przykrywki, przez około 15 minut.

Kukurydzę i fasolę przełożyć na durszlak, przepłukać wodą i pozostawić do obcieknięcia.

Do małej miseczki wlać 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 3 łyżki oleju, dodać pieprz i sól - całość ubić trzepaczką. Papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną świeżą kolendrę wymieszać z przygotowanym sosem.

Ugotowany o odcedzony ryż przepłukać zimną wodą, a następnie wsypać do salaterki. Dodać kukurydzę, fasolę oraz przygotowany sos i całość wymieszać. Awokado pokroić w drobną kostkę i skropić 2 łyżkami soku z limonki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki dodać do sałatki i całość delikatnie wymieszać.

Smacznego:-)

Sałatka z ryżu

Kuchnia Wielkanocna 2010

Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem

atina_bc

Jakiś czas temu sałatka ta kusiła mnie u Majanki, a potem przypomniała mi o niej Alinka i wtedy postanowiłam już dłużej nie odkładać jej zrobienia - bo jeszcze znowu bym o niej zapomniała;) Przygotowując tę sałatkę skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Abbry.

Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem

Składniki:

  • drobny makaron - najlepsze są malutkie muszelki, ale może być też inny (ja dałam jeden kubek makaronu)
  • puszka kukurydzy
  • 1 świeży ogórek
  • 10 dag wędliny drobiowej lub szynki wieprzowej (ja dałam kiełbasę suchą krakowską)
  • majonez - 1 czubata łyżka
  • czarny pieprz , sól

Makaron ugotować, ostudzić. Wędlinę pokroić w drobną kostkę, ogórka obrać i też pokroić w kosteczkę. Posiekane składniki wrzucić do makaronu, dodać odsączoną kukurydzę. Wymieszać, dodać majonez, pieprz i sól do smaku. Pieprzu musi być dość dużo, dodaje sałatce ostrości.

Wymieszaną sałatkę schłodzić w lodówce.

Smacznego:-)

Tak sałatka wygląda przed dodaniem majonezu.

Sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci