Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kuskus

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

atina_bc

Jesienią nie może zabraknąć sałatki z dynią. A jak tylko mam przygotować coś z dynią , to inspiracji szukam oczywiście u Bei. Tak też było i z ta sałatką, choć oryginalny przepis tym razem bardzo zmodyfikowałam, pozostała z niego tylko dynia i płatki migdałów;-) Nowa kompozycja jest jednak bardzo smaczna i świetnie pasuje do trwającego właśnie Festiwalu Dyni.

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

Składniki (proporcje dowolne):

  • dynia
  • kuskus
  • pesto z rukoli
  • listki rukoli
  • posiekane pistacje i płatki migdałowe
  • olej z pistacji (lub z orzechów) + sok z cytryny, do smaku

Obraną i oczyszczoną dynię pokroić w plastry lub w kostkę, posolić, skropić oliwą i upiec do miękkości (kilkanaście minut w 220°C). Kuskus posolić i zalać wrzątkiem - tak aby wody było tylko nieco więcej niż kuskusu. Poczekać kilka minut, aż wchłonie całą wodę. Kiedy będzie gotowy wymieszać z pesto, pistacjami i płatkami migdałowymi, ewentualnie doprawić dodatkowo do smaku (solą, oliwą, sokiem z cytryny…).
Świeżą rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć.
Do kuskusu dodać dynię oraz listki rukoli, skropić lekko cytryną (opcjonalnie) i olejem z pistacji, posypać dodatkowo płatkami migdałowymi i pistacjami.

Smacznego:-)

Sałatka z pieczoną dynią i rukolowym pesto

Kuskus z warzywami

atina_bc

Lubię kuskus i lubię podsmażane warzywa, dlatego spodobał mi się pomysł połączenia tych dwóch rzeczy. Sałatka, która powstała w pełni spełniła moje oczekiwania. Zrobiłam ją raczej na ostro doprawiając pieprzem cayenne i ostrą papryką, a podawałam z bułeczkami ziołowymi. Prezentowany przepis zaczerpnęłam od Casipaw.

Kuskus z warzywami

Składniki:

  • 2 szklanki kuskusu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1 czerwona cebula (lub 2 małe)
  • puszka kukurydzy
  • olej
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka, chilli

Paprykę i cebulę kroimy w drobne kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną paprykę. Smażymy ją około 10 minut, a gdy zmięknie dodajemy cebulkę i dusimy następnych 5 - 10 minut. Pod sam koniec dorzucamy odsączoną kukurydzę. Wystarczy jej dosłownie minutka.

W trakcie, gdy warzywa się smażą do salaterki wsypujemy kuskus, solimy go i zalewamy wrzącą wodą, tak aby jej poziom znajdował się około pół centymetra nad powierzchnią kaszki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie gotową kaszę wrzucamy na patelnię z warzywami, dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy.

Smacznego :-)

Kuskus z warzywami  Kuskus z warzywami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci