Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kataifi

Kataifi

atina_bc

Kataifi to obok baklavy jeden z najpopularniejszych greckich deserów. Przygotowuje się je ze specjalnego ciasta zwanego kataifi lub kadafi.  Ma ono pewnie jeszcze kilka innych nazw, gdyż pojawia się nie tylko w kuchni greckiej, ale również tureckiej i kuchniach bliskiego wschodu. Charakteryzując to ciasto można powiedzieć, że jest to phyllo pocięte na cieniuteńkie niteczki. Jest neutralne w smaku, więc nadaje się do przygotowywania dań zarówno słodkich jak i wytrawnych.  Dzisiaj proponuję proste ciasteczka kataifi, które podobnie jak baklava są niesamowicie słodkie, ale mnie osobiście bardzo smakują.  Takie właśnie jadłam kiedyś w Grecji i takie przygotowałam sobie na wczorajszy mecz;) Inspirację zaczerpnęłam ze strony Ultimate Guide to Greek Food.

Kataifi

Składniki:

  • 500 g ciasta kataifi
  • 180 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 300 g orzechów
  • 40 g cukru jasnego trzcinowego
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na syrop:

  • 300 g cukru
  • 300 ml wody
  • Skórka starta z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie nadzienia. Drobno posiekane orzechy wymieszać z lekko ubitym białkiem i pozostałymi składnikami.

Masło rozpuścić.

Ciasto kataifi rozwinąć, a następnie przykryć papierem do pieczenie i mokrą ścierką, tak aby w trakcie przygotowywania kolejnych ciasteczek nie wyschło.

Urywać po kawałku ciasta i rozkładać na dłoni w kształcie prostokąta. Następnie ciasto posmarować roztopionym masłem, na środek wyłożyć nadzienie. Zawinąć.  Przygotowane ciasteczka układać na blasze tak aby łączenie było od spodu. Najlepiej, jeśli ciasteczka nie będą się stykały. Ułożone na blasze ciasteczka posmarować roztopionym masłem .

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut, lub aż do momentu kiedy ciasteczka będą miały złoty kolor.

W trakcie pieczenia przygotować syrop. Wszystkie składniki na syrop umieścić w rondlu i doprowadzić do wrzenia. Mieszać do rozpuszczenia cukru, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut – aż lekko zgęstnieje.

Kiedy kataifi są już upieczone, zaraz po wyjęciu ich z piekarnika polać przygotowanym syropem. Tak zalane syropem pozostawić na kilka godzin, dla przegryzienia się smaków. Aby zapobiec wysychaniu przechowywać w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.

Smacznego:-)

Kataifi

Kataifi

Kataifi

Ciasteczka z ciasta kataifi z pistacjami (taaj al-malek)

atina_bc

Ten wpis miał się ukazać w sobotę, jednak z powodów technicznych publikuję go dopiero dzisiaj. 16 kwietnia mój blog obchodził 3 urodziny ... nawet nie wiem kiedy to minęło;-) Rozpoczynając pisanie nie spodziewałam się, że tyle się nauczę i że dzięki prowadzeniu bloga poznam tak fantastycznych ludzi, którzy będą mnie tutaj odwiedzać . Nie myślałam, że zawiążą się bliższe znajomości, przyjaźnie.

Kochani, dziękuję Wam za to, że mnie odwiedzacie bo bez Was nie byłoby tutaj tak przyjemnie. Dziękuję za pozostawione przemiłe komentarze, wszystkie maile i wyrazy sympatii ... i proszę częstujcie się tymi pysznymi ciasteczkami.

Pyszne libańskie ciasteczka, które wypatrzyłam na stronie Taste of Beirut. Są nazywane koroną króla.  Jak na bliskowschodnie słodkości przystało są niesamowicie słodkie, ale w tym właśnie ich urok i smak. Przy tego typu słodyczach nie radzę zmniejszać ilości cukru i nastawić się na dużą słodycz. Niesamowicie dekoracyjne. Można je przygotować z różnymi orzechami u mnie z pistacjami i orzechami włoskimi.

Ciasteczka z ciasta kataifi z pistacjami (taaj al-malek)

Składniki na około 12 ciasteczek:

  • 1/2 opakowania ciasta kataifi
  • 1 szklanka stopionego masła
  • pistacje (lub inne orzechy)

Składniki na syrop:

  • szklanka wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody różana
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy

Ciasto kataifi rozwinąć. Następnie brać po małej części zwijać i umieszczać w formie na muffinki - robiąc gniazda. Autorka radzi, aby następnie ciasto przycisnąć inną formą, szczelnie zamknąć i pozostawić w szafce na dzień lub dwa - ja ten etap pominęłam. Masło roztopić, a następnie posmarować nim umieszczone w foremkach ciasto.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190°C, przez około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć z piekarnika. Jak ciasteczka lekko przestygną wyłożyć je na papierowe ręczniki, by obciekły z nadmiaru tłuszczu.

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i zagotować. Dodać sok z cytryny i gotować około 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Dodać wodę z kwiatu pomarańczy i różaną. Pogotować jeszcze chwilkę. Syrop powinien być gęsty, ale nie za bardzo.

Pistacje pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującego się syropu. Chwilkę pogotować - ale nie za długo. Całkowity czas gotowania syropu nie powinien przekraczać 12-15 minut. Jeśli zbytnio stwardnieje należy dodać wody i pogotować jeszcze chwilkę, aż będzie rzadszy.

Na upieczone ciasteczka nakładać przygotowany syrop z pistacjami (około 1-2 łyżeczek na ciasteczko. Pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego:-)

Ciasteczka z ciasta kataifi z pistacjami (taaj al-malek)

Ciasteczka z ciasta kataifi z pistacjami (taaj al-malek)

Z Widelcem po Azji

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci