Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : masa-migdalowamarcepanowa

Marcepanowe orzechy

atina_bc

Do zeszłorocznego Orzechowego Tygodnia Basia dołączyła z marcepanowymi orzechami. Małe słodkości i niecodzienna foremka bardzo mnie zaintrygowały. Niedługo potem Basia napisała, że znalazła takie foremki u pana Slavika (jeśli dobrze pamiętam nazwisko). Oczywiście oczy mi się zaświeciły, jak sobie pomyślałam, że mogłabym mieć takie cudo u siebie i produkować takie małe słodkości. Basiu bardzo Ci dziękuje, że mnie zaopatrzyłaś w tę foremkę i gorzkie migdały:* I dobrze, że tym razem nie musiały do mnie jechać przez Gdańsk;-) Tak więc w tym roku to ja z okazji Orzechowego Tygodnia przygotowałam marcepanowe orzechy - pyszne małe, migdałowe słodkości. A cała zabawa była tym wspanialsza, że mogłam to robić w towarzystwie Alci, Basi, Madzi i Moniki - dziewczyny bardzo Wam dziękuję za kolejne przemiłe wspólne pichcenie :*

Marcepanowe orzechy

Składniki:

  • 100g obranych migdałów
  • 100g cukru pudru
  • 5 gorzkich migdałów (również obranych)
  • 25ml rumu

Migdały wymieszać z połową cukru pudru, dodać gorzkie migdały i bardzo drobno zmielić. Zmielone z cukrem migdały wsypać do makutry (lub zwykłej miski), dodać pozostały cukier, rum i utrzeć na gładką masę, około 10 minut. Masę pozostawić na parę godzin by nieco obeschła. Następnie formę do marcepanu wysypać cukrem pudrem, nakładać do niej
masę i formować orzechy.

W przypadku braku formy na marcepan, formować z masy kulki, obtaczać w cukrze pudrze, czekoladzie, przyprawach.

Uformowane marcepany suszyć w pokojowej temperaturze przez kilka godzin.

Smacznego:-) 

Marcepanowe orzechy

Marcepanowe orzechy

Marcepanowe orzechy

 

Domowa pasta migdałowa i marcepan

atina_bc

Pastę migdałową jak i marcepan można zrobić samemu w domu, szczególnie jak się ma pod ręką świetny przepis Bajaderki. Od kiedy poznałam taki sposób przygotowywania pasty migdałowej, często ją robię i zamrażam. Pasta ta świetnie przechowuje się w zamrażalniku i zawsze ma się ją pod ręką, a może ona mieć szerokie zastosowanie do przygotowania ciast i deserów. Ja często poprzestaje na przygotowaniu samej pasty migdałowej i ją właśnie dodaję do marcepanowych wypieków. Użyłam jej do przygotowania między innymi: Stollen - świątecznej strucli z marcepanem, drożdżowych ślimaczków z marcepanem i rodzynkami, muffinek z marcepanem, migdałowego ciasta z jabłkami.

Pasta migdałowa

Składniki na pastę migdałową:

  • 1 1/2 szklanki migdałów bez skorki
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce, masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują się w zamrażalniku.

Składniki na marcepan:

  • 225g pasty migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki maki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Pastę migdałowa rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Smacznego:-)

Marcepan

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

atina_bc

W tym miesiącu gospodynią Weekendowej Cukierni jest Edysia. Zaproponowała do wypieku drożdżowe ślimaczki. Drożdżówki wyglądały tak cudownie, że nie zastanawiałam się nad ich upieczeniem zbyt długo. I dobrze, bo są pyszne. Bardzo nam smakowały, szczególnie , że wszyscy bardzo lubimy marcepan. Edysiu to był cudowny wybór dziękuję:*

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

Składniki na około 15 bułeczek

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka

Składniki na nadzienie:

  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 100 g masy marcepanowej (dałam pastę migdałową)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ciepłego mleka
  • szczypta cynamonu
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 łyżka wody

Do dekoracji:

  • 80 g cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki soku z cytryny
  • 20 g posiekanych niesolonych pistacji

Wsypać do miski mąkę, na środku zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Posypać je łyżeczką cukru i wlać trochę letniego mleka. Rozetrzeć palcami drożdże z mlekiem i cukrem, miskę przykryć i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce żeby zaczyn "ruszył". Następnie dodać sól, pozostały cukier, rozkłócone jajka, wlać masło i letnie mleko. Wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dosypać około 50 g mąki). Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 40x50 cm. Posmarować płynnym masłem.

Przygotować nadzienie: marcepan pokroić na kawałki, utrzeć z jajkiem i mlekiem na kremową masę i równomiernie rozsmarować na cieście. Cynamon wymieszać z cukrem i posypać krem. Sam wierzch posypać rodzynkami i posiekanymi migdałami.

Zagiąć do środka krótsze krawędzie ciasta o szerokości ok. 2 cm i zaczynając od jednego z dłuższych boków, całość zwinąć w rulon. Roladę pokroić w plasterki grubości 2-3 cm i przenieść je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstawić do wyrośnięcia.

Żółtko roztrzepać widelcem z łyżką zimnej wody i opędzlować równomiernie wyrośnięte ślimaczki. Piec w temperaturze 180 °C, przez 25-30 minut.

Zimne bułeczki polać lukrem przygotowanym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Natychmiast posypać siekanymi pistacjami i zostawić do zastygnięcia.

Smacznego:-)

Drożdżowe ślimaczki z marcepanem i rodzynkami

WeekendowaCukiernia

Kanelbullar - Szwedzkie bułeczki cynamonowe

atina_bc

Dzisiaj prezentuję drugi wypiek, który nadrobiłam z minionych odcinków Weekendowej Piekarni. Przepis na pysznie zapowiadające sie bułeczki cynamonowe pochodzi z edycji prowadzonej przez Poleczkę. Oglądając te bułeczki wtedy wiedziałam, że przyjdzie taki dzień, że i ja je zrobię. Postanowiłam zrobić je tylko z połowy porcji, gdyż myślałam, że nie poramy się z 60 bułeczkami - no prawdę powiedziawszy myliłam się i każdy czuł niedosyt po zjedzeniu kilku bułeczek. Poleczko to przepyszny przepis. Niektóre z moich bułeczek potraciły kształt, ale i tak były pyszne.

Kanelbullar - Szwedzkie bułeczki cynamonowe

Składniki na około 60 bułek

Składniki na ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • ½ litra mleka "ciepłego na palec"
  • 150-200g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
  • 80 g cukru
  • malutka łyżeczka soli (na złamanie smaku)
  • 1-2 łyżeczki mielonego lub utłuczonego w moździerzu kardamonu
  • 800 - 850 g pszennej mąki

Składniki na nadzienie:

  • 200-300g niesolonego masła o pokojowej temperaturze
  • 120 g cukru
  • 4-6 łyżek cynamonu
  • opcjonalnie masa marcepanowa (ja pominęłam)

Do posmarowania:

  • 2 jajka rozbełtane
  • kryształowy cukier (taki gruby)
  • opcjonalnie lukier (ja pominęłam)

Rozpuścić drożdże w mleku z roztopionym masłem, dodać cukier, sól, kardamon i prawie całą mąkę - na wyczucie... Wyrobić ciasto, aż się będzie błyszczało i będzie elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na około 30 - 60 minut.

Po wyrośnięciu delikatnie wyrobić, podzielić na dwie części, uformować w duże buły i dać im odpocząć minutkę lub dwie.

W międzyczasie wymieszać nadzienie.

Każdy kawałek ciasta rozwałkować na prostokąty z raczej prostymi brzegami (około 60X25 cm). Podnieść ciasto od czasu do czasu i podsypać mąką -nie będzie sie kleiło do stołu. Rozprowadzić nadzienie - po prostu posmarować każdy prostokąt tą cynamonową masą (im jej więcej tym lepsze buły). Każdy z rulonów podzielić na 30 kawałków - czyli jak zwiniemy z tej długiej strony to około 2cm każdy kawałek powinien mieć. Pozostawić buły do rośnięcia na około 30 minut. Można "macnąć" bułę, jak się ciasto szybko podnosi to wyrosło dostatecznie. Posmarować rozbełtanym jajem i posypać perłowym cukrem.

Piec w temperaturze 250 ºC przez około 5-8 min, ale zerkać na ciasto!

Smacznego:-)

Kanelbullar - Szwedzkie bułeczki cynamonowe

WeekendowaPiekarnia

Stollen - świąteczna strucla z marcepanem

atina_bc

Strucla bożenarodzeniowa to typowo niemiecki przepis świąteczny - po niemiecku Christstollen lub po prostu Stollen. Historia tego słynnego bożonarodzeniowego wypieku sięga średniowiecza. Już wtedy go pieczono. Długi czas był to jednak tylko postny wypiek kościelny. Bowiem w średniowieczu przykazanie katolickie nie pozwalało w okresie Bożego Narodzenia na jedzenie masła czy mleka. Zamiast masła należało używać na przykład oleju. Zmieniło się to dopiero w XV wieku. Zgodnie z legendą forma tego ciasta ma przypominać Dzieciątko Jezus, owinięte w chusty. W Dreźnie organizowany jest nawet Festyn Placka Bożonarodzeniowego, świętowany po raz pierwszy w roku 1994. Odbywa się on co roku w sobotę przed drugim tygodniem adwentu. Warto również wspomnieć, że są specjalne formy do wypieku tego ciasta, ja jednak takiej nie posiadam i piekłam zwyczajnie na blaszce. Ja przygotowałam to przepyszne ciasto z przepisu podpatrzonego u Tatter.

Stollen - świąteczna strucla z marcepanem

Składniki:

  • 75g sułtanek
  • 50g koryntek
  • 3 łyżki mocnego rumu
  • 375g białej pszennej maki chlebowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 40g drobnego cukru
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • 120g mleka letniego
  • 5 łyżek mocnej gorzkiej herbaty
  • 50g masła, stopionego
  • 1 duże jajko, lekko rozbite
  • 50g mieszanej kandyzowanej skorki
  • 50g siekanych zblanszowanych migdałów

Dodatkowo:

  • 100g masła do smarowania
  • cukier puder do oproszenia
  • 220g gotowego marcepanu lub masy migdałowej

Masa migdałowa:

  • 115g mielonych migdałów
  • 50g drobnego cukru
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 jajka, lekko rozbite
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka płynnej glukozy (w gęstej formie) - pominęłam

Rodzynki wsypać do żaroodpornej miseczki i wstawić do piekarnika na 5 minut (temperatura 180ºC), po czym natychmiast zalać je rumem. Przykryć i odstawić.

Do miski przesiać mąkę, drożdże, sól, cukier i przyprawy - wymieszać. Następnie dolać taką ilość mleka i herbaty, aby powstała masa nie była zbyt twarda. Po dokładnym wymieszaniu zostawić ciasto na 30 minut. Następnie dodać stopione masło i jajko, wymieszać i wyłożyć na stół. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Następnie przełożyć je do miski i pod przykryciem zostawić na 2 godziny.

W tym czasie przygotować masę migdałową - migdały wymieszać z cukrem i dodać sok, glukozę i tyle jajka, aby otrzymać, po zagnieceniu, gładką pastę. Z pasty ukształtować wałek i zawinąć go w kuchenną folię.

Wyrośnięte ciasto odgazować rozciągając je palcami w prostokąt, którego wierzch posypać nasączonymi rodzynkami, kandyzowanymi skorkami i siekanymi migdałami. Ciasto składać tyle razy (z kilkoma 10 minutowymi przerwami), aż bakalie zostaną równo rozmieszczone w ciecie.

Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 30x23cm, nieco cieńszy w środku (wzdłuż dłuższego boku), gdzie należy umieścić marcepanowy wałek. Zawinąć ciasto i złączeniem w górę umieścić je w stollenowej blaszce. Ci, którzy nie maja takiej foremki, mogą złożyć struclę na pół, ale w ten sposób, by górna część nie pokryła do końca dolnej części – należy pamiętać o dobrym dociśnięciu złączenia. Ciasto ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i zostawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.

Piec w temperaturze 180ºC przez 45 min. Po zdjęciu formy dopiec jeszcze kolejne 20 minut. Ja piekłam bez formy przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika natychmiast i kilkakrotnie, posmarować Stollen rozpuszczonym masłem. Po wystudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Stollen - świąteczna strucla z marcepanem

Stollen - świąteczna strucla z marcepanem

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci