Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : masa-budyniowa

Kruche babeczki z owocami

atina_bc

Od zawsze uwielbiałam babeczki z kremem budyniowym i owocami. Czy może być coś pyszniejszego. Taki deser zawsze świetnie się sprawdza - kruche ciasto, owoce - całość jest lekka i bardzo dekoracyjna. Ciasto przygotowałam z przepisu M. Roux  jest  doskonałe. Kruche i jednocześnie na tyle twarde, aby się nie rozpadało, kiedy nabierze wilgoci od masy budyniowej. Masę budyniową przygotowywałam domowym sposobem, ale jeśli nie macie czasu możecie użyć gotowej. Dodajcie gotowe owoce i już jest pyszny deser.

Kruche babeczki z owocami 

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć. Odkrawać po kawałku, a każdy z nich rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowane masłem foremki. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki na krem:

  • 6 żółtek
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 450 ml mleka
  • 2 - 3 łyżki amaretto
  • 100g masła, w temperaturze pokojowej

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości (mikserem z końcówką do ubijania białek). Dodać 50 ml mleka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, amaretto i zmiksować.

Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia.  Dodać masło, pokrojone w kawałki, wymieszać do jego roztopienia. Gotowy krem nakładać do upieczonych babeczek.

Dodatkowo:

  • owoce: truskawki, winogrona, brzoskwinie mango
  • galaretka

Galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce układać na masie budyniowej, a następnie kiedy galaretka będzie już tężała, przy pomocy pędzelka posmarować nią wierzch babeczek.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami

Kruche babeczki z owocami



Tort wiśniowy

atina_bc

Tort ten powstał pod wpływem chwili. Kiedyś jadłam u koleżanki podobne ciasto, bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przerobić je na tort. Przepis, który od niej dostałam odrobinkę pozmieniałam i tak oto powstał mój tort urodzinowy. Miałam z nim odrobinkę przygód, głównie przez moje niezgrabne ręce. Otóż kiedy wkładałam go do lodówki z ostatnią warstwą, on wyślizgnął mi się z  ręki lądując na ziemi do góry nogami... cóż było robić - trzeba było zaczynać prace od nowa. Po tych przygodach tort chłodziłam na balkonie;-) A odnośnie samego wypieku, to mogę powiedzieć, że tort wyszedł bardo lekki i smaczny – jak dla mnie przepyszny. Może nie prezentuje się zbyt okazale, ale za to świetnie smakuje. Mogłam tylko biszkopt przeciąć na 3 części i wykorzystać jedynie dwa blaty. Tort byłby odrobinkę niższy i zgrabniejszy. I pewnie tak zrobię następnym razem.  

Tort wiśniowy

Składniki na tortownicę 24 cm:

Składniki na biszkopt :

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką).

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty (lepiej przekroić na 3 blaty - 1 odłożyć, bo potrzebne są tylko 2, ale wtedy będą one cieńsze).

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat waniliowy i zmiksować.

Składniki na masę wiśniową:

  • paczka mrożonych wiśni (ok.450 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 goździki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/4 szklanki wiśniówki

Wiśnie wrzucić do garnka, wlać dwie łyżki wody i na małym gazie dusić  dopóki się nie rozmrożą. Wtedy dodać 2 goździki, cukry i jeszcze chwilkę dusić  - około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać wiśniówkę.  Odcedzić wiśnie, a pozostały sok uzupełnić wodą, tak aby w sumie było go 500 ml. Sok z wodą zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą, dodać odcedzone wcześniej wiśnie, wymieszać i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Masę tą nakłada się na biszkopt, kiedy zacznie lekko tężeć.  

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg o średnicy 24 cm. Masę wyłożyć na narysowane koło. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - ma tak wystygnąć.   

Do nasączenia tortu:

  • 100 ml wiśniówki
  • 100 ml wody

Wymieszać.

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe - do obłożenia boków tortu

Wykonanie tortu

Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go mieszanką wiśniówki i wody, a następnie otoczyć ją obręczą to do tortów (lub obręczą z tortownicy). Wyłożyć masę kremową (pozostawiając około 4-5 łyżek masy do posmarowania boków) i przykryć ją drugim blatem. sączyć go mieszanką wiśniówki i wody, a kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wyłożyć ją na drugi blat. Całość przykryć bezą i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kiedy obie masy już stężeją (można to również zrobić na drugi dzień) delikatnie zdjąć obręcz, boki tortu wysmarować pozostałą masa kremową i oblepić płatkami migdałowymi.

Tort przechowywać w chłodnym miejscy, ale przed podaniem powinien nabrać temperatury pokojowej.

Smacznego:-)

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Tort egipski

atina_bc

Tort egipski kusił mnie już od jakiegoś czasu i bardzo się ciesze, że go wreszcie upiekłam. jest pyszny - lekki i rozpływający się w ustach. Słodki jest na tyle, na ile powinien być słodki tort. Jak dla mnie jest idealny - pyszna masa budyniowa, no i te chrupiące orzechu i karmel. Pyszna kombinacja. Samo wykonanie tortu nie jest skomplikowane, a efekt jest niesamowity. Przepis od Dorotus.

Tort egipski

Składniki na 1 blat (należy upiec 3):

  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • pół łyżki mąki pszennej
  • 40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:

  • 10 żółtek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 1/2 łyżek mąki pszennej
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
  • 340 ml mleka
  • 170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:

  • 340 g śmietany kremówki
  • 200 g + 2 łyżki cukru
  • 120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.

Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.

Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Wykonanie tortu:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu. Ja dodatkowo z boku przyozdobiłam płatkami migdałów. Schłodzić.

Smacznego :-)

Tort egipski

Tort egipski

Tort egipski

Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

atina_bc

W ten weekend po raz pierwszy postanowiłam przyłączyć się do Weekendowej Cukierni organizowanej przez Polkę. Ciasto do tej edycji wybierała Margot. Nie wiem czy wszyscy wiedzą, ale Margot ma jakiś szczególny dar do wynajdywania pyszności, czy to chlebków, czy też właśnie ciast. I tak było i tym razem Ciasto jest bardzo proste i pyszne. U mnie podbiło wszystkie podniebienia. W przepisie nie było precyzyjnie napisane, jakiej blach powinno się użyć, no i ja wzięłam blachę 24x24, tak jakoś wydawało mi się, że ciasta to mi wystarczy tylko na taką. Jak widziałam u Margot można spokojnie wziąć blachę 23x35, cieniuteńko rozwałkować ciasto - wtedy będzie dużo cieńsza warstwa budyniu i ciasto będzie wyglądało odrobinkę inaczej.

Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 210 g mąki pszennej
  • 40 g mąki orkiszowej
  • 100 g mleka
  • 25 g cukru
  • 50 g masła
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 g soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka brzoskwiń - taka ok. 850 g - (450 g samych owoców)
  • 1 budyń waniliowy w proszku taki na 500 ml mleka
  • 350 ml mleka
  • 8 łyżek soku z brzoskwiń

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 75 g cukru brązowego
  • 100 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 50 g płatków migdałów

Drożdże dodać do mleka i wymieszać.

Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski robota kuchennego i zagniatać na 1 biegu około 4 minuty. Dodać sól i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, resztę zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Następnie dodać sok z brzoskwiń, całość wymieszać i ostudzić.

Ciasto rozwałkować i przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem, lub wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.

Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Potem dodać płatki migdałowe. Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu. Całość posypać kruszonka.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC, przez około 25-30 minut.

Smacznego:-)

Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką
Drożdżowe ciasto z brzoskwiniami i kruszonką

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci