Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kasza

Suji Ka Halava

atina_bc

Halawa to danie pochodzące z kuchni hinduskiej, które opiera się na kaszy i dodatkach w postaci bakalii. Może być pysznym deserem lub pożywnym śniadaniem. Przepis znalazłam na blogu Zapraszam na ciasto i tam też wyczytałam, ze halawy można nie słodzić a dopiero gotową polać złocistym, płynnym miodem. Danie jest dość słodkie, ale i pyszne. Bardzo mi smakowało. Niestety należy do dań niefotogenicznych, więc ciężko było jej zrobić przyzwoite zdjęcie;-)

Suji Ka Halava

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru (lub miód)
  • 1 1/2 szklanki wody
  • łyżka soku z cytryny
  • dojrzały banan
  • rodzynki
  • szczypta kardamonu

Masło roztopić na patelni, wsypać kaszę i prażyć (cały czas mieszając), aż nabierze złotej barwy. Dodać odrobinę kardamonu.

W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny i z rodzynkami. Na wrzącą wodę wsypać kaszę (uważać, bo będzie chwilkę pryskać). Dodać pokrojonego banana. Gotować tak długo, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Najlepiej podawać ciepłe.

Smacznego:-)

Z Widelcem po Azji

Kasza jęczmienna ze śliwkami

atina_bc

Z okazji trwającego jeszcze Tygodnia Kuchni Staropolskiej przygotowałam danie, które zawsze gości na naszym stole podczas Wigilii. Podobnie przygotowaną kaszę podawały moja mama, babcia a jeszcze wcześniej jej babcia. Tak przygotowana kasza jest bardzo sycąca i słodka od śliwek - jak dla mnie pyszna.

Kasza jęczmienna ze śliwkami

Składniki:

  • 250 - 300 g kaszy jęczmiennej grubej
  • 400 g suszonych śliwek
  • kilka cienkich plasterków masła

Kaszę wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Powinna być półtwarda. Następnie przygotować naczynie żaroodporne, wysmarować je masłem i układać składniki warstwami: cienka warstwa kaszy - dwa cienkie plasterki masła (nie muszą być rozłożone na całej kaszy) - warstwa śliwek (śliwki też nie muszą dokładnie zakrywać kaszy) i ponownie - kasza - masło - śliwki - kasza - masło.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut. Można podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Kasza jęczmienna ze śliwkami

Kupterma

atina_bc

Pyszne placuszki z kuchni rosyjskiej, a w zasadzie tatarskiej, o dziwnej nazwie kupterma. Przepis na nie podała Krystyna na forum Cincin. Są to pyszne, puchate i delikatne placki. Smaży się je na małej patelni, jako pojedyncze placki. Podawać można z różnymi sosami, dżemami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Kupterma

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 - 1/2 szklanki cukru (część cukru można zamienić na cukier waniliowy)
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mąki
  • 7 g drożdży instant

Mleko z masłem podgrzać, aż do rozpuszczenia masła, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej (mogą być lekko ciepłe). Jajka roztrzepać i dodać do mleka. Dodać również kaszę mannę, cukier, sól, mąkę i drożdże. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Ciasto ma konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny (u mnie stało około 1,5h).

Przygotować małą patelnię do której można dopasować pokrywkę. Wlać troszkę oleju na dno patelni, rozgrzać i nakładać ciasto, tak aby go było ok. 1 cm. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wierzch placuszka będzie w miarę suchy (lub spód dobrze przysmażony), przekręcić na drugą stronę (najwygodniej za pomocą pokrywki lub talerza) i dosmażyć.

Smacznego:-)

Kupterma

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci