Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ciasto-phyllo

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

atina_bc

Ciasto phyllo lubię w każdej kombinacji. tym razem postanowiłam zapiec w nim farsz ziemniaczano serowy. Dla lekkiego wzbogacenia smaku dodałam też kaszę gryczaną. bardzo mi posmakowała taka kombinacja, która świetnie sprawdza się również w pierogach. Ciasto przygotowałam w dwóch wariantach: tarty i rożków.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze wyczuwalny był w niej smak ziół. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Składniki:

  • ciasto phyllo (filo)
  • 125 g bryndzy
  • 250 g ziemniaków
  • 1 - 1½ łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • średnia cebula
  • Smakowita pajda z ziołami

Przygotowanie farszu.

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Przełożyć je do miski i dodać do nich startą na tarce bryndzę, kaszę gryczaną. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach Smakowitej Pajdy, a następnie dodać do ziemniaków. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i chilli. W razie potrzeby dosolić, jednak ostrożnie, bo bryndza sama w sobie jest dość słona.

Przygotowanie tarty.

Przygotować arkusze ciasta phyllo - o takiej wielkości, aby ułożone ciasto nachodziło na brzegi formy, a nawet z niej wychodziło. Następnie każdy płat ciasta smarować roztopionym smalczykiem, układać w formie i tak kolejno ułożyć 4 płaty ciasta. Następnie wyłożyć farsz. Na wierzchu układać płaty ciasta wycięte dokładnie tej wielkości co forma. Postępować jak wcześniej, układać płat ciasta, dokładnie go smarować i potem kolejne 4 płaty. Części ciasta wystające po bokach blachy zawinąć na wierzch  i cały wierzch wysmarować roztopionym smalczykiem.

Piec w nagrzanym piekarniku w 200°C , przez około 40 minut. Wierzch musi być ładnie zrumieniony.

Przygotowanie rożków.

Ciasto phyllo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować smalczykiem, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt.
Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce w niedużych odstępach. z wierzchu posmarować roztopionym smalczykiem.

Piec w temperaturze w 180°C, przez około 25 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią.

Smacznego:-)

 Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym  Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

 Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Tarta z ciasta phyllo z nadzieniem ziemniaczano serowym

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

atina_bc

Kilka lat temu będąc na wakacjach w Grecji, poznałam ciasto phyllo (filo) i od razu je pokochałam. Uwielbiam wszelkie zapiekanki z użyciem tego ciasta oraz różnego rodzaju zawijasy. Wiele razy już przygotowywałam je z różnym farszem. Tym razem proponuję sakiewki z kurczakiem. Uformowanie ciasta w sakiewki sprawia, że całe danie jest ciekawsze i świetnie się prezentuje na stole. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło, najlepiej w towarzystwie tzatziki i sałatki greckiej.

 Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo  Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Składniki:

  • 500 g filetów z kurczaka
  • 200 g żółtego sera
  • 450 g ciasta phyllo (9 arkuszy)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki kminu
  • sól, pieprz, pieprz cayenne – do smaku
  • ½ szklanki oleju Kujawskiego z czosnkiem 

Przygotować mięso. Filety z kurczaka opłukać i pokroić w drobną kostkę. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie usmażyć na patelni.

Arkusz ciasta rozłożyć na stolnicy, wysmarować olejem. Następnie na nim ułożyć kolejny arkusz, który również należy wysmarować olejem, a potem trzeci arkusz, który również należy wysmarować olejem. Tak przygotowane ciasto pokroić na 4 kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać mięso i posypywać je garścią żółtego sera. Następnie zebrać końcówki ciasta do siebie, a tuż nad farszem związać nitką spożywczą tak, aby utworzyć sakiewkę. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi arkuszami ciasta, za każdym razem układając po trzy arkusze.

Ciasto phyllo jest bardzo cienkie i szybko wysycha, dlatego nieużywane arkusze ciasta powinny być przykryte wilgotną ściereczką przez cały czas przygotowywania potrawy.

Przygotowane sakiewki ułożyć na blasze, posmarować olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Trzeba uważać, gdyż górne końcówki sakiewek lubią się przypalać, dlatego dobrze jest przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu, a przed podaniem, usunąć zawiązane sznureczki.

 Smacznego:-)

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Kurczak w sakiewkach z ciasta phyllo  Ebook Wielkanoc 2013

Gyros w cieście francuskim lub phyllo

atina_bc

Chciałam sie Wam pochwalić, że udało mi sie wygrać w konkursie zorganizowanym przez jejkuchnia.pl - Popisz się przepisem. To chyba pierwszy konkurs, w którym udało mi sie wygrać, dlatego bardzo, ale to bardzo się cieszę. Bardzo dziekuję za tę nagrodę. A dzisiaj przedstawiam przepis, który zgłosiłam do konkursu. To połączenie moich ulubionych smaków i nawiązanie do ukochanej kuchni greckiej.

Gyros  w cieście francuskim lub phyllo

Składniki :

  • 200 g ciasta francuskiego
  • 5 arkuszy ciasta phyllo
  • 2 filety z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 - 2 łyżki przyprawy gyros
  • cebula
  • kapusta pekińska (około 1-2 garści drobno pokrojonej)
  • 2 – 3 ogórki konserwowe – pokrojone w kostkę
  • kukurydza

Sos czosnkowy :

  • jogurt
  • majonez
  • ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

W pierwszej kolejności przygotować mięso – pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można również na całą noc).

Wcześniej dobrze jest również przygotować sos czosnkowy. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość przyprawić solą (odrobinę), pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się.

Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 – 3 łyżkami sosu czosnkowego.

Tak przygotowany farsz zawijać w trójkąty z ciasta phyllo oraz paczuszki z ciasta francuskiego.

Przygotowanie trójkątów z ciasta phyllo

Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz : mięso, kapusta pekińska z dodatkami i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu.

Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach i posmarować oliwą.

Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.

Gyros  w cieście phyllo

Gyros  w cieście francuskim lub phyllo

Przygotowanie paczuszek z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać farsz: mięso oraz kapustę pekińską z dodatkami. Następnie wszystkie rogi zetknąć razem u góry jednocześnie sklejając stykające się boki.

Paczuszki ułożyć w niewielkich odstępach na blasze i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż paczuszki ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.

Gyros  w cieście francuskim

Gyros  w cieście francuskim

Zarówno trójkąty z ciasta phyllo, jak i paczuszki z francuskiego podawałam z prostą sałatką z kapusty pekińskiej wymieszanej z kukurydzą i doprawionej sosem chilli słodko – ostrym oraz z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Gyros  w cieście francuskim lub phyllo

Patatesli Sigara Boregi, czyli ziemniaczane cygara z ciasta phyllo

atina_bc

Ziemniaczany Sezon 2009

Taką przekąskę przygotowałam z okazji wizyty Ireny i Andrzeja w Turcji, niestety ich wizyta tam juz się skończyła niemniej jednak cygara bardzo polecam. Można powiedzieć, że są to takie pieczone ruskie pierogi tyle, że właśnie w cieście phyllo. bardzo delikatne i smaczne. Mnie szczególnie smakowały na ciepło. W oryginalnym przepisie posypane były czarnuszką, ja natomiast posypałam sezamem i siemieniem. Wydaje mi się, że do samych ruloników nie powinno się dawać zbyt dużo ciasta, gdyż mnie niektóre ruloniki pękały przy pieczeniu. A może przyczyna była inna. Szczerze powiem, że nie wiem, jednak sama przekąska bardzo mi smakowała. Przepis pochodzi ze strony TurkishCookbook.

Patatesli Sigara Boregi

Składniki:

  • 6 - 7 arkuszy ciasta phyllo
  • 4 średnie ziemniaki, gotowane, puree
  • 1 średnia cebula
  • ¼ filiżanki pokruszonego sera feta
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki papryka mielona
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • sezam, siemię lniane, czarnuszka

Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na masełku. Z ziemniaków zrobić puree, a następnie wymieszać z cebulką i serem. Przyprawić papryką, solą i pieprzem.

Arkusze ciasta ułożyć jeden na drugim i przeciąć wzdłuż na 3 lub 4 części (zależy od wielkości arkuszy i tego jakie cygara chcemy otrzymać). W ten sposób otrzymamy paski ciasta, które należy przykryć wilgotną szmatką. Ciasto phyllo jest bardzo cienkie i szybko wysycha, dlatego powinno być przykryte przez cały czas przygotowywania potrawy.

Paski ciasta wykładać pojedynczo. Przed nałożeniem farszu całą powierzchnię ciasta posmarować delikatnie oliwą, następnie w dolnej części ułożyć nadzienie, zawinąć rogi i zwinąć, rolując całą część. Na końcu zagiąć boki do środka, tak, aby zabezpieczyć przed wypływaniem farszu.

Przygotowane ruloniki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami.

Piec w temperaturze 200°C , przez około 15 minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Smacznego:-)

Patatesli Sigara Boregi

Sigara Boregi

atina_bc

Irena i Andrzej wciąż przemierzają całą Europę i jak tutaj do nich nie dołączyć, szczególnie, że właśnie są w regionie, gdzie kuchnia jest tak podobna do mojej ulubionej kuchni greckiej. Tak więc dołączam i tym razem proponuję małą przekąskę przygotowaną z ciasta phyllo. Lubie dania przygotowane z tego ciasta, bo wydają mi się takie lekkie. Przekąska ta tradycyjnie powinna byś smażona, ja jednak zdecydowałam się ją upiec, żeby była lżejsza (czytaj mniej kaloryczna). Cygara bardzo mi smakowały, a dzięki pieczeniu nie były tłuste. To idealna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis zaczerpnęłam ze strony Turkishcoobook.

Sigara Boregi

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta phyllo
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta
  • 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta oregano
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (tylko do do smażenia)

Ser, pietruszkę i przyprawy wymieszać dokładnie w misce.

Przygotować arkusze ciasta phyllo. Ułożyć jeden na drugim i przeciąć wzdłuż dłuższego boku, a następnie przeciąć  na ukos. W ten sposób powstanie 12 części - trójkątów. Całe ciasto przykryć wilgotną szmatką, gdyż ono szybko wysycha, dlatego powinno  być przykryte przez cały czas przykotowywania potrawy.

Trójkąty ciasta wykładać pojedynczo. Przed nałożeniem farszu całą powierzchnię ciasta posmarować delikatnie oliwą, następnie w dolnej części ułożyć nadzienie, zawinąć rogi i zwinąć, rolując całą część. Tak przygotowane ruloniki można smażyć na oleju lub piec w piekarniku.

Smażenie: Po zwinięciu wszystkich arkuszy rozgrzać olej na patelni i smażyć każdy rulonik na średnim ogniu do uzyskania złotobrązowego koloru.

Pieczenie: W trakcie przygotowywania ruloników nagrzać piekarnik i piec w temperaturze 180°C , przez około 20 - 30 minut, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Smacznego:-)

Sigara Boregi

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci