Niedawno Monika i Basia prezentowały ciastko dla dorosłych dla mnie jest to zdecydowanie propozycja mazurkowa ;-) Kruchy orzechowy spód na to warstwa powideł, kajmak z nutą śliwkowego rumu i czekolada - całość świetnie się komponuje i rozpływa w ustach. Koło tego ciasta nie można przejść obojętnie. Do przygotowania ciasta wykorzystałam domowe powidła z węgierek, a śliwki moczyłam w rumie prawie cały tydzień - warto było i w tym przypadku nie radzę iść na skróty :-)
Uwaga - śliwki należy namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni wcześniej, a najlepiej tydzień. Jeżeli korzysta się z masy kajmakowej własnej roboty należy przygotować ją dzień wcześniej.
Składniki na kruchy spód:
50 g cukru jasnego trzcinowego
100 g masła
150 g mąki tortowej
80 g mielonych orzechów
1 jajko
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, orzechy, cukier, sól i pokrojone w małą kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około 1 godzinę.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i jeszcze raz schłodzić przez 30 minut.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Składniki na nadzienie:
słoiczek powideł z węgierek
dwie garści suszonych śliwek macerowanych w rumie
500 g masy kajmakowej
rum do moczenia śliwek
200 g gorzkiej czekolady
Śliwki namoczyć w rumie przynajmniej kilka dni, a najlepiej tydzień. Przed przygotowaniem ciasta odcedzić. Kieliszek rumu, w którym moczyły się śliwki wlać do masy kajmakowej i dokładnie wymieszać.
Przestudzone ciasto posmarować powidłami, na nie wyłożyć śliwki i całe ciasto zalać masą kajmakową. Wierzch polać czekoladą rozpuszczoną w 2-3 łyżkach masła.
Niesamowicie prosta do przygotowania i mega smaczna:-) Może być tartą, może też być mazurkiem - jak kto chce. Ja ją uwielbiam i chętnie przygotowuję. zawsze poprawia mi nastrój. Masę kajmakową można przygotować samemu - gotując mleko skondensowane słodzone (jak tu lub tu), ale można również kupić gotową. Dodatek kawy fajnie łamie słodycz masy. Na spód wykorzystałam kruche ciasto z przepisu M. Roux'a.
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
100 g cukru pudru, przesianego
2 jajka, w temperaturze pokojowej
szczypta soli
Składniki na masę:
500 g masy kajmakowej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 g masła
100 g migdałów (do dekoracji)
Przygotować ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć. Odkrawać po kawałku, a każdy z nich rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowane masłem foremki. Dno ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przygotować masę. Masło utrzeć dodając masę kajmakową. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody i dodać do masy. Całość wymieszać i wylać na spód ciasta. Udekorować całymi migdałami. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Bolo de bolacha to klasyczny portugalski deser, choć ja przygotowując go skorzystałam z odrobinkę mniej klasycznej wersji podpatrzonej u Agnieszki. Obowiązkowe do tego deseru są okrągłe herbatniki pod nazwą bolacha Maria. Ja jednak z ich braku zastąpiłam je maślanymi Krakuskami. Klasyczne bolo de bolacha zazwyczaj ozdobione jest jedynie na wierzchu posypką z pokruszonych ciasteczek, tych samych, których używa się przekładania. Ja tak samo jak Agnieszka na wierzch dałam jednak owoce, gdyż przyjemnie balansują słodycz kremu. Ciasto (deser) jest szybkie, proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Oczywiście ja uwielbiam wszystko co ma w sobie masę krówkową, pewnie więc nie jestem do końca obiektywna w jego ocenie;-)
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
3 1/2 - 4 łyżeczek żelatyny
60 ml mleka
300 g masy krówkowej (lub ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego )
600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 35%
300 g okrągłych maślanych herbatników typu bolacha Maria (użyłam maślanych Krakusków)
filiżanka świeżo zaparzonej kawy, całkowicie ostudzonej
owoce do dekoracji
Masę krówkową ubić delikatnie (na wolnych obrotach) z połową mleka (30 ml), aż masa będzie gładka i błyszcząca. Do żelatyny wlać 2 - 3łyżki zimnej wody, a po chwili gdy lekko napęcznieje przelać do pozostałej ilości mleka (30 ml) i rozpuścić ją na minimalnym ogniu w małym rondelku. Jeszcze ciepłą żelatynę z mlekiem dodać cienkim strumieniem do masy krówkowej i dobrze wymieszać do połączenia składników.
Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek ubitej śmietany dodać do masy krówkowej i dobrze wymieszać. Następnie całą masę krówkową przelać do śmietany i mieszać aż składniki się połączą. Przygotowany krem wstawić do lodówki, do lekkiego stężenia na 30 minut.
Herbatniki moczyć w zimnej kawie i wyłożyć jedną ich warstwą dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nałożyć trochę kremu i dobrze rozsmarować. Układać kolejne warstwy nasączonych herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników. Ostatnia powinna być warstwa kremu.
Deser można przybrać owocami lub drobno pokruszonymi herbatnikami, a następnie wstawić go do lodówki, najlepiej na minimum 12 godzin. Można, gdy tylko krem stężeje, wstawić ciasto do zamrażalnika i wyjąć na 30 minut przed podaniem, aby odrobinę odtajało.
Caramel shortbread nazywany także millionaires' shortbread to tradycyjne szkockie ciasto.Bardzo smaczne i niesamowicie słodkie, jednak wszystkim wielbicielom masy kajmakowej będzie smakowało:) Mnie osobiście w smaku ciasto to przypomina batoniki twix. Przepis wyszperałam u Małgosi.
Składniki na formę 24x24 cm.
Składniki na kruchy spód:
175 g mąki
125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
4 łyżki brązowego cukru
Składniki na masę toffi:
55 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego mleka z puszki (słodzone)
Składniki na polewę:
200 g czekolady deserowej (dałam gorzką:)
1/4 szklanki śmietanki 30%
Połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
Przygotować masę toffi: w rondelku umieścić masło, cukier brązowy i mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut, aż masa toffi zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Można również użyć gotowej masy kajmakowej i podgrzać go na ogniu, aż uzyska lekko płynną konsystencję. Wylać masę na kruchy spód i pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy masa toffi stężeje, do rondelka wlać ¼ szklanki śmietanki, wraz z pokruszoną czekoladą. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając – roztopić czekoladę. Wylać ją na masę toffi i rozprowadzić starannie.
Postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Przed podaniem kroić ciasto na niewielkie kwadraty. Przechowywać w lodówce.
Zwykle masę krówkową (kajmakową) przygotowuje gotując puszkę mleka słodzonego przez około 2-3 godziny. Zaintrygował mnie jednak przepis jaki zobaczyłam u Ireny i Andrzeja - z dwóch powodów: dużo krótszy czas przygotowania i zaraz po nim można już użyć gotowej masy. W przypadku gotowania puszki wskazane jest dokładne jej wystudzenie, co najczęściej u mnie oznacza całonocne jej studzenie. Tak więc bardzo chętnie przygotowałam masę krówkową w piekarniku i od tej pory często będę korzystała właśnie z tego sposobu. Czy jest różnica w smaku - ciężko mi to stwierdzić, oba warianty bardzo mi smakują, tyle że ten piekarnikowy jest dużo prostszy w przygotowaniu. Przepis pochodzi z serwisu Food in Every Country.
Składniki:
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
Przygotować dwa naczynia do zapiekania - jedno mniejsze, drugie większe. Do mniejszego naczynia wlać mleko, przykryć je folią aluminiową i umieścić w większym. Następnie większe naczynie wypełnić wodą, do połowy wysokości i wstawić do piekarnika.