Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : owoce-morza

Sałatka z makaronem i krewetkami na japońska nutę

atina_bc

Lubię pyszne, proste i szybkie dania. I taka dokładnie jest ta sałatka. Jeżeli ktoś nie lubi owoców morza sałatkę tę można zrobić również z kurczakiem. Przygotowując sałatkę warto zwrócić uwagę, aby nie dodawać ostrych papryczek, tylko wybrać odmianę łagodniejszą. Ostre papryczki zbytnio zdominują smak i całość nie będzie już taka dobra. Po przegryzieniu smaków całość świetnie się komponuje i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam u Eli.

Sałatka z makaronem i krewetkami na japońska nutę

Składniki dla 4 osób:

  • 300g makaronu somen lub soba
  • 300g krewetek
  • 2 marchewki
  • 5 zielonych cebulek
  • 2 papryczki mało pikantne (i bez pestek)

Składniki na sos:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu i odcedzić. Krewetki wrzucić na patelnie, dodać dwie łyżki wody lub jedna oliwy i podsmażyć mieszając, aż się ugotują. Marchewkę i papryczkę pokroić w słupki, a szczypior drobno posiekać.

Składniki sosu wlać do miski i trzepaczka dobrze wymieszać, następnie dodać makaron krewetki i warzywa. Wszystko dobrze wymieszać.

Smacznego:-)

Sałatka z makaronem i krewetkami na japońska nutę

Krewetki zapiekane z warzywami i serem

atina_bc

Kiedy w zeszłym roku Irena i  Andrzej bawili w Turcji zaproponowali do przygotowania zapiekankę z krewetkami. Mój mąż jest prawdziwym wielbicielem owoców morza, więc postanowiłam przygotować mu takie danko. Irena i Andrzej podawali je w małych naczynkach do zapiekania, ja takowych nie posiadam, przygotowałam więc jedną dużą zapiekankę, którą porcjowałam po upieczeniu.

Krewetki zapiekane z warzywami i serem

Składniki:

  • 500 g małych krewetek
  • 2 małe pomidory
  • 1 papryka
  • ½ małej cebuli
  • 100 g startego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • posiekana natka pietruszki

Oczyścić krewetki, posolić. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie wyjąć je, a na pozostały tłuszcz wrzucić krewetki. Podsmażyć. Pomidory i paprykę posiekać na małe kawałki, a potem dodać do krewetek z cebulą i czosnkiem. Popieprzyć i delikatnie wymieszać.

Podzielić na 6 porcji i każdą przełożyć do osobnego naczynia do zapiekania lub włożyć do jednego dużego naczynia. Posypać tartym serem. Piec, aż ser się rozpuści.

Smacznego:-)

Tak zapiekanka wyglada przed dodaniem żółtego sera i zapieczeniem.

Krewetki zapiekane z warzywami i serem

Paella marinera

atina_bc

Paelle marinera to danie, którym chcę zaakcentować wizytę z widelcem w Hiszpanii. Paella to potrawa pochodząca z regionu Walencji i występuje w wielu odmianach. W wersji podstawowej zawiera ryż, warzywa, mięso (najczęściej drób albo królika) oraz ryby i owoce morza. ja przygotowałam wersje z owocami morza, gdyż mój mąż bardzo je lubi. Korzystałam z przepisu Gani, nieco go jednak zmodyfikowałam i tutaj zamieszczam moją wersję.

Paella marinera

Składniki:

  • około 20 małych surowych krewetek
  • 100 g filetów rybnych
  • 5-6 krążków z kalmara
  • 12 małży (tym razem pominęłam)
  • 200 g ryżu arborio
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 duże posiekane pomidory
  • 1 zielona papryka, posiekana / lub duża garść zielonego groszku
  • kilka nitek szafranu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1,5 szklanki bulionu rybnego (ja dałam warzywny)
  • cytryna do podania

Krewetki oczyścić, kalmara i filety rybne pokroić w kostkę, opłukać małże. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzuć cebulkę i zeszklić ją na niewielkim ogniu. Następnie dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodaj paprykę (groszek) i pomidory, gotować przez 5 minut. Dorzucić ryż, szafran, bulion oraz sól i pieprz. Zagotować, potem zmniejsz ogień i gotować pod przykryciem wszystko do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty.

Następnie przełożyć ryż do naczynia żaroodpornego, na ryżu ułożyć owoce morza, lekko je wciskając, nakryj naczynie pokrywką lub folią i piec paellę w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie usunąć wszystkie małże, które się nie otworzyły, nakryć naczynie ściereczką i zostaw na 10 minut. Ponakłuwać ryż widelcem, aby go trochę spulchnić, i podawać danie na stół w naczyniu, w którym się piekło.

Smacznego:-)

Paella marinera

Chorwacka sałatka z krabów

atina_bc

Z przyjemnością wędruję z Ireną i Andrzejem poznając kulinarną stronę różnych krajów. Nie zawsze się przyłączam, ale często czytam o kuchni danego regionu i potrawach dla niej charakterystycznych. Staram się coś wybrać dla siebie, ale nie zawsze mi się udaje. Myślałam, że tak właśnie będzie z Chorwacją. Jednak na serwisie Wielkie Żarcie znalazłam obiecująco wyglądającą sałatkę z paluszków krabowych i sie na nią skusiłam. Szczerze powiem, że jej smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i smakowały mi w niej nawet czarne oliwki, za którymi zwykle nie przepadam.

Chorwacka sałatka z krabów

Składniki na sałatkę:

  • 250 g paluszków krabowych rozmrożonych
  • natka pietruszki
  • 5 - 6 czarnych oliwek bez pestek (mogą być zielone)
  • 2 średnie pomidory bez skórki

Składniki na sos:

  • 1 - 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Czosnek wycisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na sałatkę drobniutko pokroić, a następnie dobrze wymieszać z przygotowanym sosem.

Smacznego:-)



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci