Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : pieczarkigrzyby

Warstwowa sałatka wielkanocna

atina_bc

Chyba już kilka razy wspominałam, że bardzo lubię sałatki warstwowe. Zawsze świetnie wyglądają i sprawdzają się zarówno na świątecznym stole jak i na spotkaniach z przyjaciółmi. Tę sałatkę przygotowałam w formie keksowej z wyjmowanym dnem. Wyglądała świetnie, choć przyznaje, że kroiło się ją dużo gorzej. Miałam problemy z warstwą szynki, dlatego następnym razem spróbuję szynkę wymieszać z warstwą białek, może wtedy będzie się lepiej kroiło :-) Oczywiście można też przygotować ją w misce, wtedy na pewno nie będzie problemu z nakładaniem porcji :-)

Źródło: Gotuje bo lubię.

Warstwowa sałatka wielkanocna

składniki na formę

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 400 g szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka masła

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać starte na średnich oczkach pieczarki i dusić do czasu, aż cała woda odparuje. Wystudzić. 

Jajka ugotować na twardo. Białka oddzielić od żółtek i zetrzeć je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej z mas dodać taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodaje się niewiele majonezu - około łyżki, do żółtek więcej).

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, przez ok. 5-6 minut. Wystudzić go, odciąć grube łodygi a różyczki drobno posiekać. Brokuł wymieszać z niewielką ilością majonezu, który sklei go. Doprawiamy pieprzem.

Szynkę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

Sałatkę układać warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Jeśli przygotowujemy sałatkę w keksówce, to warstwy należy nakładać w odwrotnej kolejności, tak by po odwróceniu i wyłożeniu na talerz, na wierzchu była warstwa z żółtkami. 

Smacznego :-)

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

atina_bc

Ostatnio dużo eksperymentuje z tartami. Przygotowuje je w różnych wielkościach i smakach. Tym razem zrobiłam w małych formach tartowych, ale oczywiście można je przygotować w formie dużej tarty, lub jeszcze mniejszych tartaletek. Niedawno robiłam tartaletki z kapustą kiszona i grzybami, dzisiaj do takiego farszu dodałam polewę śmietanowo serową. Połączenie bardzo smaczne i choć na zdjęciach nie wygląda rewelacyjnie, to warto się skusić na taką tartę.

Zamiast suszonych grzybów można oczywiście dać pieczarki.

Źródło: Moje kucharzenie.

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, odrywać po kawałku i wykładać nim foremki. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Następnie rozłożyć na nim papier do pieczenia i wysypać grochem.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut - po 10 minutach usunąć groch i piec, aż ciasto będzie złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na farsz (można przygotować dzień wcześniej):

  • 500 g grzybów (np. pieczarek)
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia
  • ok.200-250 ml śmietany kremówki
  • 2 żółtka
  • 150 g żółtego sera
  • pieprz, sól

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować minimum 1 godzinę, aż kapusta zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie porządnie odcisnąć wodę. Drobno posiekać.
Cebulę obrać i dość drobno posiekać. Grzyby pokroić w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę, a następnie włożyć grzyby. Posolić. Dusić, mieszając, aż grzyby zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, smażyć razem kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Żółtka zmiksować ze śmietaną. Następnie dodać sól, pieprz, starty na tarce żółty ser i całość wymieszać.

Przygotowany farsz nakładać do foremek. Na wierzchu rozsmarować masę serowo - jajeczną.

Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut.

Smacznego :-) 

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

Mini tarty z kiszoną kapustą i grzybami

Zapiekanki z pieczarkami

atina_bc

Zapiekanki na bagietkach to typowy polski fast food. Pamiętam jak zajadałam się nimi jeszcze za czasów dziecięcych, kiedy obok hot dogów był to chyba jedyny fast food na polskich ulicach. Teraz na każdym kroku spotykamy rożnego rodzaju propozycje, ale ja nadal bardzo chętnie sięgam właśnie po zapiekanki i to te klasyczne z pieczarkami. W Krakowie najbardziej znane są te z Okrąglaka na Kazimierzu i oczywiście też tam lubię kupować, ale najchętniej jadam te z Baru Alabama - to taka niepozorna budka przy Rondzie Matecznego, ale moim zdaniem jedno z najlepszych miejsc z fast foodem. Może też znacie to miejsce? Jeśli nie, to polecam a obok pysznych zapiekanek warto spróbować schab burgera z serem :-)

Podane przeze mnie proporcje są orientacyjne na około 4 zapiekanki na bagietkach o długości ok. 20 cm. A tak na marginesie przygotowanie takich zapiekanek jest też idealnym sposobem na wykorzystanie już lekko czerstwego pieczywa;-)

Zapiekanki z pieczarkami

Składniki: (na około 4 bagietki o długości 20 cm)

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 200 g żółtego sera (gouda, edamski)
  • sól, pieprz
  • masło
  • bagietki
  • ketchup (opcjonalnie)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w drobna kostkę, dodać do cebuli i smażyć, aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.

Bagietki przekroić na pół i posmarować masłem. Ułożyć na nich pieczarkowy farsz i posypać żółtym serem. Delikatnie przycisnąć do pieczywa. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut (w zależności od grubości bagietek). Upieczone zapiekanki można polać ketchupem.

Smacznego :-)

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Zapiekanki z pieczarkami

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

atina_bc

Sposób na coś smacznego - kilka składników zawinąć w cieście francuskim i zapiec. W myśl tej zasady powstało dzisiejsze danie. Czosnkowy kurczak ze szpinakiem, pieczarkami i żółtym serem zawinęłam w ciasto francuskie i tak powstał pyszny obiad lub ciepłą przekąskę.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dużo ma zastosowań. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. 

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Składniki:

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • sos szpinakowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 150 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • Smakowita pajda z cebulką i jabłkiem - 3 łyżeczki

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miski i wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą i olejem. Całość dokładnie wymieszać, miskę przykryć folia spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.

Po tym czasie roztopić na patelni łyżeczkę smalczyku i podsmażyć kurczaka.

Składniki na sos szpinakowy :

  • 300 g szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Smakowitej pajdy z cebulką i jabłkiem 

Smalczyk rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne (wyglądem będą przypominały ugotowane liście). Wtedy dodać pokruszony ser, śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pieczarki pokroić w plasterki, a większe dodatkowo na pół. Na patelni roztopić łyżeczkę smalczyku i chwilkę podsmażyć pieczarki, tak około 8 minut.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwałkować i włożyć do formy - tak aby lekko wystawało ponad formę. Na spodzie ułożyć podsmażonego kurczaka, następnie sos szpinakowy, pieczarki a na końcu posypać żółtym serem startym na dużych oczkach. Przykryć ciastem wystającym ponad farsz. Wierzch ciasta posmarować roztopionym smalczykiem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 190ºC , przez około 50 minut. 

Smacznego:-)

Kurczak zapiekany w cieście francuskim

Kurczak zapiekany w cieście francuskim  Kurczak zapiekany w cieście francuskim



Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

atina_bc

Dzisiaj gramy z Rosja, więc u mnie coś z kuchni rosyjskiej – kurnik. Kurnik to pieróg z rodziny kulebiaków faszerowany mięsem z kury, grzybami i ryżem. Może być z dodatkiem jajek, cebuli, pietruszki, koperku i innych produktów. Zwykle przygotowuje się go w formie, z ciasta drożdżowego lub półfrancuskiego, a farsz powinien być wstępnie ugotowany. Później wszystko jest pieczone. Moją wersję kurnika przygotowałam według przepisu podanego  przez Joannę na forum Cincin. Potrawa ta zachwyciła mnie nie tylko prostotą wykonania, ale też późniejszym efektownym wyglądam i smakiem. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze komponuje się też z dodatkiem sosu czosnkowego, tzatziki lub ketchupu. 

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Składniki na formę o średnicy 23 cm:

  • 7 – 8 naleśników
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • czarny sezam

Składniki na nadzienie kurczakowe:

  • 500 g kurczaka (u mnie 3 udka z kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • zielenina (pietruszka, koper)sól, pieprz

Kurczaka ugotować w niewielkiej ilości posolonej wody. Zdjąć skórę i usunąć kości. Posiekać jak najdrobniej mięso. Rozgrzać mąkę z masłem, podprawić bulionem i zagotować. Przyprawić pieprzem. W miejsce tego sosu można również przygotować sos beszamelowy. Pokrojone mięso zalać kilkoma łyżkami sosu i wymieszać z zieleniną.

Składniki na nadzienie ryżowe:

  • 1/4 szklanki ryżu
  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • sól

Ugotować ryż. Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać i wymieszać z ryżem. Dodać drobno pokrojony szczypiorek, rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać.

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 250 g grzybów (u mnie pieczarki)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, chili

Na maśle zeszklić cebulkę. Dodać drobno pokrojone grzyby i dusić je przez około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i chili.

Dno formy wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Następnie położyć 3 - 4 naleśniki (jak płatki kwiatu), tak by swoimi połówkami wystawały poza formę. Wyłożyć nadzienie kurczakowe, przykryć dwoma naleśnikami. Na to wyłożyć warstwę ryżową i przykryć ją dwoma naleśnikami. Na końcu wyłożyć nadzienie grzybowe, które należy przykryć wystającymi połówkami naleśników. Na wierzchu ułożyć ciasto francuskie i posmarować je roztopionym masłem lub roztrzepanym jajkiem z dodatkiem śmietany. Posypać czarnym sezamem.

Zapiekać w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut do uzyskania złocistego koloru. Podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami  Kurnik z ciastem francuskim i naleśnikami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci