Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : oscypek

Oscypek z grilla

atina_bc

Wielkie grillowanie

Niedawno byliśmy na krótkiej wycieczce w Szczawnicy, skąd przywiozłam sobie zapas moich ulubionych oscypków. Wiem, że teraz bez problemu można je kupić prawie w każdym sklepie, ale jednak, te kupowane prosto od górali smakują mi najlepiej. Pierwszy raz grillowanego oscypka jadłam w trakcie Targów Wielkanocnych, jakie co roku odbywają się na Rynku Głównym w Krakowie. A dzisiaj próbowałam odtworzyć ten smak. Podawałam z żurawiną.

Oscypek z grilla

Składniki:

  • oscypki
  • żurawina

Rozpalić grill. Oscypki pokroić na plasterki o grubości około 0,5 - 1 cm, położyć na ruszcie i opiekać po około 2 minuty z każdej strony. Uważać, żeby ser się nie roztopił, a jedynie zagrzał i zrumienił. Jeżeli jest zbyt duży żar, ruszt z oscypkami powinien być wyżej. Gotowy oscypek podawać natychmiast, gdyż najlepszy jest taki ciepły. Bardzo dobrze smakuje z żurawiną.

Smacznego:-)

Placki z pieczarek i oscypka

atina_bc

Pyszne placuszki przypominające nieco placki ziemniaczane. Myślę, że przez dodanie oscypka świetnie pasuja do zabawy Gotujemy po polsku. Przepis z blogu Edysi.

Placki z pieczarek i oscypka

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 200 g oscypka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz

Do posypania:

  • oscypek starty na drobnych oczkach

Pieczarki, paprykę i cebulę obrać i pokroić na cząstki. Kajzerkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Wszystko razem przepuścić przez maszynkę, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i całość wymieszać. Oscypek zetrzeć na dużych oczkach, a resztę domieszać do masy.

Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść porcje ciasta formując placuszki. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Na talerzu gorące placki posypać startym na drobnych oczkach oscypkiem.

Smacznego:-)

Placki z pieczarek i oscypka

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Roladki schabowe "Giewont"

atina_bc

Myślę, że to danie bardzo pasuje do trwającej właśnie imprezy Gotujemy po polsku. W roladkach tych jest przecież oscypek - tak bardzo charakterystyczny dla Podhala:) Przepis podpatrzony u Edysi.

Roladki schabowe

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 2 oscypki (120g)
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • przyprawa typu vegeta

Kotlety cienko rozbić, oprószyć vegetą. Oscypki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło połączyć z 3/4 startego sera, najlepiej ugniatając masło i ser za pomocą łyżki. Farsz podzielić na cztery części, rozsmarować na płatach mięsa. Zwinąć w roladki. Obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać odłożonym oscypkiem.

Roladki podałam z talarkami, które robiły Abbra i Casia oraz własnymi ogórkami kiszonymi.

Smacznego:-)

Roladki schabowe

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci