Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mieso-mielone

Pieczeń rzymska

atina_bc

Pieczeń rzymska to nic innego jak klops, czyli pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajek na twardo. Jajka ułożone w środku pieczeni dodają jej uroku. Całość wygląda wtedy niezwykle dekoracyjnie i świetnie nadaje się na uroczyste obiady lub kolacje. Danie to często pojawia się zarówno w kuchni polskiej, jak i niemieckiej, skąd więc nazwa pieczeń rzymska - nie wiadomo. Ale tak to już jest z niektórymi nazwami, mogą całkowicie mylić odnośnie pochodzenia danej potrawy. Dużą zaletą tej pieczeni jest to, iż świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Danie to może więc uzupełniać zimny bufet imprezowy lub być smacznym obiadem.

Pieczeń rzymska  Pieczeń rzymska

Składniki na formę 30 x 9 cm

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego drobiowego
  • 100 g kajzerki lub bułki tartej
  • 4 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plastry cienko pokrojonego boczku (50 g)
  • 1½ łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz – do smaku

Kajzerkę namoczyć w mleku. Namoczoną wyjąć, odcisnąć i zmielić razem z mięsem. Jeśli mięso mamy już zmielone, to można taką kajzerkę rozdrobnić palcami na malutkie kawałeczki. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą namoczoną w mleku lub dodać tartą bułkę i dolać mleko do masy mięsnej.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gorącą cebulę i czosnek wrzucić do przygotowanego mięsa, wbić 1 jajko, dodać przyprawy: majeranek, gałkę i pieprz. Wymieszać na jednolitą masę. Przyprawić solą. Masa powinna mieć taką konsystencję jak na kotlety mielone.

Pozostałe 3 jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Formę wyłożyć papierem do pieczenie (wtedy klopsa będzie łatwiej wyjąć). Połowę masy ułożyć w formie, w nią lekko wcisnąć całe, ugotowane jajka i przykryć resztą mięsa.

Na wierzch pieczeni można położyć plastry cienko pokrojonego boczku. Można je również ułożyć na wierzchu i na dnie.

Piec w temperaturze 170° C przez około 50-60 minut. Pieczeń można podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

Pieczeń rzymska

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Pieczeń rzymska  Ebook Wielkanoc 2013



Koreańskie kulki mięsne

atina_bc

Mięsne kuleczki z azjatycką nutą to propozycja na pyszny obiad. Na zdjęciu są bez sosu, ale warto je polać sosem przed podaniem lub też podać osobno kuleczki, osobno sos i w trakcie jedzenia moczyć kuleczki w sosie. Sos stanowi bowiem idealne uzupełnienie ich smaku. Można podawać z makaronem lub ryżem. Sprawdzi się również jako przekąska podawana z pieczywem. Przepis znalazłam u Majanki, a pochodzi on ze strony Korean recipes.

Koreańskie kulki mięsne

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 posiekana cebulka
  • 1 łyżka podpieczonych ziaren sezamu
  • pół szklanki mąki
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki wasabi
  • 2 łyżeczki podpieczonych ziaren sezamu

Składniki sosu wymieszać, odstawić.

Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z mięsem mielonym. Sezam wysypać na gorąca patelnię i delikatnie zrumienić, dodać do mięsa. Przyprawić sosem sojowym i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

Z masy formować małe mięsne kulki, które następnie panierować w mące - jajku - i ponownie w mące.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać polane sosem.

Smacznego :-)

Koreańskie kulki mięsne  Koreańskie kulki mięsne

Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

atina_bc

Tak to zdecydowanie czas na szpinak, a ja bardzo chętnie widzę go w mojej kuchni. Dzisiaj proponuję lazanię szpinakowo - mięsną. Połączyłam w niej moje dwa ulubione sosy do makaronu: szpinakowy i mięsny, i oczywiście uzyskałam pyszne danie. Bardzo polecam.

 Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

Składniki na formę 16x16 cm

Składniki:

  • makaron lasagne - 14 płatów
  • porcja sosu szpinakowego
  • porcja sosu mięsnego
  • porcja sosu beszamelowego
  • 100 g żółtego sera

Składniki na sos szpinakowy :

  • 2 pęczki świeżego szpinaku (ok. 300g)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 200g śmietany (18% lub 22%)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło

Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak. Wszystko podsmażyć do czasu, aż liście nie będą już takie sztywne (wyglądem będą przypominały ugotowane liście). Wtedy dodać śmietanę i podsmażyć jeszcze około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ilość śmietany można regulować według własnych upodobań - można jej dać więcej lub mniej, najlepiej próbować w trakcie smażenia.

Składniki na sos mięsny:

  • 300 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała papryczka peperoncino
  • 200 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino, ale tak by się nie zrumieniły. Dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przyprawy i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

Składniki na sos beszamelowy:

  • 3 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć płaty makaronu lasagne, posmarować je cienka warstwą sosu beszamelowego i sosu mięsnego. Przykryć płatami lasagne, na których rozsmarować sos szpinakowy. Powtarzać te czynności, aż do wykończenia sosów.

Wierz posmarować sosem beszamelowym i posypać tartym żółtym serem.

Zapiekać w temperaturze 200ºC, przez około 15-20 minut, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka. Podawać gorące.

Smacznego:-)

Lasagne z mielonym mięsem i szpinakiem

Czas na szpinak!

Spaghetti z sosem mięsnym

atina_bc

Makaron z sosem to jeden z moich ulubionych sposobów na szybki obiad. Najbardziej lubię sosy najprostsze jak pomidorowyspaghetti con aglio, olio e peperoncino. Kiedy mam troszkę więcej czasu przygotowuje sos mięsny.

Spaghetti z sosem mięsnym

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie często indycze)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe papryczki peperoncino
  • 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki
  • sol i pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 150 - 200 g żółtego sera
  • makaron spaghetti

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i peperoncino, ale tak by się nie zrumieniły. Dodać mięso i usmażyć je. Następnie dodać pomidory, przyprawy i smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, albo na bardzo małym ogniu póki makaron nie będzie gotowy (jeśli sos zrobi się za gesty to należny dodać wodę z gotowania makaronu). Pod koniec smażenia dodać do sosu około 50 g tartego żółtego sera i dokładnie wymieszać, i podsmażać do czasu, aż ser się rozpuści.

Makaron gotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzić go, pozostawiając trochę wody do ewentualnego rozcieńczenia sosu.

Serwować natychmiast układając na talerzu makaron, na to sos i całość posypując startym żółtym serem.

Smacznego:-)

Spaghetti z sosem mięsnym

Julköttbullar

atina_bc

Julköttbullar czyli mięsne pulpety. te są bardzo małe, iświetnie przyprawione. idealnie nadają się jako dodatek do zimnego bufetu na jakąś imprezkę. Można je podawac na ciepło lub na zimno. Mnie najbardziej smakowały podawane z sosem lub dipami, same w sobie wydawały mi się suchawe, ale z sosem były idealne. Ten pyszny przepis zaczerpnęłam od Tatter, tylko ja robiłam z mniejszej porcji, a i tak wyszło mi około 50 małych kuleczek:-)

Julköttbullar

Składniki:

  • 200g mielonego mięsa drobiowego
  • 200g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula, obrana i starta na tarce
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 jajo
  • 100ml śmietanki kremowej
  • 60g czerstwej bułki (może być tarta)
  • sól
  • biały pieprz
  • po szczypcie: cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, mielonego ziela angielskiego

Bułkę pokruszyć włożyć do miseczki i zalać śmietanką. W dużej misce wymieszać mięsa, dodać pozostałe składniki (włącznie z namoczona bułką), doprawić. Małą łyżeczką nabierać równe porcje masy mięsnej i formować z niej kulki (dłonie muszą być mokre). Układać je na tacy i gdy wszystkie będą już gotowe, przykryć je szczelnie folią. Zostawić na noc w lodowce.

Następnego dnia mięsne kuleczki usmażyć w głębokim oleju (można również na maśle), biorąc tylko kilka na raz. Odsączyć dokładnie na papierowych ręcznikach.

Smacznego:-)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci