Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : sliwki

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

atina_bc

Czas na śliwki :-) Uwielbiam tarte rustykalną ze śliwkami i kruche ze śliwkami, ale teraz dla odmiany upiekłam ucierane ze śliwkami i nuta cynamonu. Ciasto jest pyszne - mięciutkie, wilgotne - warte upieczenia :-)

Źródło: Moje wypieki.

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Składniki na formę o wymiarach 23 x 30 cm

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów (lub pół łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 900 g śliwek węgierek (lub innych), wypestkowanych i pokrojonych w ćwiartki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cynamon - przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną i ekstraktem/aromatem, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć kawałki śliwek, jedna przy drugiej.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, polukrować.

Składniki na lukier: cukier puder i sok z cytryny wymieszać do powstania gładkiej masy.

Smacznego :-)

Ciasto ze śliwkami i cynamonem

Rustykalna tarta ze śliwkami

atina_bc

Będę troszkę monotematyczna, gdyż dzisiaj zaproponuje Wam kolejną rustykalną tartę, tym razem ze śliwkami. Jest to pomysł Bajaderki, który jak najbardziej przypadł mi do gustu. Moim zdaniem najlepsze do wypieków są śliwki węgierki, te zwykłe, małe. Piekłam tę tartę również z innymi śliwkami i jednak najbardziej smakowała mi z węgierkami.

Rustykalna tarta ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Składniki na nadzienie:

  • śliwki
  • 6 łyżek cukru jasnego trzcinowego
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotować nadzienie. Śliwki pokroić na ćwiartki. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem i imbirem, posypać śliwki i całość wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Na cieście układać pokrojone śliwki zostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta.

Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć śliwki i zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Smacznego:-)

   Rustykalna tarta ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami

Tutti-frutti

atina_bc

Nalewka bardzo podobna do prezentowanej przeze mnie jakiś czas temu Ratafii. Oczywiście takie nalewki wieloowocowe można przygotowywać z kombinacji różnych owoców. Jeśli lubicie łagodne trunki, to proponuje przygotować ją zalewając owoce wódką. Jeśli jednak potrzebujecie mocniejszej wersji warto wykorzystać spirytus. Przygotowanie zajmuje troszkę czasu i na podane w przepisie ilości potrzebny jest duży baniak - ale warto. Taka naleweczka może być świetnym prezentem pod choinkę - u mnie właśnie taką rolę pełni w tym roku. Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". 

Tutti-frutti

Składniki:

  • 500g truskawek
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 500 g jeżyn
  • 500 g borówek
  • 500 g śliwek węgierek
  • 500 g jabłek
  • 500 g gruszek
  • 500 g moreli
  • 500 g winogron
  • 750 g wiśni
  • 250 g malin
  • 250 g czarnych porzeczek
  • 100 g suszonych owoców dzikiej róży
  • 100 g rodzynek sułtanek
  • 100 g suszonych fig
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów
  • 2 duże pomarańcze
  • 3 mandarynki
  • 2 średniej wielkości cytryny
  • Wódka (wersja łagodniejsza) spirytus (wersja mocniejsza)
  • Cukier

Drobne owoce oczyścić z szypułek. Z większych usunąć gniazda nasienne i i pokroić w kostkę. Cytrusy obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki i wyrzucić pestki. Każdą warstwę owoców posypać cukrem i zalać alkoholem. Na 1 kg owoców wziąć 1 litr alkoholu i około 500 g cukru.

Smacznego:-)

 Tutti-frutti

Tutti-frutti   

Tutti-frutti

 

Ratafia

atina_bc

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Ratafia

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Ratafia Ratafia

Powidła z różano-kardamonową nutą

atina_bc

Pozostając w temacie śliwkowym i przetworowym przygotowałam powidła z dodatkiem wody różanej i kardamonu. Takie połączenie zaproponowała niedawno Bea i ja się na nie skusiłam. Bardzo mi smakuje taka wersja powideł. Ja tak jak Bea do powideł śliwkowych dodałam wody różanej, ale myślę, że lepszy efekt mógłby być, gdyby dodać tarte płatki róż - może wtedy byłyby bardziej wyczuwalne. U mnie ze wszystkich dodatków najbardziej wyczuwalny był kardamon.

Powidła z bliskowschodnią nutą

Składniki:

  • 1 kg wypestkowanych śliwek
  • cukier jasny trzcinowy (opcjonalnie do smaku)
  • 3 łyżki wody różanej (można użyć konfitury z płatków róży)
  • 3/4 łyżeczki kardamonu
  • szczypta cynamonu

Pierwszego dnia wypestkowane śliwki z dodatkiem odrobiny wody smażyć około godziny, a następnie odstawić je do wystygnięcia. Drugiego dnia (lub tego samego dnia wieczorem) znów smażyć je około godzinę (od czasu do czasu mieszając) i ponownie odstawić. Jeśli śliwki są bardzo soczyste, należy je smażyć nieco dłużej je nieco dłużej. Trzeciego dnia mniej więcej w połowie smażenia, gdy owoce zaczynają już być dobrze gęste  dodać do smaku nieco cukru., oraz pozostałe przyprawy i wodę różaną. Gdy konsystencja powideł jest już odpowiednia, przełożyć je do przygotowanych słoików.

Ja pasteryzuje metodą piekarnikową.

Słoiki i zakrętki umyć i odstawić na suszarkę, by lekko obeschły. Następnie wstawić je do zimnego piekarnika, który rozgrzać do temperatury 120-130°C. Słoiki wypiekać przez około 15 - 20 minut. Przygotowane powidła włożyć do przygotowanych słoiczków i szczelnie zakręcić. Natychmiast po zakręceniu ponownie wstawić słoiki do piekarnika i pasteryzować je w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić słoiki w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. 

Smacznego:-)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci