Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : rodzynki

Mazurek rodzynkowy bez ciasta

atina_bc

Ostatnio mam słabość do starych przepisów, dlatego pojawia się tutaj kolejny przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Tym razem wybrałam jeden z jej mazurków - rodzynkowy bez ciasta. Bardzo łatwy i szybki w przygotowania - w zasadzie wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki, siup do piekarnika i już jest gotowy. Nic skomplikowanego. Idealny do przygotowania na ostatnią chwilę przed Świętami. Dekoracji z polewy czekoladowej i wiórków kokosowych nie było w oryginalnym przepisie, ale moim zdaniem dobrze pasuje do tego ciasta. Uprzedzam tylko mazurek jest niesamowicie słodki - pyszny, ale ja zasładzam się już po jednym kawałeczku;-) Mazurek rodzynkowy to moja tegoroczna propozycja na wspólne mazurkowe spotkanie z Alcią, Basią Madzią i Moniką - dziewczyny, jak zawsze dziękuję, że znowu mogłyśmy razem sobie coś upiec :-)

Źródło: Lucyna Ćwierczakiewiczowa Baby, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.

Mazurek rodzynkowy bez ciasta

Forma: tortownica 23 cm.

Składniki:

  • 100 g rodzynków bursztynowych
  • 100g rodzynków królewskich
  • 100 g sułtanek
  • 100 g koryntek
  • 200 g cukru 
  • 100 g migdałów
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (lub goździków, lub gałki muszkatołowej)

Do dekoracji:

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Migdały wsypać do blendera i bardzo dobrze rozdrobnić lub zmielić w masznce. W misce wymieszać wszystkie składniki poza jajkami. Następnie jajka ubić, dodać do pozostałych składników i dokładnie wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć andrut, a na niego wylać przygotowana masę.

Piec w temperaturze 180, przez około 20 minut. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, a boki obsypać wiórkami kokosowymi.

Czekoladowa polewa (ganache):

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego :-)

Mazurek rodzynkowy bez ciasta

Mazurek rodzynkowy bez ciasta

Babka drożdżowa Neli

atina_bc

Najwspanialsza ze wszystkich bab jakie jadłam. Wilgotna, mięciutka i na prawdę długo utrzymująca świeżość. A dodatek w postaci rodzynek macerowanych w rumie ... mniaaam - rewelacja. Od dzisiaj to będzie obowiązkowa babka na każde Święta Wielkanocne. Moja troszkę miała pod górkę, bo czas sobie źle rozplanowałam i nie pozwoliłam jej wyrastać odpowiednio długo, ale i tak mogłam się delektować jej wspaniałym smakiem. Przepis Neli Rubinstein z książki "Kuchnia Neli". 

Babka drożdżowa Neli

forma na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm 

Składniki na zaczyn:

  • 125 ml ciepłej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Składniki na ciasto:

  • 570 g mąki wysokoglutenowej
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 200 g cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g rodzynek macerowanych w rumie (przez minimum 5 dni)
  • 10 żółtek
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • rum
  • sok z cytryny

Przygotować zaczyn. Drożdże włożyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, dosypać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut.

W dużej misce wymieszać połowę mąki, sól i ciepłe mleko. Wlać zaczyn - wymieszać. Dodać cukier, żółtka, masło, wanilię (ziarenka), skórkę cytrynowa, pomarańczową i pozostałą mąkę - znów wymieszać. Wyrobić dokładnie (ciasto jest bardzo rzadkie dlatego wyrabiałam je mikserem przez około 15 minut), aż ciasto stanie się gładkie i lśniące. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia - ciasto ma podwoić objętość.

Odsączyć i osuszyć rodzynki. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, wymieszać i przełożyć ciasto do foremki (do około 1/3 wysokości). Odstawić do ponownego wyrośnięcia (ciasto powinno prawie całkowicie wypełnić foremkę).

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut). Po ostudzeniu polukrować lukrem utartym z rumu, soku z cytryny i cukru pudru. 

Smacznego :-) 

Babka drożdżowa Neli  Babka drożdżowa Neli

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci