Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : wisnie

Makowczyki

atina_bc

Makowczyki - malutkie drożdżówki z makiem i wiśniami. Bardzo fajne i smaczne połączenie i choć ja sama nie przepadam za makowymi wypiekami, to te małe drożdżówki bardzo mi smakowały. Całość można jeszcze uzupełnić lukrem, ja jednak z tego zrezygnowałam. Inspirowane przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.

 Makowczyki

Składniki na ciasto:

  • 3 duże żółtka (w temperaturze pokojowej)
  • 100 g masła, bardzo miękkiego
  • 7 g drożdży instant
  • 3 łyżki cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 350 g mąki pszennej, np. tortowej
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 400 g masy makowej
  • 80 g mielonych orzechów lub migdałów
  • 200 g wiśni (mogą być świeże, mrożone lub z zalewy)

Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać mleko, drożdże (jeśli używa się świeżych drożdży należy wcześniej przygotować z nich rozczyn) i wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mieszadłem miksera służącym do wyrabiania ciasta. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając lub miksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut (ręką lub hakiem miksera). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 - 15 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie: Wiśnie wyjęte z zalewy osuszyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać masę makową z mielonymi orzechami lub migdałami.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i powygniatać przez minutę pozbywając się pęcherzy powietrza. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Na połowie paska (zostawiając z brzegu niewielki margines) ułożyć nadzienie z masy makowej a na wierzch wyłożyć wiśnie. Następnie pozostałą częścią przykryć nadzienie i zlepić końce ciasta na całej długości łączenia. Powstanie długi rulon, ułożyć go zlepieniem (łączeniem) do dołu, a potem pociąć na małe (około 5 cm) kawałki. Makowczyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka lub rozpuszczonym masłem.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC , przez około 25 minut aż ciasto nabierze złotawego koloru. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Makowczyki

Makowczyki

Ratafia

atina_bc

Jeśli ktoś lubi owocowe nalewki polecam ratafię, którą przygotowałam w zeszłym roku, a raczej przez zeszły rok. Jest to bowiem rodzaj nalewki, w którym dodaje się kolejno dojrzewające owoce i zalewa porcją alkoholu. Na przygotowanie nalewki dobrze jest mieć odpowiednio duże naczynie. Ja robiłam ją w gąsiorku średniej wielkości (około 10 l). Produkcja ratafii zajmuje kilka miesięcy, ale później za to można się rozkoszować wspaniałym smakiem. Jest to pyszna wieloowocowa nalewka, o intensywnym ciemnym kolorze. Przygotowana na spirytusie ma swoją moc;-) Idealna na babskie pogaduchy, albo długie zimowe wieczory;-) Przepis zaczerpnęłam z książki Barbary Jakimowicz – Klein „Piwo, wino, nalewki". Autorka podaje także, że do nalewki dla wzbogacenia aromatu można dodać płatki różane, migdały, pestki śliwek, moreli i brzoskwiń.

Ratafia

Składniki:

  • 250g czarnych porzeczek
  • 250g poziomek
  • 250g jagód
  • 500g wiśni
  • 500g moreli
  • 500g brzoskwiń
  • 500g renklod
  • 500g węgierek
  • 1 kg gruszek
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna,
  • 100 g rodzynek
  • 1 ½ kg cukru
  • 2l spirytusu

Przygotować duży pojemnik (może być gąsiorek). Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. Z moreli, wiśni, brzoskwiń i śliwek usunąć pestki, a z gruszek gniazda nasienne. Cytrusy przed dodaniem dokładnie umyć, można też sparzyć wrzątkiem.

Każdą porcję owoców zasypywać cukrem – około 100 - 150g i zalewać spirytusem – 200 ml. Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.

Smacznego:-)

 Ratafia Ratafia

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

atina_bc

Tort z Czarnego Lasu był drugim tortem pieczonym dla mojego synka, tym razem na imprezę dla dorosłych;-) Czy ja muszę mówić, że zrobił furorę i chyba niedługo będę go piekła drugi raz, bo już mnie o niego męczą ;-) Ale tak przepis od niezawodnej Eli - to nie mogło wyjść inne, jak przepyszne ciasto. I taki właśnie jest ten tort - przepyszny,świetnie wyglądający, a przy tym na prawdę prosty w wykonaniu. Z moich uwag dodam tylko, że ilość cukru dodawanego do bitej śmietany najlepiej samemu dozować w trakcie jej ubijania. Poza tym nie warto rozsmarowywać bitej śmietany na bokach tortu, ja to zrobiłam i potem żałowałam. Ciasto można upiec od razu całe, a później przekroić na krążki. Ja wybrałam jednak pieczenie osobnych krążków, żeby mieć pewność, że będą idealnie równe. Z podanych składników powstaje duży tort na około 30 cienkich kawałków. Można również upiec mniejszy - z dwóch krążków i połowy pozostałych składników. I oczywiście nie udało mi się kupić polecanego przez Elę likieru Maraschino, dlatego zastąpiłam go Amaretto. Elu bardzo dziękuję za ten przepis i mam nadzieję,że kiedyś wrócisz z podobnymi pysznościami:*   

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Składniki na tortownicę 28 cm

Składniki na 1 krążek ciasta (trzeba przygotować 3):

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • ¾ szklanki maki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g startej czekolady

Jajka ubić z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodać olej i zmiksować. Make przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy i wymieszać łyżką, aż składniki się połączą. To samo należy zrobić z czekoladą. Przelać gotowe ciasto do tortownicy, której spod (i tylko spod) został wysmarowany masłem i wysypany mąką lub wyłożony papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Krążki najlepiej przygotować dzień lub dwa wcześniej.

Składniki na syrop do namoczenia 3 krążków ciasta:

  • ok. 150ml zalewy z wiśni
  • ok. 50ml wódki
  • ok. 50ml likieru Maraschino (dałam Amaretto)

Wszystkie składniki wymieszać, ewentualnie dopasować ilość wg własnego smaku.

Składniki na nadzienie:

  • 60g cukru
  • 150ml zalewy z wiśni
  • 2 łyżki maizeny (skrobi kukurydzianej)
  • ok. 900g wiśni wydrylowanych z kompotu
  • 1-1,5 l śmietanki 36%
  • ok. 8 łyżek cukru pudru

Zalewę z wiśni przelać do garnka, dodać cukier i podgrzać na małym ogniu, aż ten sie rozpuści. Maizenę rozpuścić w dwóch łyżkach wody lub zalewy i dodać do gotującego się syropu. Cały czas mieszając poczekać, aż zgęstnieje i wtedy dodać wiśnie, dobrze wymieszać by obtoczyły się w syropie. Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia i wystudzić, schładzając na koniec w lodowce. Najlepiej przygotować dzień wcześniej. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. (cukier najlepiej uregulować wg własnego smaku)

Składniki na dekorację:

  • czekolada gorzka
  • wisienki koktajlowe (najlepiej w likierze Maraschino)

Z czekolady zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wisienki odsączyć na papierze.

Składanie tortu:

Krążek ciasta ułożyć na paterze, by składanie było łatwiejsze, można zamknąć wokół niego pierścień do ciast. Ciasto skropić dokładnie syropem. Wyłożyć polowe wiśni, na nie 250ml ubitej śmietany, przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Pierścień otworzyć i zamknąć go wokół wyżej położonego krążka ciasta. Powtórzyć czynności jak wyżej. Zdjąć pierścień. Ostatni krążek również skropić, wyłożyć na niego resztę ubitej śmietany i rozsmarować po całym cieście. Udekorować wisienkami i czekolada wg własnej fantazji. Schłodzić kilka godzin.

Smacznego:-)

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Tort Schwarzwald czyli Tort z Czarnego Lasu

Tort wiśniowy

atina_bc

Tort ten powstał pod wpływem chwili. Kiedyś jadłam u koleżanki podobne ciasto, bardzo mi smakowało, postanowiłam więc przerobić je na tort. Przepis, który od niej dostałam odrobinkę pozmieniałam i tak oto powstał mój tort urodzinowy. Miałam z nim odrobinkę przygód, głównie przez moje niezgrabne ręce. Otóż kiedy wkładałam go do lodówki z ostatnią warstwą, on wyślizgnął mi się z  ręki lądując na ziemi do góry nogami... cóż było robić - trzeba było zaczynać prace od nowa. Po tych przygodach tort chłodziłam na balkonie;-) A odnośnie samego wypieku, to mogę powiedzieć, że tort wyszedł bardo lekki i smaczny – jak dla mnie przepyszny. Może nie prezentuje się zbyt okazale, ale za to świetnie smakuje. Mogłam tylko biszkopt przeciąć na 3 części i wykorzystać jedynie dwa blaty. Tort byłby odrobinkę niższy i zgrabniejszy. I pewnie tak zrobię następnym razem.  

Tort wiśniowy

Składniki na tortownicę 24 cm:

Składniki na biszkopt :

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka, jedno po drugim, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej - szpatułką).

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć surowe ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty (lepiej przekroić na 3 blaty - 1 odłożyć, bo potrzebne są tylko 2, ale wtedy będą one cieńsze).

Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony.

Składniki na masę kremową:

  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat waniliowy i zmiksować.

Składniki na masę wiśniową:

  • paczka mrożonych wiśni (ok.450 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 goździki
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1/4 szklanki wiśniówki

Wiśnie wrzucić do garnka, wlać dwie łyżki wody i na małym gazie dusić  dopóki się nie rozmrożą. Wtedy dodać 2 goździki, cukry i jeszcze chwilkę dusić  - około 5 minut. Pod koniec gotowania dodać wiśniówkę.  Odcedzić wiśnie, a pozostały sok uzupełnić wodą, tak aby w sumie było go 500 ml. Sok z wodą zagotować, a następnie rozpuścić w nim galaretki. Kiedy galaretki się rozpuszczą, dodać odcedzone wcześniej wiśnie, wymieszać i odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Masę tą nakłada się na biszkopt, kiedy zacznie lekko tężeć.  

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Białka dokładnie oddzielić od żółtek i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie, cały czas ubijając, dodawać partiami cukier, po jednej łyżce. Masa białkowa powinna być sztywna i lśniąca. 

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować okrąg o średnicy 24 cm. Masę wyłożyć na narysowane koło. Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - ma tak wystygnąć.   

Do nasączenia tortu:

  • 100 ml wiśniówki
  • 100 ml wody

Wymieszać.

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe - do obłożenia boków tortu

Wykonanie tortu

Jeden blat biszkoptu położyć na paterze. Nasączyć go mieszanką wiśniówki i wody, a następnie otoczyć ją obręczą to do tortów (lub obręczą z tortownicy). Wyłożyć masę kremową (pozostawiając około 4-5 łyżek masy do posmarowania boków) i przykryć ją drugim blatem. sączyć go mieszanką wiśniówki i wody, a kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wyłożyć ją na drugi blat. Całość przykryć bezą i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kiedy obie masy już stężeją (można to również zrobić na drugi dzień) delikatnie zdjąć obręcz, boki tortu wysmarować pozostałą masa kremową i oblepić płatkami migdałowymi.

Tort przechowywać w chłodnym miejscy, ale przed podaniem powinien nabrać temperatury pokojowej.

Smacznego:-)

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Tort wiśniowy

Cherry pie, czyli klasyczny amerykański placek z wiśniami

atina_bc

Witajcie, jestem jeszcze bardzo rozleniwiona po wypoczynku, ale już powolutku powracam do normalnego rytmu. Dzisiaj zapraszam na pyszny placek z wiśniami, na który namówiła mnie Margot. Oj nie żałowałam tego, ani przez chwilkę. To wiśniowe nadzienie jest takie obłędnie pyszne, że w zasadzie wyjadałam je nawet bez ciasta. Przepis na forum Cincin podała Dziunia.

Cherry pie, czyli klasyczny amerykański placek z wiśniami

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 170 g zimnego masła
  • 60 g zimnego shortening (np. planty)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka stołowa cukru
  • 5-7 łyżek zimnej wody

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko, osobno żółtko i osobno biało
  • nadzienie wiśniowe

Składniki na nadzienie wiśniowe:

  • 1 kg świeżych wiśni
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki wody  - opcjonalnie ja nie dodawałam

Przygotowanie nadzienia wiśniowego.
Wiśnie wydrylować, wsypać do garnka, dodać cukier i gotować około 10 minut.  Jeżeli wiśnie mają mało soku można dodać wody do gotowania. Skrobię wymieszać dokładnie z zimną wodą i odrobiną soku z wiśni. Cały czas mieszając wiśnie powoli wlać rozrobiona skrobię i gotować do zgęstnienia. Jeśli masa nadal będzie rzadka, można dodać więcej skrobi.

Przed użyciem do ciasta schłodzić.

Przygotowanie ciasta.
Wymieszać mąkę z solą i cukrem, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami szybko na kruszonkę lub użyć malaksera. Dodawać po trochę wody tyle żeby ciasto dało się zagnieść w kulę. Nie wyrabiać długo bo będzie zbite i niesmaczne. Ciasto włożyć do woreczka foliowego,
spłaszczyć i włożyć na min. 1 godzinę do lodówki (można je tam trzymać do 2 dni).

Formę wysmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części - jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkować na koło większe od formy i przełożyć do formy wywijając brzegi na zewnątrz. Posmarować ciasto lekko ubitym białkiem i wyłożyć nadzienie. Drugą część ciasta rozwałkować na koło większe od formy i nałożyć na nadzienie. Brzegi
lekko docisnąć i odciąć to co wystaje poza formę. Ostrym nożykiem wykroić parę otworów w cieście, żeby para z nadzienia miała ujście. Z reszty ciasta można wykroić ozdoby i ułożyć je na wierzchu. Żółtko wymieszać z 2 łyżkami wody i posmarować nim wierzch ciasta. Formę z
ciastem postawić na blaszce lub pod kratkę w piekarniku podstawić blaszkę.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 220ºC przez około 30 minut sprawdzając w międzyczasie czy wierzch się nie przypala za bardzo (jeśli tak to obniżyć temperaturę o 20 stopni), a następnie obniżyć temperaturę do 190ºC i piec jeszcze następne 30 do 50 minut aż wierzch będzie dobrze przypieczony. Studzić na kratce minimum 3-4 godziny. 

Smacznego:-)

Cherry pie, czyli klasyczny amerykański placek z wiśniami

Cherry pie, czyli klasyczny amerykański placek z wiśniami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci