Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ryz

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

atina_bc

 Jakiś czas temu Amber zaprosiłam mnie do wspólnego pieczenia chleba. Wiadomym jest, że uwielbiam domowe pieczywo i chętnie eksperymentuje z nowymi przepisami. Gdy więc nadarzyła się okazja upieczenia chleba z ryżem nie wahałam się ani sekundy. Dodatkowo wiedziałam, że pieczywo na starterze tang zhong bardzo mi smakuje. Chlebek okazał się strzałem w dziesiątkę. Mięciutki, delikatny, z lekko chrupiącą skórką. Pyszne białe pieczywo, które idealnie nadaje się na tosty, grzanki ale również na tradycyjne kanapki. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Dziękuję wszystkim dziewczynom z którymi miałam przyjemność piec, a jest ich tym razem na prawdę spora gromadka. Oj przypomniały mi sie stare dobre czasy, kiedy to piekłam w Weekendowej Piekarni, pod wspaniałym przewodnictwem Alci. A oto z kim miałam przyjemność piec, dziękuję Wam wszystkim za wspaniałą przygodę! 

  • Anna - Życie od kuchni
  • Anna -Maria  - Kucharnia
  • Aga - W sezonie
  • Margot  - Kuchnia Alicji
  • Bożena  - Smakowe kubki
  • Ewelina - Around the kitchen table
  • Ewelina  - Przy kubku kawy
  • Gosia  - Kocham gary
  • Joanna Ziętarska
  • Jola - Smak mojego domu
  • Kamila - Ogrody Babilonu
  • Kaprysia  - Kapryśnik
  • Kasia - Rozważania o kuchni i nie tylko
  • Katarzyna -  Kuchnia Prezydentowej
  • Lidii - Kucharzenie i pieczenie
  • Magda - Konwalie w kuchni
  • Magda - Magda testuje
  • Marta  - Co dziś zjem na śniadanie
  • Monika - Moni w kuchni
  • Mysia - Pieczarka mySia
  • Olimpia  -Pomysłowe pieczenie
  • Paulina -W  kuchni na Stalowej
  • Wiewiórka - Dzieje kuchennej Wiewióry
  • Wisła - Zapach chleba
  • Amber - Kuchennymi Drzwiami

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Z podanych składników wychodzą dwa bochenki po ok.560 g każdy lub cztery po ok.280g każdy.

Składniki:

  • 480g maki chlebowej lub innej silnej
  • 30 g mleka w proszku
  • 40g cukru
  • 8 g soli
  • 8g drożdży instant
  • 200 g mleka
  • 170 g starter thang zhong
  • 40 g masła
  • 180 g brązowego gotowanego ryżu, niesolonego, ostudzonego

Składniki na starter thang zhong:

  • 30g mąki chlebowej
  • 150g mleka

W garnku umieścić mleko w temperaturze pokojowej i mąkę. Wymieszać trzepaczką i postawić na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając aż na powierzchni masy pojawia się "wiry" a całość zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i od razu nakryć folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia.

Przygotowanie ciasta chlebowego.

W misce umieścić wszystkie składniki ciasta, oprócz ryżu i masła. Wyrabiać około 5 minut. Dodać masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i błyszczące. Dodać ryż i wyrabiać do czasu, kiedy ryż równomiernie rozłoży się w cieście. Utworzyć z ciasta kulę i umieścić ją w wysmarowanej tłuszczem misce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 - 60 minut.

Wyjąć ciasto na blat i podzielić na dwie lub cztery części. Przykryć i zostawić na 15 minut. Z ciasta uformować bochenki - można to zrobić rozciągając (rozwałkowując ciasto na place, a następnie zwijając w rulon (tak jak tutaj).

Uformowane bochenki umieścić w formach i zostawić do wyrośnięcia, tak aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (zajmuje to około 45 minut - do godziny w temperaturze  około 30ºC)

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC, przez około 35 minut. Jeżeli pieczywo bedzie się za szybko się rumieniło, to można przykryć je folią aluminiową. Studzić na kratce.

 Smacznego:-)

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Chleb z brązowym ryżem na tang zhong

Czekoladowy pudding ryżowy

atina_bc

W tym roku z okazji czekoladowego tygodnia przygotowałam pudding ryżowy. Ot taki prosty deser, ale możemy go urozmaicić dodając świeże owoce, konfitury – najlepiej kwaskowe, a w wersji dla dorosłych owoce z nalewki. Czekoladową wersje puddingu przygotowałam korzystając z przepisu na pudding ryżowy.

Czekoladowy pudding ryżowy

Składniki:

  • 4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki ryżu arborio
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/4 szklanki cukru jasnego trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka maizeny
  • 3 łyżki śmietany kremówki 30%

Do dekoracji :

  • dowolne owoce, u mnie wiśnie z nalewki

W dużym garnku wymieszać mleko, ryż, cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez około 1 godzinę. Kiedy mieszanka ryżu i mleka będzie już gęsta czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i delikatnie dodawać do ryżu. W małej miseczce wymieszać pozostałe składniki i również dodać do ryżu. Całość dokładnie wymieszać.

Pudding przełożyć do małych miseczek i udekorować owocami. Można podawać na ciepło lub zimno.

Smacznego:-)

 Czekoladowy pudding ryżowy

Czekoladowy pudding ryżowy 


Warstwowa sałatka z tuńczyka i ryżu

atina_bc

Bardzo lubię sałatki warstwowe właśnie takie najczęściej przygotowuję na różne spotkania i imprezy. Bardzo dobrze prezentują się na stole i zwykle zachwycają gości. Pierwszy raz taką sałatkę jadłam u mojej kuzynki i od tej pory weszła do mojego menu na stałe.  Bardzo ją lubię podobnie jak prezentowaną już warstwową sałatką tuńczykową. Niby obie sałatki z tuńczykiem, ale jednak zupełnie inne w smaku. Zwykle na imprezowym stole obok sałatki gyros ląduje właśnie jedna z sałatek tuńczykowych. Składniki na tę sałatkę podane są na jedną dużą salaterkę lub dwie mniejsze.

Po prawej stronie w zakładce Kuchnia świąteczna dodałam kuchnię imprezową, może komuś się przyda, przy planowaniu imprezowego menu. Niedługo poszerzę ten zbiór jeszcze o inne propozycje.

Warstwowa sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • 2 puszki tuńczyka
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1-2 pomidory
  • 3 jajka
  • ketchup pikantny
  • majonez
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 duża cebula

Ryż ugotować. Jajka ugotować na twardo, wystudzić a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:

  1. ogórki
  2. 1 woreczek ryżu
  3. ketchup
  4. cebula
  5. 1 woreczek ryżu
  6. majonez
  7. jajka
  8. pomidory
  9. jeden woreczek ryżu
  10. tuńczyk
  11. ketchup
  12. groszek

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Sałatka warstwowa z tuńczyka i ryżu  Sałatka warstwowa z tuńczyka i ryżu

Uramaki sushi

atina_bc

Kto do mnie zagląda wie, że lubię eksperymentować z potrawami różnych kuchni. Kiedyś przygotowałam sushi, ot tak na próbę, by zobaczyć jak smakuje i okazało się, że mojemu synkowi bardzo smakuje takie jedzonko. Tak więc od czasu do czasu przygotowujemy sobie sushi, wzbogacając je o nowe formy. Tym razem obok tradycyjnych maki i temari sushi przygotowałam uramaki. Uramaki to rodzaj sushi, w którym ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori, czyli są to takie wywinięte maki. Często obtoczone w sezamie. 

Uramaki sushi

Składniki:

  • 250ml japońskiego ryżu do sushi
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • wasabi
  • paluszki krabowe, surimi
  • warzywa (u mnie marchewka, ogórek, awokado)
  • płaty nori
  • serek śmietankowy ( u mnie Philadelphia)

Przygotowanie ryżu do sushi:

Odmierzony ryż wsypać do miski i płukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda stanie się zupełnie przezroczysta. Ryż przełożyć na sito i zostawić do odsączenia na godzinę. Następnie zalać go 250ml i 1 łyżką wody. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem około 10 minut. Gdy cala woda zostanie wchłonięta, bez zdejmowania przykrywki, ryż zdjąć z ognia i pozostawić go na 15 minut.

W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, cukier i sól, aż do całkowitego rozpuszczenia tych ostatnich.

Ugotowany ryż przełożyć do płaskiego szerokiego naczynia, obficie spryskać przygotowanym octem i przemieszać delikatnie drewnianą łopatką, jednocześnie chłodząc go wachlarzem (może być cienka deseczka do krojenia).

Gdy ryż uzyska temperaturę naszego ciała - jest gotowy do użycia.

Przygotowanie uramaki sushi:

Przygotować octowa wodę do moczenia rąk: 4 łyżki octu ryżowego na 250g zimnej wody.

Ogórki, awokado, marchewkę i paluszki krabowe pokroić wzdłuż w paski o grubości około 7 mm.

Bambusową matkę owinąć dokładnie folią spożywczą. Następnie rozłożyć na niej płat nori (błyszczącą stroną do dołu), a na nim 3-4 łyżki ryżu. Aby ryż nie kleił się do rąk, moczyć palce w octowej wodzie i rozkładać ryż na nori zostawiając ok 1 cm odległości od górnej krawędzi. Rozłożony ryż posypać ziarnami sezamu lub innymi ulubionymi. Odwrócić, tak aby ryż leżał na macie, a płat nori był na wierzchu.Na płacie rozsmarować cienką warstwę serka, a następnie na 3/4 wysokości, w poprzek płata nałożyć niewielką ilość wasabi. Na wasabi ułożyć wybrane składniki (u mnie surimi + ogórek + marchewka). Trzymając matę i brzeg nori jednocześnie zwijać rulon, cały czas dociskając i przesuwając matę (cały czas pamiętać, aby był bardzo ciasno zwinięty). Ostrym nożem podzielić na równe części, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden kęs.

Danie to można jeść pałeczkami lub rękoma. Pomiędzy kolejnymi kęsami sushi je się plasterki marynowanego imbiru. 

Smacznego:-)

Uramaki sushi

Uramaki sushi

Temari sushi - kuleczki z wędzonym łososiem

atina_bc

Wiem, że nie wszyscy przepadają za sushi - ja lubię, ale jadam wyłącznie z wędzonym łososiem lub warzywami. Jakoś surowa ryba jeszcze mnie nie skusiła. I oczywiście najczęściej jadam przyrządzone własnoręcznie. Takie sushi przygotowane tuż przed jedzeniem jest pyszne. Jest wiele rodzajów sushi, ja prezentowałam niedawno maki sushi i nigiri sushi, a dzisiaj właśnie temari sushi. Korzystałam z przepisu zamieszczonego w książce "Sushi. Ponad 100 wspaniałych przepisów" wydawnictwa Parragon.

Temari sushi - kuleczki z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 250ml japońskiego ryżu do sushi
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • wasabi
  • łosoś wędzony
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny

Przygotowanie ryżu do sushi:
Odmierzony ryz wsypać do miski i płukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda stanie się zupełnie przezroczysta. Ryz przełożyć na sito i zostawić do odsączenia na godzinę. Następnie zalać go 250ml i 1 łyżką wody. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem około 10 minut. Gdy cala woda zostanie wchłonięta, bez zdejmowania przykrywki, ryż zdjąć z ognia i pozostawić go na 15 minut.

W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, cukier i sol, aż do całkowitego rozpuszczenia tych ostatnich.

Ugotowany ryż przełożyć do płaskiego szerokiego naczynia, obficie spryskać przygotowanym octem i przemieszać delikatnie drewnianą łopatką, jednocześnie chłodząc go wachlarzem (może być cienka deseczka do krojenia).

Gdy ryż uzyska temperaturę naszego ciała - jest gotowy do użycia.

Przygotowanie kulek:
Przygotować octową wodę do moczenia rąk: 4 łyżki octu ryżowego na 250g
zimnej wody. 

Łososia pokroić w cienkie małe kwadraty. Przygotować kawałek średniej wielkości foli spożywczej. Pośrodku położyć kawałek łososia. Porcję ryżu (około 1-11/2 łyżeczki - należy pamiętać, że wielkość kulek powinna być na jeden kęs.) uformować w kulkę i położyć na łososiu. Zebrać razem brzegi folii spożywczej i ciasno je zwinąć - tworząc paczuszkę, aby ryż dobrze się skleił, a powierzchnia kulki stała się gładka. Całość można delikatnie turlać między dłońmi, aby ostatecznie nadać kulce ładny kształt. W taki sposób przygotować kulki z całej porcji ryżu.

Po uformowaniu kulek delikatnie zdjąć folie, a kulki ułożyć na talerzu.

Każdą kulkę udekorować odrobiną pasty wasabi cienkimi paseczkami skórki cytrynowej. 

Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi. Sushi zanurzyć w sosie sojowym, a pomiędzy kolejnymi jego kęsami je się plasterki marynowanego imbiru. Więcej na temat jedzenia sushi można poczytać tutaj klik. 

Smacznego:-) 

Temari sushi - kuleczki z wędzonym łososiem

Z Widelcem po Azji

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci