Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : oliwki

Flatbreads z "Bourke Street Bakery"

atina_bc

W tym tygodniu Konsti zaproponowałam nam do upieczenia w ramach Weekendowej Piekarni proste, niskie chlebki - flatbreads - z różnymi dodatkami. Przepis z blogu A.Grey pochodzi z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness. Miałam ochotę przygotować ze wszystkimi trzema propozycjami nadzienia, niestety od dłuższego czasu nie mogę kupić świeżego rozmarynu. Tak więc moje chlebki były tylko w dwóch wersjach - z pieczoną papryką i pomidorkami. Obie wersje pyszne. Ciasto również bardzo dobre i proste w przygotowaniu. Myślę, że spokojnie można tutaj eksperymentować z dodatkami i dodawać swoje ulubione. Konsti, świetny wybór, dziękuję:)

Flatbreads z

Składniki na zaczyn:

  • 100g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2g świeżych drożdży

Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 600g mąki chlebowej
  • 13g świeżych drożdży
  • 400ml wody
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 20ml mleka
  • 15g (1 1/2 łyżeczki) soli morskiej
  • 180g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.

Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 minuty, a następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Potem zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 1/2 godziny. Co 30 minut ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.

Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec z parą, w temperaturze 180°C przez 25-30 minut (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180°).

Przykładowe dodatki na powierzchnię chlebków:

Pieczona papryka:

  • zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 55 ml oliwy z oliwek extravergine

Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Flatbreads z

Pomidorki cherry, parmezan i bazylia:

  • 20 pomidorków
  • 50g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 55ml oliwy z oliwek extravergine

Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Flatbreads z

Rozmaryn i czarne oliwki:

  • 20ml oliwy z oliwek extravergine
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100g odsączonych, czarnych oliwek

Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego:-)

Flatbreads z

WeekendowaPiekarnia

Chleb z szynką

atina_bc

Pan de jamón jest tradycyjnym wenezuelskim chlebem bożonarodzeniowym. Mimo, że bliżej mamy do Świąt Wielkanocnych postanowiliśmy wspólnie z Majanką, Ireną i Andrzejem przygotować go w ramach podróży przez kuchnie obu Ameryk. Chlebek bardzo prosty w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczny. ja robiłam dwa małe bochenki - jeden z tradycyjnym nadzieniem, a do drugiego dodatkowo dodałam żółty ser.

Chleb z szynką

Składniki:

  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (7g) suszonych drożdży
  • ¼ szklanka letniej wody
  • 3 i pół szklanki mąki
  • 1 rozkłócone jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 200 g szynki pokrojonej w cienkie plasterki
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki oliwek nadziewanych papryką
  • 2 żółtka

W rondelku wymieszać mleko, masło oraz cukier. Podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, odstawić, poczekać aż płyn będzie letni. W między czasie wymieszać wodę z drożdżami i odstawić na 5 – 10 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać 3 szklanki mąki. Zrobić wgłębienie i dodać miksturę z drożdży, miksturę z mleka oraz jajko. Przy pomocy drewnianej łyżki połączyć składniki w ciasto. Na posypaną resztą mąki stolnice wyłożyć ciasto i wyrobić je rękami na elastyczną masę. Ciasto przełożyć do dużej, wysmarowanej olejem miski. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na ok. 1,5 do 2 godzin.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnice. Przy pomocy pięści wycisnąć powietrze. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Ciasto posmarować 2 łyżkami rozpuszczonego masła. Wykładać równomiernie plasterki szynki, oliwki i rodzynki, zostawiając 2,5 cm margines. Zaczynając od dłuższego boku zwinąć ciasto w bochenek. Mocno ściągnąć szew i zawinąć go pod spód. Ciasto ułożyć szwem na dół na papierze do pieczenia. Lekko przykryć czystą ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 – 45 minut. Żółtko ubić z łyżką wody. Posmarować nim cały bochenek.

Piec w temperaturze 185°C, przez około 30 do 40 minut, aż chleb ładnie się zezłoci, a po uderzeniu wyda z siebie głuchy dźwięk. Ostudzić przed podaniem.

Smacznego:-)

Chleb z szynką

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

atina_bc

I tak oto przyłączam się do 30 wydania Weekendowej Piekarni. Tym razem gospodyni Kass wybrała dla nas coś z kuchni włoskiej - fociaccie. Piekłam ja po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Ten pyszny wypiek bardzo nam zasmakował, a szczególnie mojemu mężowi, który uznał, że mogę mu takie piec codziennie;-)

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Składniki:

  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 filiżanka ciepłej wody (200ml)
  • 3 ¼ filiżanki mąki pszennej(dałam chlebową)
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • oliwki zielone lub czarne
  • rozmaryn
  • oliwa do posmarowania

Rozdrobnić drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie około 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2 razy odgazować i złożyć.

Wyjąć ciasto na blat, krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm. Ułożyć na naoliwionej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odstawić do wyrośnięcia. Po ½ godz. palcami zrobić wgłębienia, posmarować oliwą, w dziurki wsypać rozmaryn i włożyć oliwki. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200ºC, na około 20 minut.

Smacznego:-) 

Focaccia z oliwkami i rozmarynem
WeekendowaPiekarnia


© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci