Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ziarna

Faszerowane skorupki

atina_bc

Kiedyś podpatrzyłam u Cudawianki takie faszerowane skorupki. Bardzo mi się spodobały. Na wierzch można ułożyć dowolne, ulubione ziarna. Ja tym razem robiłam z sezamem oraz mieszane z czarnuszką i sezamem. Najtrudniejsze w tej potrawie jest sprawne przecięcie skorupki. Wystarczy jednak ostry nóż, potem delikatnie uderzyć ostrzem, tam gdzie ma być cięta i później już tylko śmiało ciąć. Bardzo smaczne i ciekawie wyglądające. Warto spróbować.

Faszerowane skorupki

Składniki (ilość dowolna):

  • jajka
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • majonez (niewielka ilość)
  • ulubione ziarna: słonecznika, sezamu, siemienia
  • odrobina oleju do smażenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Przekroić ostrożnie wzdłuż. Wyjąć połówki jajek ze skorupek, tak żeby ich nie uszkodzić.

W misce rozdrobnić widelcem białka z żółtkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno posiekany szczypiorek i niewielką ilość majonezu, tak żeby powstała zwarta masa.

Przygotowaną masą napełnić ostrożnie skorupki. Na koniec oblepić w przygotowanych ziarnach.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Ułożyć faszerowane skorupki stroną z ziarnami i smażyć do zarumienienia się ziarenek.

Smacznego:-)

Faszerowane skorupki

Zdrowy chleb powszedni

atina_bc

Dzisiaj świętujemy Dzień chleba, który kolejny raz jest organizowany przez Zorrę. Ja przyłączam się do niego już 3 raz i bardzo się z tego cieszę, gdyż uwielbiam domowe pieczywo. Chleb, który przygotowałam na to święto znalazłam u Agnieszki i niesamowicie się nim zachwyciłam. Jest bardzo smaczny i naszpikowany różnymi dodatkami - uwielbiam takie pieczywo.

Zdrowy chleb powszedni

Składniki na 2 keksówki o wymiarach 11x20cm

Składniki na 2 bochenki:

  • 1 szklanki letniej wody źródlanej
  • 1/2 szklanki maślanki (lub więcej wody zamiast niej)
  • 75g zakwasu żytniego
  • 230g mąki pszennej
  • 70g białej mąki żytniej
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 1 1/3 łyżeczki soli

Zdrowe dodatki:

  • 1/4 szklanki otrębów (najlepiej mieszanych z 4 zbóż)
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego (ja mieszam jasne i ciemne)
  • 3 łyżki drobnych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion lucerny
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 1/2 łyżeczki kminku

Dodatkowo:

  • masło lub oliwa w spray'u i otręby pszenne do wysypania foremek
  • mak do posypania wierzchu

Wszystkie składniki (oprócz "zdrowych dodatków") wsypać do maszyny do chleba w/g instrukcji (u mnie najpierw płynne, potem suche). Nastawić na program "Dough". W drugiej połowie wyrabiania ciasta dodać zdrowe dodatki. Ciasto nie utworzy kuli w maszynie, będzie dość ciężkie i będzie się przyklejać do dna i ścianek w czasie wyrabiania. Po zakończeniu wyrabiania pozostawić ciasto chlebowe w maszynie do wyrośnięcia do zakończenia programu i podwojenia objętości (u mnie to trwa około 1 godzinę).

Przygotowanie ciasta bez maszyny: Wszystkie składniki za wyjątkiem "zdrowych dodatków" wsypać do dużej miski i połączyć przy pomocy miksera. Następnie dosypać pozostałe dodatki i wyrobić ciasto - może ono być dość ciężkie i klejące. Po wyrobieniu ciasta pozostawić je do wyrośnięcia, aż podwoi objętość (na około godzinę).

Wyrośnięte ciasto lekko odgazować i przełożyć do natłuszczonych i wysypanych otrębami foremek. Posypać makiem, lekko dociskając go do ciasta. Foremki przykryć natłuszczoną przeźroczystą folią i zostawić do wyrośnięcia, na około 40 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia ustawionym na dolnej półce. Można również piec bez kamienia.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 50 minut, spryskując go wodą zaraz po włożeniu do pieca i drugi raz po minucie. Ja jeszcze wlewam trochę wrzątku na blaszkę ustawioną po kamieniem na dnie piekarnika. Chleb jest gotowy, gdy postukany w spód wydaje pusty odgłos.

Smacznego:-)

Zdrowy chleb powszedni

Zdrowy chleb powszedni

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

Chleb na zakwasie z ziarnami

atina_bc
WeekendowaPiekarniapogodzinach

Zadanie nr 6 w WP po godzinach to wybrany przez Polkę chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) z Blog Wild Yeast. Chlebek jest pyszny taki mega ziarnisty, mięciutki i pachnący. W oryginale dodawało się do niego ziaren konopi, ale ja ich niestety nie miałam i dałam własną kompozycję ziaren.

Chleb na zakwasie z ziarnami

Składniki na 2 bochenki

Składniki na namaczankę:

  • 100 g mieszanych ziaren (dałam sezam, siemie lniane, czarnuszkę, słonecznik)
  • 35 g płatków owsianych (nie instant)
  • 86 g wody

Ziarna wymieszać w misce, zalać wodą, przykryć i zostawić na 30 minut.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 240 g mąki pszennej chlebowej
  • 94 g mąki pszennej chlebowej razowej
  • 41 g mąki żytniej
  • 227 g wody
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
  • 9,5 g soli
  • namaczanka

W misce wymieszać mąki, wodę i zakwas. Miksować na niskich obrotach do połączenia się składników, przykryć i zostawić na 30 minut (autoliza). Dodać sól i ponownie miksować na małych obrotach (jeśli jest taka potrzeba można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe). Po kilku minutach dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy ciasto, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut. Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry. Ciasto musi wyrastać przez 2-2,5 godziny. Aby sprawdzić czy jest gotowe, lekko naciskamy je palcem - jeśli będzie wracać powoli do pierwotnego kształtu możemy wstawić je do piekarnika.

Piekarnik z kamieniem nagrzać do 250ºC i spryskać wodą. Wyrośnięty bochenek zsunąć na łopatę, szybko naciąć wzdłuż i zsunąć na kamień. Po włożeniu chleba do pieca zmniejszyć jego temperaturę do 230ºC.

Piec przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary, a na ostatnie 10 minut wyłączyć piec, uchylić jego drzwiczki i zostawić w nim chleb. Studzić na kratce do pieczywa.

Smacznego:-)

Chleb na zakwasie z  ziarnami

Batony śniadaniowe

atina_bc

Kolejny przepis Nigelli , który przetestowałam wspólnie z Cudawianką i Majanką. Tym razem jestem bardzo zadowolona z efektu - batoniki są pyszne i zdrowe. Lekko klejące, ale miękkie i sycące. A przede wszystkim są bardzo zdrowe – tyle w nich nasion i moja ulubiona żurawina. Świetnie się dzisiaj sprawdziły jako szybkie śniadanie. Zastosowałam się do rad Dorotus i masy nie wciskałam w dno, tylko ją rozłożyłam i delikatnie wyrównałam. Moje batony są nieco wyższe, gdyż miałam odrobinkę mniejszą formę niż podana w oryginalnym przepisie. Poniżej podałam jednak wymiary sugerowane przez Nigellę. Przepis pochodzi z 'Nigella Express'.

Batony śniadaniowe

Składniki na formę 23x33 cm:

  • 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (397 g)
  • 250 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 125 g mieszanki nasion (słonecznik, dynia, sezam)
  • 125 g niesolonych fistaszków

Mleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego mleka, dobrze wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę (nie wciskać mocno w dno, ani nie wciskać w ogóle - batony będą zbyt twarde), wyrównać.

Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.

Smacznego :-)

Batony śniadaniowe

Skrętki

atina_bc

Jak tylko zobaczyłam zaproponowane przez Ewę skrętki, to wiedziałam, że je zrobię. Nie wiedziałam tylko z czym będą i po w sumie dość krótkim zastanowieniu jako dodatki wybrałam: ser żółty, mak, sezam i oczywiście sól gruboziarnistą. Z tych wszystkich najbardziej mi smakowały skrętki z żółtym serem. A co ja mogę napisać o samych skrętkach - podbiły nasze podniebienia. Są pyszne, bardzo proste w wykonaniu, no może troszkę problemów sprawiało mi samo skręcanie, bo wtedy moje paski jeszcze się wydłużały, ale nie jest to przeszkoda nie do pokonania. Proponuje przygotować sobie raczej krótkie paski, dużo łatwiej wtedy formować skrętki. W odniesieniu do oryginalnego przepisu musiałam dać więcej mąki, bo ciasto było bardzo klejące i ciasto po wyrobieniu pozostawiłam do pierwszego rośnięcia, a po uformowaniu skrętek do drugiego.

Skrętki

Składniki na około 20 sztuk:

  • 25 g masła
  • 400 ml mleka (z części mleka i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 200 g mąki sitkowej (dałam tortową ok. 230 g)
  • 550 g mąki pszennej (dałam pszenną chlebową ok. 560g)

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • starty żółty ser, mak, sezam, sól gruboziarnista

Masło rozpuścić w rondlu, a potem dodać do niego mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz 4/5 przygotowanej mąki. Wstępnie zagnieść ciasto, a następnie przełożyć je na omączony blat i zagnieść je ponownie wykorzystując resztę przygotowanej mąki. Ciasto powinno być elastyczne i i nie lepić się do rąk. wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i zostawić to wyrośnięcia na około 1h.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 x 60 cm i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek posmarować jajem, oprószyć przygotowaną posypką a następnie skręcić wokół własnej osi.

Otrzymane skrętki ułożyć na papierze do pieczenia, mocno dociskając końce skrętków do blachy. Odstawić na około 40 minut pod przykryciem, aby podrosły (napuszyły się).

Piec w temperaturze 225ºC przez około 12 minut.

Smacznego:-)

Skrętki

Skrętki

WeekendowaPiekarnia

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci