Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : kasztany

Chleb na zakwasie żytnim z jadalnymi kasztanami

atina_bc

Chleb ten w zeszłym roku proponowała do upieczenia Polka. I już wtedy nabrałam na niego wielkiej ochoty. Gdy tylko zobaczyłam w sklepie kasztany i powolutku zbliżał się termin orzechowej zabawy Eli wiedziałam, że będę się chciała z nim zmierzyć. Upiekłam więc kasztany i po krótkich konsultacjach z Polką upiekłam pyszny chlebek. Smak kasztanów w nim nie dominuje jest tylko lekkim dodatkiem. Chlebek jest pyszny i wart upieczenia.

 Chleb na zakwasie żytnim z jadalnymi kasztanami

Składniki na zaczyn:

  • 136 g mąki żytniej razowej
  • 109 g wody
  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego

Składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 14-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn minus dwie łyżki
  • 295 g mąki pszennej chlebowej
  • 22 g mąki żytniej razowej
  • 198 g wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży lub drożdży instant
  • 56 g jadalnych pieczonych kasztanów, pokrojonych na kawałki

Wszystkie składniki ciasta (oprócz kasztanów) wymieszać w misce, następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ręcznie około 10 minut. Uwaga: jeśli używamy drożdży suszonych należy je aktywować w małej ilości ciepłej wody. Dodać kawałki kasztanów i jeszcze raz krótko wyrabiać. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazować, uformować w bochenek i umieścić w koszyku złączeniem do góry. Przykryć folią i zostawić na kolejną godzinę. Wyrośnięty chleb naciąć i włożyć do nagrzanego pieca.

Piec w temperaturze 240 ºC z parą przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 ºC i piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

 Chleb na zakwasie żytnim z jadalnymi kasztanami

Pieczone kasztany

atina_bc

W tym roku po raz pierwszy zmierzyłam się z kasztanami. Zastanawiając się, jak do nich podejść przeszukałam internet i kierując się wskazówkami znalezionymi u Wegetarianki przygotowałam własne pieczone kasztany. Powiem szczerze, że miałam nadzieje, że będą inne w smaku, chociaż sama nie wiem czego się spodziewałam;-) jadłam je pierwszy raz w życiu, ale na pewno nie ostatni. Głównie wykorzystałam je do upieczenia chleba, a reszte przegryzałam z miodem.

Pieczone kasztany

Składniki:

  • jadalne kasztany
  • miód
  • cynamon

Kasztany umyć, wrzucić do naczynia z wodą - te które wypłyną, wyrzucić. Resztę wysuszyć. Nożem naciąć węższy koniec na krzyż - porządnie nawet do połowy kasztana, wtedy po upieczeniu będzie lepiej obierać. Przygotowane kasztany rozsypać na blasze.

Piec w temperaturze 200 ºC, przez około 20-30 minut, aż nacięte "dzioby" się otworzą.

Do miseczki wlać miód i przyprawić go do smaku cynamonem - ilość według uznania. Upieczone kasztany jeść, maczając w sosie miodowym.

Smacznego:-)

Pieczone kasztany

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci