Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : awokado

Guacamole

atina_bc

Guacamole to meksykański sos na bazie awokado, który swoje początki miał już w czasach azteckich. Klasyczny przepis na guacamole zawiera oprócz awokado - limonkę i sól. Popularnymi dodatkami do niego są jednak pomidory, papryka, chili, kolendra, cebula i czosnek. Świetnym dodatkiem jest również oliwa, której jednak klasyczne przepisy nie przewidują. Guacamole spożywa się zazwyczaj z plackami tortilla lub nachos lecz Meksykanie dodają go niemal do każdej przystawki. Przepis zaczerpnięty od Asi z Kwestii Smaku.

Guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado, obrane
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
  • 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
  • 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
  • sól

Dodatki (według uznania):

  • 1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
  • 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę

Awokado rozgnieć widelcem i skropić sokiem z cytryny. Następnie dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Całość wymieszać. Doprawić do smaku i podawać z chipsami nachos lub tortillą.

Smacznego:-)

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Sałatka z ryżu

atina_bc

Szukając ciekawych potraw z kuchni niemieckiej trafiłam na świetną stronę Marion. Wypatrzyłam tam kilka smakowicie wyglądających potraw, a dzisiaj przetestowałam jedną z nich - sałatkę z ryżu. Pyszna i kolorowa sałatka bardzo przypadła mi do gustu.

Sałatka z ryżu

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g czerwonej fasoli (z puszki)
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 3 łyżki oleju kukurydzianego
  • sól , pieprz
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżki świeżej kolendry
  • 1 awokado
  • 2 pomidory

Bulion wlać do garna i zagotować. Następnie włożyć ryż, tak aby cały był przykryty bulionem. W razie potrzeby dolać wody. Przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu, nie podnosząc przykrywki, przez około 15 minut.

Kukurydzę i fasolę przełożyć na durszlak, przepłukać wodą i pozostawić do obcieknięcia.

Do małej miseczki wlać 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki, 3 łyżki oleju, dodać pieprz i sól - całość ubić trzepaczką. Papryczkę chilli pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną świeżą kolendrę wymieszać z przygotowanym sosem.

Ugotowany o odcedzony ryż przepłukać zimną wodą, a następnie wsypać do salaterki. Dodać kukurydzę, fasolę oraz przygotowany sos i całość wymieszać. Awokado pokroić w drobną kostkę i skropić 2 łyżkami soku z limonki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Pozostałe składniki dodać do sałatki i całość delikatnie wymieszać.

Smacznego:-)

Sałatka z ryżu

Kuchnia Wielkanocna 2010

Pomidory z mozzarellą i awokado

atina_bc

Prosta i smaczna sałatka. Jak popatrzyłam na jej skład, to pomyślałam, że to nieco bogatsza wersja sałatki Caprese. Przepis zaczerpnięty ze strony Kuchnieświata.net.

Pomidory z mozzarellą i awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Pomidory i ser pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić w plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny. Na każdym pomidorze położyć listek bazylii, ser i awokado. Ja ułozyłam warstwę pomidorów, następnie listki bazylii, warstwę sera i awokado.

Wyciśnięty czosnek dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość doprawić pieprzem.

Smacznego:-)

Pomidorowy Sezon 2009

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci