Lubię tortille przygotowywane z różnymi nadzieniami. Najczęściej przygotowuje twistera, ale kiedy ostatnio zostało mi kilka sripsów postanowiłam przygotować inne danie. To jest taka wypasiona wersja potrawy będącej już u mnie na blogu quesadillas z trzema serami. Wielbicielom tego typu dań polecam również quesadillas z pieczarkami. I przyznaje do takiego nadziania tortilli zainspirowało mnie jedno danie z KFC;)
Składniki:
3 tortille
100 g sera cheddar
100 g sera gruyere
100 g sera pleśniowego
100 g sera camembert
3-4 stripsy z kurczaka
sos barbecue
Stripsy można przygotować wg tego przepisu, lub zwyczajnie pokroić fileta z kurczaka na mniejsze kawałki i usmażyć w panierce. Przygotowane stripsy pokroić w kostkę. Ser pleśniowy i camembert również pokroić w kostkę, natomiast pozostałe sery zetrzeć na tarce.
Rozgrzać patelnie. Umieścić na niej jedną tortille, jej połowę posypać startymi serami, porozkładać kawałki serów oraz kurczaka. Miejscami między kurczakiem a serami dać kleksy sosu barbecue. Nakryć druga połową tortilli i docisną. Podsmażyć z jednaj strony, następnie odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Gdy obie strony będą rumiane kolor, zdjąć z patelni i pokroić w trójkąty.
Podawać natychmiast. Można do nich przygotować guacamole.
Bardzo pożywne danie z kuchni salwadorskiej. Szpinak zapieczony w tortilli z kremowym sosem i dużą ilośćą żółtego sera. Nie da się go dużo zjeść, ale jest bardzo smaczne. Troszkę zmieniłam przygotowanie samego szpinaku do tego dania, gdyz zrobiłam go tak, jak zawsze. Przepis podaje z moimi zmianami, a po orginał zapraszam do Kuchni Ireny i Andrzeja.
Składniki:
450 ml mleka
1/4 szklanki masła
1/4 szklanki mąki
1 mała papryczka chili
1 papryczka jalepenos
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczka granulowanego czosnku
1 mała posiekana cebula lub 1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła (do podsmażenia szpinaku)
450 g szpinaku (dałam świeży)
450 g tartego sera szwajcarskiego
6 pszennych tortilli
Mleko zagotować. W rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać mleko. Gotować aż utworzy się gęsty kremowy sos około 5 minut. Do sosu dodać papryczki i doprawić go solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Masło rozpuścić na patelni, dodać do niego wyciśnięty czosnek i cebulę chwilkę podsmażyć. Dodać szpinak i smażyć aż liście zmiękną i utworzy się masa. Następnie do masy wlać 3/4 szklanki sosu.
Na każdej tortilli rozłożyć równomiernie porcję żółtego sera i porcje szpinakowej mikstury. Zrolować tortille. Zawinąć boki pod spód i układać w naczyniu żaroodpornym. Ułożone tortille polać resztą sosu i posypać resztą sera. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut, do zezłocenia.
Enchilada to napełnione farszem tortille, zawinięte w rurkę i zapieczone. Pyszne, lekko pikantne danie z kuchni meksykańskiej. Uwielbiam takie obiady. Enchiladas podawałam z miską sałaty. Przepis Bajaderki z forum Mniammniam.
Składniki:
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
1 mała cukinia pokrojona w kostkę
1 marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
1 mała cebula, posiekana
2-3 duże ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka przyprawy chili
1/2 łyżeczki soli lub więcej, do smaku
1 puszka (~420g) czerwonej fasoli
1 puszka (~420g) czarnej fasoli
1 puszka (~300g) kukurydzy
1/2 szklanki posiekanych czarnych oliwek
1 średni pomidor
10 dużych tortilli (z mąki pszennej)
200 g startego sera cheddar
Składniki na sos:
1 puszka pomidorów (400g)
mała puszeczka (100g) papryczek chili
1 1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
kilka kropel Tabasco
1 szklanka gęstej krasnej śmietany
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć przez kilka minut paprykę, marchewkę, cebule i czosnek, aż cebula zmięknie. Dodać chili i jeszcze chwile dusić. Dodać pozostałe składniki i dobrze podgrzać.
Wszystkie składniki sosu z wyjątkiem śmietany zmiksować w blenderze aż powstanie gładki sos, doda śmietanę i dobrze wymieszać. Doprawi do smaku jeżeli jest to konieczne.
Jeżeli tortille są twarde ułożyć je jedna na drugiej na talerzu, przykryć wilgotnym papierowym ręcznikiem i podgrzać w mikrofalówce przez minutę, aż będą miękkie i cieple.
Na każdej tortilli kłaść około 3-4 łyżek nadzienia (zależy jak duże tortille mamy), posypać łyżka startego sera i zawijać. Układać w dużym żaroodpornym naczyniu (lub kilku mniejszych) lekko wysmarowanym masłem. Kiedy już wszystkie tortille są wypełnione nadzieniem i ułożone, zalać je przygotowanym sosem. Naczynie przykryć folia aluminiową.
Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Zdjąć folie, posypać startym żółtym serem i włożyć do piekarnika na dodatkowe 5-7 minut, aż ser się rozpuści.
Podawać z salsa, guacamole, dodatkowym startym serem i miska zielonej sałaty.
Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku i kuchni Tex-Mex. Składa się ona z pszenicznej tortilli, w którą zawinięty jest farsz z mięsa i warzyw, a podana z ostrym sosem. Tortilla jest zwykle lekko zgrillowana lub podgrzana, aby uczynić ją bardziej giętką. W Meksyku tortille wypełnia się najczęściej grillowaną kukurydzą, meksykańskim ryżem lub mięsem. Zaskoczyło mnie, gdy przeczytałam, że burrito choć to jeden z najpopularniejszych przykładów meksykańskiej kuchni poza Meksykiem, w samym Meksyku nie jest bardzo popularne (poza północną jego częścią). Słowo burrito w języku hiszpańskim dosłownie oznacza "osiołek".
Składniki:
8 tortilli
2 duże cebule
oliwa do smażenia
500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 papryka (dowolnego koloru)
250 g czerwonej fasoli,
250 g kukurydzy
po 2 łyżeczki pieprzu i chilli
sól
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę udusić do miękkości na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać mięso oraz posiekany czosnek i usmażyć. Do usmażonego mięsa wrzucać kolejno obrane ze skórki pomidory, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę. Dusić tak długo, aż mieszanina zgęstnieje. Doprawić przyprawami.
Tortille podgrzać delikatnie na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Następnie nakładać na placki przygotowany farsz i zawijać, zaginając jedną z końcówek.
Zawinięte tortille można również posypać tartym żółtym serem i zapiec chwilkę w piekarniku - do roztopienia się sera.
Quesadilla to złożona tortilla z farszem serowym. Ja tym razem skorzystałam z przepisu wyszperanego u Eve, gdzie farsz przygotowany jest z mieszanki trzech serów. Podawałam z guacamole. Tak przygotowane tortille bardzo nam smakowały.
Składniki:
6 tortilli
100 g sera cheddar
100 g sera gruyere
100 g mozzarelli
2 cebulka dymka
1 zielona lub czerwona papryczka chili
Rozgrzać patelnie. Umieścić na niej jedną tortille, posypać mieszanką serów, pokrojoną cebulką i chili. Przykryć drugim plackiem. Ser będzie się topić a tortilla uzyska złoty kolor. Gdy to nastąpi, przy użyciu szerokiej łyżki przewrócić szybkim ruchem placek na druga stronę. Gdy i ta strona uzyska rumiany kolor, zdjąć z patelni i pokroić w trójkąty. Podawać natychmiast.