Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mozzarella

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

atina_bc

Prosty przepis a raczej pomysł na wytrawne ciasteczka z ciasta francuskiego. Ja upiekłam je w wersji częściowo z pesto bazyliowym, częściowo pomidorowym, a do niektórych dodałam jeszcze mozzarellę i szynkę parmeńską, ale oczywiście dodatkami można bawić się dowolnie i dawać te ulubione. Można wykorzystać gotowe ciasto francuskie lub też przygotować je z przepisu na croissanty. Ciasteczka takie mogą być również produktem ubocznym, gdyż do ich przygotowania można wykorzystać ciasto, które pozostało nam z innych wypieków - croissantów, kurczaka takiego lub takiego, tarty czy też Tartine Morning Bun. 

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

Składniki (ilość dowolna):

  • ciasto francuskie
  • ser mozzarella,
  • pesto bazyliowe i pomidorowe
  • szynka parmeńska 

Na blacie położyć arkusz ciasta francuskiego i pokroić go na równe części - prostokąty lub kwadraty. Połowę przygotowanych kawałków posmarować pesto, a na niektórych można ułożyć kawałki szynki. W pozostałych wykrojonych kawałkach ciasta (nie posmarowanych pesto) wyciąć otwór o dowolnym kształcie (ja robiłam okrągłe), a następnie przykryć nimi
część kawałków posmarowanych pesto. Do otworu włożyć kawałek sera mozzarella.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka przed pieczeniem można delikatnie przesmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC, przez około 15 minut, aż do zarumienienia się. 

Smacznego:-)

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

Ciasteczka z pesto i mozzarellą

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

atina_bc

Tarta jest prosta, szybka i super smaczna. Uwielbiam takie jedzonko. Tarty można przygotować dowolnej wielkości, ja robiłam prostokąty wielkości dużych kanapek. Do niektórych tart dodałam jeszcze od siebie ser mozzarella. Przepis znalazłam u Małgosi już jakiś czas temu, ale niedawno przypomniała mi o nich Kabamaiga. 

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego (ok. 300g)
  • około 300g zielonych szparagów
  • około 8 sztuk pomidorków koktajlowych lub 2 zwykłe
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia
  • ser mozzarella (opcjonalnie)

Składniki na krem:

  • 4 łyżki gęstej śmietanki 36%
  • 3-4 łyżki drobno utartego parmezanu
  • 1-2 ząbki czosnku, drobno roztartego
  • około 1 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • pieprz do smaku

Przygotować krem. W miseczce wymieszać wszystkie składniki do uzyskania jednolitego kremu. Odstawić na kilka minut, by aromaty się "przegryzły".

Szparagi dokładnie opłukać. Odłamać zdrewniałe końcówki łodygi (chwycić szparaga bliżej dolnej części i lekko zgiąć złamie się sam dokładnie w tym miejscu, w którym kończy się zdrewniała część łodygi).

Ciasto francuskie podzielić na prostokąty (dowolnej wielkości), a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy prostokąt ciasta wysmarować równomiernie ¼ części przygotowanego kremu śmietanowego (nie wychodzić masą poza nacięty rant). Szparagi przyciąć na długość tak by zmieściły się na przygotowanym cieście. Rozłożyć po kilka sztuk na każdym prostokącie. jeżeli przygotowuje sie z serem mozzarella, to poszarpać ją na małe kawałki i ułożyć kilka między szparagami. Pomidorki pokroić na plasterki (lub połówki) i również rozłożyć. Warzywa oprószyć lekko solą i pieprzem. Skropić oliwą.

Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC, przez około 20 minut, aż ciasto się 'napuszy' i nabierze złotego koloru na rantach.

Smacznego:-)

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

tarta z dodatkiem sera mozzarella

Tarta z zielonymi szparagami i tymiankiem

Tarta Tatin z karczochami

atina_bc

To było moje pierwsze spotkanie z karczochami, więc może nie do końca udane, ale za to bardzo smaczne. Z tym przepisem z kalendarza Eli miałam najwięcej problemów, bo jakoś nigdzie nie mogłam spotkać karczochów. A wierzcie mi szukałam długo. Na szczęście udało mi się je kupić. Ponieważ nie wiedziałam za bardzo jak z nimi postąpić, to poobrywałam liście (oczywiście tylko te miękkie) i ułożyłam w tortownic. Całość bardzo mi smakowała, więc w przyszłym roku muszę z tym daniem zmierzyć się jeszcze raz:) Przepis oczywiście ze zbiorów Eli.

Tarta Tatin na slono z karczochami

Składniki:

  • 8-10 karczochów
  • szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • około 50 g wędzonego sera lub mozzarelli
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • kilka bardzo cienkich plastrów wędzonej szynki speck lub innej
  • ciasto francuskie lub kruche

Tortownice o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Karczochy obrać i wyczyścić środki. Łodygi odciąć przy podstawie i także oczyścić. Do niskiego garnka wlać bulion i wrzucić karczochy na około 3 minuty, by lekko się obgotowały. Następnie wyjąć, osuszyć i do każdego środka włożyć po malutkiej kostce sera. Ułożyć dowolnie w tortownicy - najlepiej kwiatem do dołu (ja z moich poobrywałam liście, a ser ułożyłam między nimi). Pomiędzy kwiatami ułożyć łodygi. Obsypać wszystko parmezanem, ułożyć plastry szynki, a następnie położyć ciasto francuskie zaginając boki do dołu. Ciasto gdzieniegdzie podziurawić widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 170°C przez około 25 minut. Pyszna na ciepło i zimno.

Smacznego:-)

Mozzarella z szynką prosciutto

atina_bc

Całkiem niedawno mój mąż był w Neapolu i przywiózł stamtąd pomysł na podanie mozzarelli. Dla mnie był nowością, która bardzo mi zasmakowała. Tak podana mozzarella może być przekąską, ale również pysznym śniadaniem:)

Mozzarella z szynką prosciutto

Składniki na jedną porcję:

  • kulka mozzarelli
  • kilka plasterków szynki prosciutto
  • troszkę mleka
  • pieczywo

Mozzarellę położyć na talerzyku, polać mlekiem, a następnie zawinąć w plasterki szynki. Jeżeli nie da się zawinąć, to plasterki szynki położyć na serze. Podawać z pieczywem.

Smacznego:-)

Pomidory z mozzarellą i awokado

atina_bc

Prosta i smaczna sałatka. Jak popatrzyłam na jej skład, to pomyślałam, że to nieco bogatsza wersja sałatki Caprese. Przepis zaczerpnięty ze strony Kuchnieświata.net.

Pomidory z mozzarellą i awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Pomidory i ser pokroić w plastry. Awokado obrać, wyjąć pestkę i pokroić w plasterki, a następnie skropić sokiem z cytryny. Na każdym pomidorze położyć listek bazylii, ser i awokado. Ja ułozyłam warstwę pomidorów, następnie listki bazylii, warstwę sera i awokado.

Wyciśnięty czosnek dokładnie wymieszać ze szczyptą soli, oliwą i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Całość doprawić pieprzem.

Smacznego:-)

Pomidorowy Sezon 2009

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci