Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : bialy-ser

Biały ser (twaróg)

atina_bc

Kiedy udało mi się dostać mleko, takie prosto od krowy wiedziałam, że będę musiała spróbować przygotować biały ser. I jak się okazało, nie jest to wcale trudne, a ser wychodzi pyszny. Teraz kiedy tylko mam okazje kupuje mleko i przygotowuje własny serek. Czytałam, że można również spróbować przygotować taki ser z pasteryzowanego mleka (można o tym przeczytać na Kuchni naszej polskiej) ja jednak do tej pory nie próbowałam tego robić.

Źródło: Kuchnia nasza polska

Biały ser (twaróg)

Mleko na ser musi być świeże (tzn. takie od krowy a nie z mleczarni). Najpierw należy je ukisić, czyli poczekać aż się zsiądzie. Zsiadłe mleko wlać do garnka i umieścić na najmniejszym gazie w kuchence gazowej, na którym umieszcza się żeliwną płytkę (albo ciężką żeliwną patelnię), na niej garnek. W przypadku kuchenek indukcyjnych nie trzeba kłaść żeliwnej płytki, wystarczy kuchenkę ustawić na 1 lub 2. Mleko bardzo powoli podgrzewać. Temperatura raczej nie powinna być zbyt wysoka, maksymalnie jakieś 50ºC. Chodzi o to, żeby podgrzewać możliwie długo, by ser wyszedł w miarę gładki i nie suchy.
Gdy w mleku wyraźnie będą się od siebie oddzielały skrzep i serwatka, należy przerwać podgrzewanie. Przygotować sitko wyłożone gazą i przez nie przecedzić powstały serek. Pozwolić serwatce swobodnie obciec, a następnie zwinąć gazę, ułożyć w miseczce (by masa nabrała kształtu) i pozostawić tak do następnego dnia. Ja nie odcedzam całkowicie, tylko luźno zawijam i pozostawiam na noc w lodówce. Rano jest gotowy serek.
 
Smacznego :-)
 
Biały ser (twaróg)
 
Biały ser (twaróg)

Pascha carska

atina_bc

Pascha to deser wielkanocny pochodzący z północnej Rosji. W Polsce znana głównie wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich, jednak ze względu na wspaniały smak staje się również popularna w innych regionach. Warto wiedzieć, ze pascha zawiera w sobie bogatą symbolikę. Mleko i jajka łączy się z  symboliką wiosennego odradzania się przyrody, luksusowe dodatki jak cukier czy bakalie oznaczać mają bogactwo i dobrobyt. Symboliczny jest również  kształt samej paschy - tradycyjnie formuje się ją w piramidę z ściętym czubkiem, która symbolizować ma Grób Chrystusa.

Szczerze powiedziawszy w tym roku nie miałam w planach przygotowywania paschy, ale kiedy dostałam mleko takie "prosto od krowy" uznałam, że to jest świetna okazja do przygotowania sera i właśnie paschy. Pewnie dlatego, że mleko było tłuste, to serek wyszedł mi taki żółciutki. Na pewno do koloru paschy przyczyniły się też jajka od szczęśliwych kur;-) Pascha wyszła wyśmienita - bardzo kremowa, mocno waniliowa z ulubionymi bakaliami.

Źródło: Kuchnia nasza polska, przepis Agnieszki Kręglickiej.

Pascha carska

Składniki:

  • 2 l mleka (nie UHT-ego, pasteryzowane może być)
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • ulubione bakalie, np. smażone skórki cytrynowe i pomarańczowe, kandyzowane wiśnie, rodzynki, orzechy
Jajka rozbić ze śmietaną.
 
Mleko zagotować z laską wanilii. Zmniejszyć gaz, wyjąć  wanilię (wyskrobać ziarna), do wrzącego mleka, mieszając, wlewać powoli masę jajeczno-śmietanową. Cały czas mieszając gotować (na małym ogniu) przez chwilę (5-10 min) aż do całkowitego zwarzenia – w garnku powinna pozostać serwatka i dużo serowych okruchów. Ser przerzucić na gazę, pozostawić do odcieknięcia – można na sitku (wówczas dobrze jest lekko obciążyć deseczką), można powiesić nad zlewem, garnkiem itp.
 
Masło utrzeć z cukrem do białości, stopniowo dodawać odciśnięty ser, ucierać do uzyskania gładkiej, puszystej masy, dodać skórki owocowe i resztę bakalii. Gotową masę przełożyć do wyścielonego gazą lub lnianym płótnem durszlaka, doniczki lub innego naczynia, odstawić do lodówki by zastygła.
Przełożyć na talerz, zdjąć gazę, udekorować.
 
Smacznego:-)
 
Pascha carska
 
Pascha carska  Pascha carska

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci