Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : borowki

Borówkowa panna cotta

atina_bc
Idealny deser na letni podwieczorek - kremowy borówkowy deser. Ja przygotowałam z borówek amerykańskich, ale myślę, że z leśnych byłby jeszcze smaczniejszy. To mój skromny wkład do wspólnego pichcenia z Alcią Madzią i Moniką, a może nawet Basi uda się do nas dołączyć :) Dziewczyny pozdrawiam Was serdecznie!

Źródło: Moje Wypieki.

 Borówkowa panna cotta

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g borówek leśnych lub amerykańskich
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy niedużej cytryny
  • 60 g cukru
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • borówki, do dekoracji

W małym garnuszku umieścić borówki, sok z cytryny, cukier. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika, zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko by pozbyć się skórek.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.

Do drugiego garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać przetarte jagody, rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Wystudzić w temperaturze pokojowej. Garnuszek umieścić w lodówce, mieszając od czasu do czasu. Gdy zacznie gęstnieć podzielić równo pomiędzy 4 salaterki. Schłodzić przez całą noc w lodówce.

Kolejnego dnia przed podaniem ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na panna cottę, ozdobić borówkami.

Smacznego :-)

Borówkowa panna cotta

Borówkowa panna cotta

Jagodzianki

atina_bc

Nie może być lata bez jagodzianek oczywiście wypełnionych pysznymi leśnymi borówkami! Nie wiem dlaczego ale takie bułeczki zawsze kojarzą mi się z morzem i spędzanymi tam wakacjami- pewnie dlatego, że zawsze się tam nimi objadałam;-) Przepis od niezawodnej Tatter. Polecam, są wyśmienite, dlatego można je znaleźć u najlepszych miedzy innymi na Moich wypiekach i Majanowym pieczeniu.

Jagodzianki

Składniki na 16 jagodzianek:

  • 500 g mąki (dałam tortową)
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego domowego

Jagodowe nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • Jajo i łyżka mleka do smarowania 

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.

Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości.

Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, lub zrobić to dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.

Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z limonki lub cytryny

Składniki rozetrzeć na jednolitą masę i smarować nim bułeczki.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (1,5 h), po skończeniu którego ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

Smacznego :-)

Jagodzianki

Jagodzianki

Jagodzianki





Jagodzianki z białym serem

atina_bc

Sezon borówkowy w pełni, nie mogło więc zabraknąć u mnie przepysznych bułeczek z borówkami. Mięciutkie drożdżowe ciasto, dodatek białego sera i dużo borówek. Bułeczki są wspaniałe. Korzystałam z przepisu podawanego niedawno przez Dorotus.

Jagodzianki z białym serem

Składniki na formę o wymiarach 25 x 36 cm 

Składniki na ciasto: 

  • 300 ml mleka, letniego
  • 60 g masła
  • 100 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 560 g maki pszennej
  • 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

Składniki na masę serową:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego (nie musi być zmielony)
  • 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 400 g borówek, do posypania

Do letniego mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajka, wymieszać.

Mąkę pszenną chlebową wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, następnie mleko wymieszane z resztą składników. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm. 

Wszystkie składniki na masę serową wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki. 

Formę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera, posypać borówkami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

Piec w temperaturze 200º przez około 25 - 30 minut. Jeszcze ciepłe polukrować.

Przygotowanie lukru. Szklankę cukru pudru rozetrzeć grzbietem łyżki z 3 łyżkami wrzątku. Gęstość lukru można regulować przez dodanie cukru pudru lub dolanie wody.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego:-)

Jagodzianki z białym serem Jagodzianki z białym serem

Jagodzianki z białym serem


Lekko egzotyczne ciasto z borówkami

atina_bc

Okres letni jeszcze wakacyjny, to i ciasto - proste, lekkie i oczywiście owocowe. Miałam pod ręka troszkę borówek, to postanowiłam je wykorzystać. Oczywiście można z nim i upiec szybkie ciasto z tego przepisu. Mnie jednak wpadł w oko nieco wzbogacony przepis na równie szybkie w przygotowaniu ciasto. Przepis znalazłam u Dorotus, a pochodzi ze zbiorów Marthy Stewart. Moje ciasto wygląda odrobinkę inaczej, gdyż część owoców wymieszałam z ciastem, a tylko częścią posypałam wierzch. Ciasto jest bardzo smaczne - lekko kwaskowe, z posmakiem kokosu, a testowane było przez prawdziwych znawców, moich przesympatycznych gości.

Lekko egzotyczne ciasto z borówkami

Składniki na formę 22 x 32 cm:

  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka lekko ubitych (w szklance) wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki maślanki
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 3 szklanki borówek (ja dałam borówkę amerykańską)
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą i wiórkami kokosowymi, odłożyć.

Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając. Dodawać odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Dodać skórkę i sok z limonki, zmiksować. Połowę owoców wmieszać delikatnie w ciasto.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzić w niej równo ciasto. Wierzch posypać pozostałymi owocami.

Piec w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Lekko egzotyczne ciasto z borówkami

Całoroczne jagodzianki

atina_bc

Czy o takiej porze roku można zajadać się pysznymi jagodziankami? Tak! Jagodzianki z tego przepisu gościły u mnie w tym roku kilka razy. Upiekłam je w sezonie, oraz kilka dni temu. Znalazłam bowiem w zamrażalniku małe opakowanie borówek amerykańskich i od razu przypomniałam sobie ten przepis. Borówki wymieszałam z dżemem i już miałam pyszne nadzienie. Mogłam więc w środku zimy poczuć letnie smaki. Elu bardzo Ci dziękuje za ten wspaniały przepis.

Całoroczne jagodzianki

Składniki:

  • 500g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 250ml słodkiej śmietanki w temperaturze pokojowej
  • 3 żółtka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 50g miękkiego masła
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • dżem i borówki (lub prawdziwe jagody) na nadzienie
  • 1 rozbite jajko do smarowania ciasta
  • płatki migdałowe, cukier perłowy lub lukier do dekoracji

Drożdże rozrobić z cukrem, aż będą płynne. Do dużej miski wsypać mąkę i cukier waniliowy. Dodać rozrobione drożdże i zamieszać łyżką. Następnie dodać żółtka roztrzepane ze śmietanką i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodać szczyptę soli i miękkie masło. Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia na jedna godzinę.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt i podzielić je na 12 części. Na środek każdego kawałka ciasta wyłożyć po łyżce dżemu i po łyżce borówek (lub dwie czubate łyżki jagód wymieszanych z cukrem) i następnie zamknąć je dokładnie dociskając. Ułożyć je na blaszce z papierem do pieczenia w dość dużej odległości i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.

Po tym czasie posmarować jagodzianki rozkłóconym jajkiem i ewentualnie posypać cukrem perłowym lub płatkami migdałowymi.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 20-25 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu udekorować lukrem.

Smacznego:-)

Całoroczne jagodzianki

Całoroczne jagodzianki

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci