Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : ser-bialy

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

atina_bc

Niezwykle pomysłowy i bardzo atrakcyjnie wyglądający sernik. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego ciasta jest skomplikowane, to jednak tylko pozory. Przygotowuje się je bardzo szybko, no tylko potem musi chwilkę spędzić w lodówce;-)

Źródło: Moje wypieki.

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Składniki:

  • 500 g białego sera
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 - 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 36 sztuk herbatników typu 'petitki'

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Masło umieścić w misie miksera i zmiksować z cukrem pudrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masła dodawać biały ser, stopniowo, ucierając do powstania gładkiej masy (w tym miejscu można dodać 3 - 4 łyżki śmietany kremówki, by serek był bardziej mazisty). Dodać ziarenka z laski wanilii i zmiksować. Powstałą masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować. 

Przygotować duży kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na nim 18 herbatników, jak na zdjęciu. Posmarować je masą serową z kakao, odkładając kilka łyżek na późniejsze wykorzystanie. Przykryć kolejną warstwą herbatników, które posmarować jasną masą serową. Na samym środku ułożyć resztę ciemnej masy serowej. Pomagając sobie folią spożywczą podnieść boki herbatników do góry by złożyć je w domek. Docisnąć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc.

    

Kolejnego dnia chatkę polać polewą czekoladową i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Przechowywać w lodówce.

Czekoladowa polewa (ganache):

  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady, posiekanej

Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia się czekolady. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego:-)

Sernik Chatka Puchatka (Chatka Baby Jagi)

Sernikobrownie z nutą piernikową

atina_bc

Pomyślałam, że w okresie kiedy królują przyprawy korzenne można pokusić się o przygotowanie sernikobrownie w wersji piernikowej. Wykorzystałam przepis od dawna wykorzystywany w mojej kuchni. Do wersji czekoladowej dodałam przyprawę do piernika, a wersje serową zrobiłam z dodatkiem wanilii. Całość idealnie wpisała się w przedświąteczny czas. Ciężkie czekoladowe ciasto z posmakiem przypraw korzennych i lekka serowa warstwa. Polecam wielbicielom sernikobrownie :-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

  • 5 jajek
  • 130g cukru
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 100g mąki
  • 20 g przyprawy do piernika

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać rozpuszczone masło, czekoladę i zmiksować. Na koniec mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników dodać do powstałej masy, zamieszać i przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 500g sera twarogowego zmielonego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki , połączyć delikatnie obie masy.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 25-30 minut. Schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego:-)

Sernikobrownie z nutą piernikową

Sernikobrownie z nutą piernikową 

Sernikobrownie z masłem orzechowym

atina_bc

Intensywnie czekoladowe, ciężkie brownie z pachnącą masłem orzechowym masą serową. Uważam, że to bardzo dobre połączenie. Do masy serowej dodałam tyle masła orzechowego, aby nadało jej jedynie lekkiego posmaku , a nie było dominujące w smaku. Jeśli chcecie by było bardziej wyczuwalne proponuje dodać więcej jednocześnie zmniejszając ilość sera. Wykorzystałam przepis na sernikobrownie, który już mam na blogu modyfikując go poprzez dodanie masła orzechowego.

Sernikobrownie z masłem orzechowym

Sernikobrownie z masłem orzechowym

Składniki na formę 24 x 24 cm

Składniki na masę czekoladową:

  • 5 jajek
  • 100g cukru trzcinowego (najlepiej pudru, można zmielić w młynku do kawy)
  • 200g masła
  • 250g czekolady
  • 120g mąki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.

Masło i cukier zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać przesianą mąkę i całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę czekoladową.

Składniki na masę serową:

  • 400g sera twarogowego zmielonego
  • 100g masła orzechowego
  • 2 żółtka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki maizeny (lub skrobi ziemniaczanej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować.

Masę serową wyłożyć na masę czekoladową. Najlepiej w postaci kleksów. Wtedy trzonkiem drewnianej łyżki, połączyć delikatnie obie masy.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego:-)

Sernikobrownie z masłem orzechowym

Sernikobrownie z masłem orzechowym  

Różana tarta

atina_bc

28 września obchodzony jest Dzień Jabłka, dlatego proponuję dzisiaj wypiek, w którym co prawda jabłka nie grają głównej roli, za to tworzą cudowną dekorację. tartę tą wypatrzyłam na blogu Anyżkowo, i muszę przyznać, ze od razu wpadła mi w oko. Niestety moje jabłkowe różyczki nie są takie piękne, ale z czasem może dojdę do większej wprawy. Czy trudno się je robi .. no niby nie;) Trzeba tylko cieniutko pokroić plasterki jabłek - najlepiej taką obieraczką jak do ziemniaków i zwinąć. Dla mnie jest to pyszna i dekoracyjna tarta serowa. Kruche ciasto przygotowałam z przepisu  M. Roux.

Różana tarta

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać wysmarowaną masłem formę. Dno ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Składniki nadzienie

  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 400g sera białego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 30g miękkiego masła
  • 8-6 jabłek
  • 1 cytryna

Białka ubić na sztywno. W osobnej misce utrzeć masło i cukier na puszysta masę. Stopniowo dodawać ser i żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać budyń i połącz składniki. Delikatnie wymieszać białka z masą serową.

Na wcześniej upieczony spód wylać masę i równomiernie rozprowadź. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie przy pomocy obieraczki pokroić na cieniuteńkie plasterki (półkola). Jabłka skropić sokiem z cytryny. Układać obok siebie po 3-4 plasterki jabłek- tak aby 3/4 części nachodziły na siebie i zwijać w różyczki. Róże z jabłek układać obok siebie, tak aby zapełniła się całą tarta. Całość włożyć do nagrzanego do 108ºC piekarnika i piec 30-35 minut.

Smacznego:-)

Różana tarta

Różana tarta

Różana tarta

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

atina_bc

Prosta pasta do pieczywa podana w kruchych babeczkach może być smacznym uzupełnieniem świątecznego stołu. Idealna przekąska. Pastę przygotowuje się bardzo szybko, z prostych składników, których połączenie daje wspaniały efekt. Kruche babeczki bardzo często podawane są na słodko, myślę jednak że ich wersja wytrawna również jest bardzo atrakcyjna. Takie babeczki udekorowane ziołami, kawałkami rzodkiewki będą nie tylko smaczną przekąską ale też efektowną dekoracją stołu.

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki 
  • 1/3 łyżeczki soli

Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać. Piec w temperaturze 200oC, przez około 15 - 20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 125 g bryndzy
  • 125g szprotek w oleju
  • 3 rzodkiewki
  • 1 jajko
  • 20 g miękkiego masła
  • do smaku: sól, pieprz, chilli

Jajko ugotować na twardo, wystudzić i drobno pokroić. Szprotki wyjąć z puszki (bez oleju) i na talerzu rozdrobnić widelcem. Bryndzę również rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce i wymieszać z miękkim masłem. Rzodkiewki pokroić w drobna kostkę.

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chilli. Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych kruchych babeczek.

Smacznego:-)

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Kruche babeczki z pastą z bryndzy

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Pieczeń rzymska  Ebook Wielkanoc 2013



© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci