Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : mango

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

atina_bc

Ciasto to jest delikatne w smaku i bardzo dobrze się prezentuje. Idealne na imprezę, spotkanie z przyjaciółmi czy świąteczny wypiek. W moim przypadku doskonale się sprawdziło jako tort urodzinowy dla mojego synka. Pyszności :-)

A przy okazji tak jakoś się stało, że dzisiaj mija 8 lat od kiedy zamieściłam tutaj pierwszy wpis - rany jak ten czas leci. Nie zdawałam sobie sprawy, że już tyle lat minęło. Przez ten czas były chwile mniejszej i większej mojej aktywności ale i tak cieszę się, że udało mi się wytrwać, aż tak długo. Tak więc tortem tym chce uczcić 8 lat mojego blogowania i podziękować wszystkim, którzy do mnie zaglądają - wielkie DZIĘKUJĘ dla WAS :-)

Źródło: Moje wypieki.

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

Potrzebne będą dwie tortownice. Na biszkopt tortownica 20 - 21 cm i na całe ciasto obręcz lub tortownica 23 cm.

Składniki na biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.

Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony biszkopt, przekroić na 2 blaty.

Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

Składniki na mus z mango:

  • 600 g puree z mango (mniej więcej 2 sztuki mango)
  • otarta skórka i sok wyciśnięty z 1 średniej wielkości pomarańczy
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 24 g żelatyny w proszku (6 łyżeczek) lub 6 listków żelatyny
  • 350 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

Pomarańczę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Otrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

Mango obrać, usunąć pestkę. Zważyć - powinniśmy otrzymać dokładnie 600 g miąższu. Zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Puree z mango przelać do garnuszka. Dodać cukier, sok i skórkę z pomarańczy, zagotować (puree powinno się wyraźnie zagotować). Zdjąć z palnika.

W międzyczasie żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i natychmiast dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić na blacie - puree powinno być całkowicie wystudzone (studzenie można przyspieszyć w lodówce, uważając by nie stężało zbyt mocno, może lekko zgęstnieć).

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej kremówki dodawać wystudzone, gęstniejące puree z mango, w trzech turach, delikatnie mieszając. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru musu, bez białych smug śmietany. 

Składniki na krem śmietankowy z brzoskwiniami:

  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania)
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego lub ekstraktu z pomarańczy (nie aromatu)
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku lub 1 listek żelatyny
  • 3 połówki małych brzoskwiń z puszki, pokrojonych w kostkę

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

Żelatynę zalać wodą (tylko do jej przykrycia), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Wystudzić do temperatury pokojowej (powinna jednak pozostać płynna).

W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę, mascarpone, cukier. Ubić do powstania gęstego kremu. Część kremu, najpierw 1 łyżkę odjąć i wymieszać z żelatyną. Po chwili dodać do żelatyny drugą łyżkę kremu, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę dodać do kremu śmietankowego, zmiksować. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać. Dodać brzoskwinie z puszki pokrojone z kostkę, wymieszać.

Ponadto:

  • opakowanie 200 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)*
  • ziarenka z 1/4 dużego granata
  • 2 małe puszki brzoskwiń (3 połówki brzoskwiń pokrojone na kawałki do kremu, pozostałe do dekoracji)
  • pół szklanki dżemu pomarańczowego (lub brzoskwiniowego)
  • pół galaretki brzoskwiniowej (proszku) rozpuszczonej w 125 ml wrzątku

Galaretkę w proszku podzielić na pół - z opakowania będziemy potrzebować około 37 g. Rozpuścić w połowie szklanki wrzątku (125 ml). Wystudzić, odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.

Wykonanie

Przygotować obręcz do ciasta lub tortownicę o średnicy 23 cm. Na jej dno wyłożyć pierwszy blat biszkoptowy, wokół niego równo i ściśle poukładać biszkopty. Na pierwszy blat biszkoptowy wyłożyć mus z mango, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, delikatnie przyciskając. Włożyć do lodówki do momentu stężenia musu.

Wyjąć, z lodówki, lekko podgrzać dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy i posmarować nim blat biszkoptowy. Schłodzić. 

Wyjąć z lodówki, przygotować krem śmietankowy z brzoskwiniami i wyłożyć na warstwę dżemu, wyrównać. Na kremie poukładać półksiężyce z brzoskwiń, wysypać ziarenka granata. Zalać tężejącą galaretką.

Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez noc. Przed podaniem obwiązać wstążką.

Smacznego :-).

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy   Charlotte z mango i brzoskwiniami z nutą pomarańczy

Bananowy chlebek z mango

atina_bc

Kolejna wariacja na temat owocowego "chlebka". Tym razem jest to połączenie mango i banana. Delikatnie wyczuwalny smak mango i duża ilość bakalii sprawiło, że ciasto bardzo mi smakowało. Dodatek owoców do ciasta sprawia, że jest ono bardzo wilgotne, dlatego lepiej piec je dłużej, żeby się dobrze upiekło. Pomysł na takie ciasto znalazłam u Ireny i Andrzeja i do nich zapraszam po oryginalny przepis, ja bowiem wprowadziłam dużo modyfikacji - przede wszystkim ilościowych i podaję przepis z moimi zmianami.

Bananowy chlebek z mango

Składniki na formę 10 x 30:

  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 175 g mąki
  • 150 g cukru jasnego trzcinowego)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 banany, rozgniecione
  • 1 mango pokrojone na drobne kawałeczki
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek

Masło utrzeć z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Dodawać pojedynczo jajka i sól a następnie rozgniecione banany - cały czas miksując. Do przygotowanej masy wmieszać mango, orzechy i rodzynki. W osobnej misce wymieszać starannie mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, gałką muszkatołową. Dodać suche składniki do mokrych i mieszać do ich połączenia.

Piec w temperaturze 170ºC, przez około 45 - 55 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego :-)

Z     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Tropikalna salsa z Trynidadu

atina_bc

Salsa to nic innego jak zimny, gęsty sos powstały ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw i/lub owoców z przyprawami. Salsa przygotowana przeze mnie jest salsą owocową i powinna być jeszcze drobniej posiekana, ale to już detal techniczny. Okazała się ona pysznym dodatkiem do kurczaka - jeżeli oczywiście ktoś lubi mięso połączone ze słodką nutą owoców. Ja w większości zjadłam ją solo, gdyż bardzo mi smakowała, szczególnie już po przegryzieniu się w lodówce. Przepis znaleziony u Ireny i Andrzeja, a pochodzi ze strony recipeisland.com.

Tropikalna salsa z Trynidadu

Składniki:

  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki białego rumu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno papryczki Scotch Bonet - można dać papryczkę chili
  • 900 g ananasa - drobno pokrojonego
  • 200 g mango - pokrojone w drobną kostkę

W jednym naczyniu wymieszać cukier, rum i sok z limonki. W drugim - wymieszać pozostałe składniki i zalać je sosem. Chłodzić w lodówce przez 2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszać.

Smacznego:-)

Tropikalna salsa z Trynidadu

Z     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci