Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : figi

Tarta z figami i migdałami

atina_bc

Tak jakoś ostatnio się dzieje, że najchętniej piekę tarty. Już o tym wspominałam zresztą. Czas fig przemija, ale jeszcze można się na nie natknąć w sklepach. Tym razem połączyłam je z migdałami, bo przecież mamy Orzechowy tydzień :-) Połączenie dla mnie idealne, a dodatek kardamonu przenosi delikatnie w bliskowschodnie klimaty. Podobne ciasto jadłam we wrześniu na imprezie weselnej - bardzo mi smkowała i przeczesałam internet w poszukiwaniu podobnej receptury. Udało się. Znalazłam ją na tej stronie i dostosowałam do dużego wypieku. Mnie kardamon nie przeszkadza, kapnęłam też odrobinkę wody rożanej do masy, ale jeśli nie lubicie takich smaków, możecie pominąć dodatek wody różanej i uważać z kardamonem, gdyż ma bardzo intensywny smak.

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego na małe kawałki
  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Na stolnicę wysypać mąkę, a na jej środku umieścić masło, cukier puder i sól. Wymieszać delikatnie placami, rozcierając jednocześnie masło. Wbić jajka i szybko wyrobić. Kiedy ciasto jest gładkie, uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 - 2 godziny (można też dać na 30 minut do zamrażalnika).

Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 2 mm, lekko podsypując mąką. Przygotowanym ciastem wyklejać formę do tarty. Dno ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać fasolę, która obciąży ciasto.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, następnie usunąć obciążenie i piec dalej przez około 15 minut lub do zezłocenia. Wyjąć i wystudzić.

Składniki na nadzienie:

  • 200 g mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 2 jajka
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki kardamonu
  • woda różana (opcjonalnie)

Masło utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo cukier, jajka, migdały i kardamon. Można również dodać odrobinę wody różanej, ale nie jest to konieczne.

Gotową masą nałożyć na upieczone ciasto. Figi pokroić na ósemki i układać na wierzchu masy, lekko w nią wciskając.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut, aż nadzienie zbrązowieje. Przed wyjęciem z formy odczekać około 10-15 minut.

Smacznego:-) 

  

Orzechowy Tydzień

Rustykalna tarta z figami

atina_bc

Świeże figi pojawiły się ostatnio w sklepach i to w całkiem przystępnej cenie pomyślałam więc, że można by przetestować kilka przepisów, które już od jakiegoś czasu siedzą w moich notatkach. Na pierwszy ogień poszła tarta rustykalna, którą wypatrzyłam tutaj -klik. Z tego przepisu wzięłam pomysł na przygotowanie nadzienia, natomiast spód tarty przygotowałam ze sprawdzonego już przepisu na rustykalną tartę z jabłkami. Całość bardzo mi posmakowała. Moim zdaniem listki mięty idealnie komponują się z figami i dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.

Rustykalna tarta z figami

Składniki na ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kawałki

Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, 3 łyżki wody i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

Składniki na nadzienie:

  • 5-6 świeżych fig, pociętych w plastry
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • kilka listków mięty
  • 1 - 2 łyżki płatków migdałowych

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm (ja rozwałkowuje już na papierze do pieczenia). Przenieść na dużą płaską blachę.

Na cieście układać pokrojone figi zostawiając około 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Na figach rozłożyć listki mięty i płatki migdałowe, posypać równomiernie 1 łyżką cukru i polać miodem.

Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - cały urok w tym, by równo nie było. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem jasnym trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut.

Smacznego:-) 

Rustykalna tarta z figami

Rustykalna tarta z figami

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci