Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : brokul

Warstwowa sałatka wielkanocna

atina_bc

Chyba już kilka razy wspominałam, że bardzo lubię sałatki warstwowe. Zawsze świetnie wyglądają i sprawdzają się zarówno na świątecznym stole jak i na spotkaniach z przyjaciółmi. Tę sałatkę przygotowałam w formie keksowej z wyjmowanym dnem. Wyglądała świetnie, choć przyznaje, że kroiło się ją dużo gorzej. Miałam problemy z warstwą szynki, dlatego następnym razem spróbuję szynkę wymieszać z warstwą białek, może wtedy będzie się lepiej kroiło :-) Oczywiście można też przygotować ją w misce, wtedy na pewno nie będzie problemu z nakładaniem porcji :-)

Źródło: Gotuje bo lubię.

Warstwowa sałatka wielkanocna

składniki na formę

Składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 400 g szynki gotowanej
  • 8 jajek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 brokuł
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżka masła

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła. Dodać starte na średnich oczkach pieczarki i dusić do czasu, aż cała woda odparuje. Wystudzić. 

Jajka ugotować na twardo. Białka oddzielić od żółtek i zetrzeć je na drobnych oczkach tarki do osobnych miseczek. Obie masy doprawić do smaku solą i pieprzem. Do każdej z mas dodać taką ilością majonezu, by powstała spójna, ale niezbyt rzadka masa (do białek dodaje się niewiele majonezu - około łyżki, do żółtek więcej).

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, przez ok. 5-6 minut. Wystudzić go, odciąć grube łodygi a różyczki drobno posiekać. Brokuł wymieszać z niewielką ilością majonezu, który sklei go. Doprawiamy pieprzem.

Szynkę pokroić w drobną kostkę, a szczypiorek drobno posiekać.

Sałatkę układać warstwowo, w kolejności: pieczarki, białka, szynka, brokuł i żółtka. Wierzch sałatki posypać szczypiorkiem. Jeśli przygotowujemy sałatkę w keksówce, to warstwy należy nakładać w odwrotnej kolejności, tak by po odwróceniu i wyłożeniu na talerz, na wierzchu była warstwa z żółtkami. 

Smacznego :-)

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Warstwowa sałatka wielkanocna

Penne z sosem serowo - brokułowym

atina_bc

Sposób na szybki obiad, to u mnie zawsze makaron i sos. Tym razem przygotowałam makaron z sosem serowym i brokułem. Sos serowy przygotowałam z czterech serów. Oczywiście możecie użyć kombinacji swoich ulubionych serów i podać z dowolnym makaronem. Gęstość sosu można kontrolować dolewając mleka, lub gdy sos odgrzewamy - wody z gotowania makaronu.

Penne z sosem serowo - brokułowym

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 400g śmietany 12%
  • 50 g bryndzy
  • 50 g sera pleśniowego - u mnie Lazur
  • 100 g sera edam lub gouda
  • 100 g sera grana padano
  • 2 szalotki(lub mała cebula)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 duże brokuły
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pieprz, chilli, sól (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Ugotowany odcedzić.  

Rozdzielić różyczki brokułu (odciąć łodygę). W garnku zagotować wodę, wrzucić brokuła i gotować do miękkości. Następnie odcedzić. Kilka różyczek odłożyć do dekoracji, a resztę rozgnieść widelcem. Sery zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojona cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać śmietanę, zamieszać. Kiedy śmietana się już podgrzeje dodawać sery – gdy jedna porcja się rozpuści, dodać następną. Dusić około 5 minut, a gdy sery się całkowicie rozpuszczą stopniowo dodawać mleko – taką ilość aby otrzymać pożądaną gęstość sosu. Ugotowanego i rozgniecionego brokuła dodać do sosu i dokładnie wymieszać. Dusić około 2-3 minuty. Doprawić gałką muszkatołową, tymiankiem, pieprzem, chilli.  Można posolić, ale bryndza jest już dość słona, więc należy uważać, by sosu nie przesolić.

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do gotowego sosu. Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze i udekorować różyczkami brokułu.

Smacznego:-)

 Penne z sosem serowo - brokułowym

Smażona mieszanka warzywna

atina_bc

Smażone warzywa podane z porcją ryżu mogą stanowić pyszny obiad. Ja bardzo lubię takie warzywa i przygotowuje sobie różne mieszanki. Dzisiaj prezentuje przygotowane po tajsku. Przy przygotowywaniu tego dania trzeba tylko uważać na ilość dodawanej soli, bo można je łatwo przesolić. Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki Kena Hom Łatwa kuchnia tajska.

Smażona mieszanka warzywna

Składniki:

  • 225g brokułów
  • 225g szparagów
  • 225g kapusty pekińskiej
  • 225g małych kolb kukurydzy - świeżych lub z puszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 3 łyżki szalotki w cienkich plasterkach
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Oddzielić różyczki brokułów. Łodygi obrać i pokroić na plasterki. Oderwać twarde końcówki szparagów, a miękkie pociąć na kawałki o długości 4 cm.

Świeże kolby kukurydzy i brokuły wrzucić do dużego garnka z wrząca wodą, gotować około 3 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą, aby nie zmiękły.

Na dużym ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnie. Kiedy naczynie będzie średnio gorące wlać olej i od razu wrzucić czosnek. Smażyć go około minutę, a następnie wyjąć go łyżka cedzakową i odsączyć na papierowym ręczniku. Do woka wrzucić szalotkę oraz chili i mieszając smażyć przez minutę. Dodać kukurydzę oraz szparagi i mieszając smażyć 30 sekund. Wlać sos rybny i zagotować. Przykryć i gotować na dużym ogniu około 2 minuty. Dodać brokuły, kapustę pekińską, sos ostrygowy, cukier i sól. Smażyć na dużym ogniu przez kolejne 3 minuty, aż warzywa zmiękną.

Przełożyć na półmisek, przybrać smażonym czosnkiem i podawać od razu.

Smacznego:-)

Z Widelcem po Azji

 

Tagliatelle z brokułem i pesto

atina_bc

Bardzo lubię dania tego typu - proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. W tym jest niewiele składników, ale świetnie skomponowanych. Całość stanowi pyszny obiad. Zaskoczył mnie dodatek ziemniaka do makaronu, ale już jedząc zupełnie o nim zapomniałam, zresztą jest go niewiele. Taki obiad, to szybka wersja klasycznego dania włoskiego tagliatelle alla Genovese z książki Jamiego Oliviera „Ministry of Food".

Tagliatelle z brokułem i pesto

Składniki:

  • 1 średni ziemniak
  • 1 brokuł
  • pęczek świeżej bazylii
  • 70g sera Parmezan
  • sól morska
  • 400g makaronu tagliatelle
  • 4 łyżeczki zielonego pesto  

Ziemniaka umyć, obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki, najlepiej przy pomocy obieraczki do ziemniaków. Plasterki muszą być bardzo cienkie, gdyż będą się gotowały tylko 2 minuty. Odkroić końcówkę łodygi brokułu. Odciąć małe różyczki i odłożyć na bok. Twardą łodygę brokułu przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki.

W dużym garnku zagotować osolona wodę. Wrzucić makaron, pokrojoną łodygę brokułu i gotować według instrukcji podanej na opakowaniu makaronu. 2 minuty przed zdjęciem makaronu z ognia dodać różyczki brokuła i plasterki ziemniaków.

Całość odcedzić w durszlaku ustawionym nad dużą miską, zostawiając w niej nieco gotowanej wody. odcedzony makaron z dodatkami ponownie wrzucić do garnka. Pozbawione łodyżek listki bazylii grubo posiekać i wrzucić je do garnka wraz z pesto i połową parmezanu. Całość dobrze wymieszać, a jeśli sos będzie za gęsty, aby go nieco rozrzedzić dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.

Makaron podawać posypany resztą parmezanu i udekorowany listkami bazylii.

Smacznego:-)

Tagliatelle z brokułem i pesto

 

 

Tagliatelle w sosie brokułowym

atina_bc

Czasami mam tak, że zobaczę daną potrawę i już wiem, to jest to na co miałabym ochotę. Tak było i z tym makaronem, który wspólnie przygotowały Cudawianka i Edysia. Ja wybrałam wersję Cudawianki, bo ten łosoś bardzo mi pasował do tego dania. No i miałam razcję, całość jest pyszna. Polecam bardzo lekki obiad w sam raz na nadchodzące upały.

Niedawno ogłosiłam wyniki konkursu Tchibo, bardzo proszę osobę, która jeszcze nie przesłała mi swoich danych adresowych, aby uczyniła to jak najszybciej. Czekam do niedzieli. Jeżeli nie otrzymam tych danych nagrodzę inną osobę. 

Tagliatelle w sosie brokułowym

Składniki:

  • 4 gniazdka makaronu tagliatelle
  • 1 duży brokuł
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylia
  • odrobina soku z cytryny
  • kawałek żółtego sera (edam, gouda)
  • 250 ml śmietanki do zup i sosów 12%
  • kawałek wędzonego łososia
  • odrobina oliwy do smażenia

Rozdzielić różyczki brokułu (odciąć łodygę). Zalać wodą i gotować do miękkości. Następnie odcedzić. Czosnek drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Łososia poszarpać na mniejsze kawałki.

Na odrobinie oliwy smażyć chwilę czosnek. Wrzucić lekko rozgniecionego brokułu. Smażyć razem około 5 minut.

W tym czasie wstawić makaron. Ugotować go w osolonej wodzie al dente.

Do brokułu wlać śmietankę. Rozgnieść razem na papkę o konsystencji gęstego farszu. Dusić kolejne 5 minut, przy czym po 2 minutach dodać przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, bazylię i odrobinę soku oraz starty żółty ser. Mieszać od czasu do czasu.

Ugotowany i odcedzony makaron wrzucić do miski. Przełożyć tam również gotowy sos. Delikatnie wymieszać. Nakładać na talerze i udekorować kawałkami łososia.

Smacznego:-)

Tagliatelle w sosie brokułowym

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci