Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : grill

Karkówka z grilla

atina_bc

Sezon grillowy powolutku dobiega końca, choć mam nadzieję, że będzie jeszcze kilka ładnych dni sprzyjających imprezowaniu w ogrodzie. W tym roku u mnie na grillu obok kiełbasek i kiszki królował karczek przygotowywany z przepisu podpatrzonego u Kasi. Marynata jest wyśmienita - nadaje mięsu niesamowitego aromatu i lekko ostrawego smaku. Dla mnie strzał w 10 :-) Warto przygotować dzień wcześniej, aby mięso przez noc dobrze przeszło wszystkimi przyprawami.

Karkówka z grilla

Składniki:

  • 1 kg karczku

Marynata:

  • 0,5 szklanki oliwy lub oleju
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka dowolnej przyprawy grillowej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki ketchupu

Mięso pokroić w plasterki i delikatnie rozbić. Czosnek i cebulę przecisnąć przez praskę. Aby cebulę przepuścić przez praskę, trzeba ją po prostu drobno posiekać i po kawałeczku zgniatać. Cebula puści wtedy sporo soku i lepiej aromatyzując mięso. Wszystkie składniki marynaty połączyć w misce i wymieszać. Przygotowane mięso dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w misce i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godziny.

Tak zamarynowane mięso ułożyć na mocno rozgrzanym ruszcie i smażyć. Można oczywiście smażyć także na patelni.

Smacznego :-) 

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Kurczak Yakitori

atina_bc

Kurczak Yakitori to tradycyjna japońska potrawa i jeden z najsmaczniejszych sposobów na kurczaka. W tym sezonie grillowym niewątpliwie często będzie u nas gościł. Mięso można oczywiście przygotować bardziej tradycyjnie, czyli zamarynować większe części kurczaka i upiec w piekarniku :-) Mnie jednak podoba się w formie szaszłyków. Nabite na szaszłyki kawałki mięsa można również poprzeplatać warzywami i w ten sposób grillować. Przepis Bajaderki ze strony Mniammniam.

Kurczak Yakitori

Składniki:

  • 500g filetów z udek kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego (najlepiej z małą ilością soli)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu śliwkowego
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 ząbki posiekanego czosnku
  • 1,5 cm kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w plasterki

Do miski włożyć wszystkie składniki marynaty i dobrze wymieszać.Filety pokroić na mniejsze części, dodać do marynaty, przykryć folią spożywczą i zostawić na kilka godzin (lub na całą noc w lodówce).

Mięso lekko osączyć z marynaty i nabijać na metalowe szpadki lub drewniane patyczki. Grillować 10-12 minut.

Używając drewnianych patyczków należy pamiętać o zamoczeniu ich w wodzie  na około 30 minut przed położeniem na grilla. Zapobiegnie to ich zwęgleniu.

Smacznego:-)

Kurczak Yakitori

Z Widelcem po Azji

Szparagi z grilla w szynce szwarcwaldzkiej

atina_bc

Przyznam, że to moje pierwsze spotkanie ze szparagami i to bardzo udane. Bardzo mi zasmakowały i gdyby nie to, że sezon na nie powoli dobiega końca, to pewnie gościłyby u mnie jeszcze nie raz. Pomysł na takie podanie szparagów zaczerpnęłam od Asi z Kwestii Smaku, nieco jednak modyfikując przepis.

Szparagi z grilla w szynce szwarcwaldzkiej

Składniki na 2 porcje:

  • 10 zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub innej szynki suszonej
  • 8 łyżek drobno tartego parmezanu lub grana padano
  • kilka kromek bagietki

Sos:

  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Szparagi delikatnie umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wysmarować oliwą z oliwek i zawinąć ciasno w plasterki szynki. Następnie ułożyć na grillu i grillować przez około 15 minut obracając od czasu do czasu, aż szynka się zrumieni a szparagi będą chrupiące. Jeśli grill ma pokrywę, można w początkowej fazie grillowania ją zamknąć, aby szparagi zmiękły. Druga faza grillowania powinna przebiegać z otwartą pokrywą aby szparagi i szynka były chrupiące. Na koniec grillowania na grillu położyć kromki pieczywa i lekko zrumienić z obydwu stron.

W międzyczasie zetrzeć ser na tarce i przygotować sos łącząc wszystkie składniki w miseczce lub shakerze. Szparagi ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać tartym parmezanem. Podawać z chrupiącą bagietką.

Smacznego:-)

Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku

atina_bc

Nigdy nie przyglądałam się kuchniom narodowym tak bardzo, jak w trakcie podróżowania z Ireną i Andrzejem. Tym razem zetknęłam sie z kuchnią brazylijską i odkryłam jak bardzo popularne jest tam grillowanie. Na grillu podsmaża się praktycznie wszystko, od wszelkiego rodzaju mięs, przez ryby do owoców. Więcej informacji o tej kuchni można znaleźć tutaj. Przepis na pysznego kurczaka w boczku zaczerpnęłam z serwisu Ugotuj.to, a podawałam go z ryżem tricolor.

Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku

Składniki:

  • 3 piersi kurczaka
  • około 20 plasterków boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • po 50 ml jasnego piwa i oleju
  • sól
  • mielony pieprz
  • słodka papryka
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe

Mięso pokroić na kawałki. Natrzeć je solą, pieprzem i papryką, a następnie polać piwem i olejem zmiksowanym z czosnkiem. Do całości dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Przykryć folia spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kawałki mięsa zawinąć w boczek i upiec na grillu.

Smacznego:-)

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Argentyńskie szaszłyki z kurczaka

atina_bc

Cieszę się, że w tym roku również będę się spotykała przy kuchennym pichceniu z Majanką, Ireną i Andrzejem. Oto dzisiaj wyniki naszego pierwszego spotkania. Na patelniach grillowych, które dostaliśmy za udział w akcji Gotujemy po polsku przygotowaliśmy pyszne szaszłyki argentyńskie. Mięso przygotowane według tego przepisu jest delikatne i mięciutkie - dla mnie pyszności. Moje odstępstwo od przepisu - to brak pomidorów, ale temu jest niestety winna moja skleroza. Jednak, to danie bardzo mi smakowało, więc niedługo mam zamiar zrobić juz w pełnym składzie. Szaszłyki podawałam z ryżem przygotowanym po brazilijsku. A tak oto swoje szaszłyki przygotowali Majanka oraz Irena i Andrzej.

Argentyńskie szaszłyki z kurczaka

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • ½ szklanki oleju
  • ½ łyżeczki świeżego oregano
  • ½ zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w ósemki
  • 1 szklanka wiśniowych pomidorów
  • 1 łyżeczka papryki
  • sól, pieprz
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • patyczki bambusowe

Patyczki moczyć przez godzinę.

Wymieszać olej, czosnek, paprykę, oregano, sól i pieprz. Dodać pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Zamarynować. Na patyczki nadziewać naprzemiennie kurczaka, cebulę, papryki i pomidory.

Grillować przez 15 - 20 minut.

Smacznego:-)

Z widelcem przez kuchnię obu Ameryk

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci