Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : tunczyk

Warstwowa sałatka z tuńczyka i ryżu

atina_bc

Bardzo lubię sałatki warstwowe właśnie takie najczęściej przygotowuję na różne spotkania i imprezy. Bardzo dobrze prezentują się na stole i zwykle zachwycają gości. Pierwszy raz taką sałatkę jadłam u mojej kuzynki i od tej pory weszła do mojego menu na stałe.  Bardzo ją lubię podobnie jak prezentowaną już warstwową sałatką tuńczykową. Niby obie sałatki z tuńczykiem, ale jednak zupełnie inne w smaku. Zwykle na imprezowym stole obok sałatki gyros ląduje właśnie jedna z sałatek tuńczykowych. Składniki na tę sałatkę podane są na jedną dużą salaterkę lub dwie mniejsze.

Po prawej stronie w zakładce Kuchnia świąteczna dodałam kuchnię imprezową, może komuś się przyda, przy planowaniu imprezowego menu. Niedługo poszerzę ten zbiór jeszcze o inne propozycje.

Warstwowa sałatka z tuńczyka i ryżu

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • 2 puszki tuńczyka
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 1-2 pomidory
  • 3 jajka
  • ketchup pikantny
  • majonez
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 duża cebula

Ryż ugotować. Jajka ugotować na twardo, wystudzić a następnie zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:

  1. ogórki
  2. 1 woreczek ryżu
  3. ketchup
  4. cebula
  5. 1 woreczek ryżu
  6. majonez
  7. jajka
  8. pomidory
  9. jeden woreczek ryżu
  10. tuńczyk
  11. ketchup
  12. groszek

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Sałatka warstwowa z tuńczyka i ryżu  Sałatka warstwowa z tuńczyka i ryżu

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

atina_bc

Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki. Troszkę go zmodyfikowałam, zaserwowałam rodzinie i ostatnio jest to jedna z najchętniej jadanych sałatek w moim domku. Ciężko było tej sałatce zrobić ładne zdjęcie, ale zapewniam, że jest pyszna i warto ją przygotować.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 3 jajka
  • puszka tuńczyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 200 g żółtego sera
  • 2 średnie cebule
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz, chili

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie wrzucić na wrzątek i zaczekać, aż się ponownie zagotuje. Wtedy odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Jajka ugotować na twardo, oddzielić białka od żółtek. W miseczce wymieszać majonez z musztardą i doprawić pieprzem i chili.

Układać warstwami w przeźroczystej salaterce:

  1. połowa żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  2. białko - starte na tarce, na grubych oczkach
  3. połowa sosu majonezowo - musztardowego
  4. cebula
  5. tuńczyk
  6. reszta sosu majonezowo - musztardowego
  7. kukurydza
  8. reszta żółtego sera - startego na tarce, na grubych oczkach
  9. żółtka pokruszone

Tak przygotowaną sałatkę przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Kuchnia Wielkanocna 2010

Sałatka nicejska

atina_bc

Przeglądając kiedyś blog Bei zupełnie przypadkowo trafiłam na bardzo smacznie wyglądającą sałatkę. Postanowiłam ją przygotować i to była bardzo dobra decyzja – sałatka jest pyszna. Robiłam ją już kilka razy – zawsze z tuńczykiem. Na zdjęciu jest wersja z bobem, jednak często robię ją bez niego. U Bei przeczytałam, że tradycyjna sałatka nicejska ma składać się tylko i wyłącznie z surowych warzyw. Jej jedyny gotowany składnik to jajka. Mieszkańcy Nicei bardzo się obruszają, jeśli doda się do niej gotowane ziemniaki, fasolkę szparagową, czy inne ugotowane warzywo. Ja dodałam gotowany bób, bo jakoś nigdy surowego nie jadłam. Z ciekawostek dotyczących tej sałatki, a przeczytanych u Bei dodam jeszcze, że najczęściej sałatkę nicejską podaje się z tuńczykiem, lecz tradycyjnie serwowana ona była z filetami anchois, gdyż tuńczyk był wtedy rybą dość drogą, serwowaną ‘od święta’ (dlatego też, aby tradycji stało się zadość, należy serwować ją albo z tuńczykiem albo z anchois, nigdy z obydwoma jednocześnie).

Sałatka nicejska

Składniki na 4 porcje:

  • zielona sałata
  • 4 spore pomidory
  • ½ zielonego ogórka
  • 100 g świeżego bobu*
  • 6 małych karczochów*
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 średniej wielkości cebula (lub 4 malutkie)
  • 4 jajka
  • 8 filetów anchois lub puszka tuńczyka
  • 50 g czarnych oliwek

Składniki na sos:

  • 4 listki bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

* w zależności od pory roku, można dodać obydwa warzywa lub je pominąć

Pomidory pokroić w ćwiartki, lekko posolić, odstawić. Jajka pokroić w ćwiartki lub w plasterki. Filety anchois podzielić na 3-4 części, a tuńczyka rozdrobnić. Ogórka obrać, pokroić na cienkie plasterki. Paprykę, cebulę i karczochy pokroić w plasterki. Bób obrać ze skórki.

Przygotować sos. Posiekać listki bazylii, zmieszać je z oliwą, doprawić do smaku.

Na talerzach ułożyć liście sałaty, a na niej przygotowane wcześniej składniki. Polać sosem bazyliowo-oliwnym.

Smacznego:-)

Sałatka nicejska



Ciecierzyca z tuńczykiem, fetą i limonką

atina_bc

Tym razem ciecierzyca z przepisu Marghe z małymi modyfikacjami Eli. Ja wprowadziłam jedną zmianę - pomidorki koktajlowe zastąpiłam normalnymi, gdyż akurat koktajlowych nie miałam. Sałatka zdecydowanie lepiej wygląda, gdy dodamy do niej tuńczyka w większych kawałkach, a nie takiego rozdrobnionego.

Ciecierzyca z tuńczykiem, fetą i limonką

Składniki na sałatkę:

  • puszka ciecierzycy
  • 200 g fety
  • pomidorki koktajlowe
  • puszka tuńczyka w oleju
  • czerwona cebula
  • cebulki z octu
  • natka pietruszki
  • oregano

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • sok z 1/2 - 1 limonki
  • chili suszone
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • ewentualnie odrobina octu cytrynowego

Składniki na sos porządnie wymieszać.

Fete pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki, jeżeli dajemy normalnego pomidora to pokroić go w kostkę. Cebulki przekroić na pół, a czerwoną cebulę drobno pokroić. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki i polać sosem.

Ja podawałam z tostami zrobionymi z ciecierzycowego chleba.

Smacznego:-)

Tydzień z ciecierzycą

Sałatka z tuńczykiem

atina_bc

Kolejna pyszna sałatka, jaką znalazłam u Evenki.

Sałatka z tuńczykiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 3 - 4 jaja ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy
  • 1 cebula (można zastąpić lub uzupełnić szczypiorkiem)
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek majonezu

Jajka , cebulę , ogórka pokroić w kostkę , wymieszać z pozostałymi składnikami i przyprawić. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:-)

Zdjęcie sałatki przed dodaniem majonezu, bo po jego dodaniu wszystkie sałatki wyglądają podobnie;)

Sałatka z tuńczykiem

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci