Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Wpisy otagowane : sushi

Uramaki sushi

atina_bc

Kto do mnie zagląda wie, że lubię eksperymentować z potrawami różnych kuchni. Kiedyś przygotowałam sushi, ot tak na próbę, by zobaczyć jak smakuje i okazało się, że mojemu synkowi bardzo smakuje takie jedzonko. Tak więc od czasu do czasu przygotowujemy sobie sushi, wzbogacając je o nowe formy. Tym razem obok tradycyjnych maki i temari sushi przygotowałam uramaki. Uramaki to rodzaj sushi, w którym ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori, czyli są to takie wywinięte maki. Często obtoczone w sezamie. 

Uramaki sushi

Składniki:

  • 250ml japońskiego ryżu do sushi
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • wasabi
  • paluszki krabowe, surimi
  • warzywa (u mnie marchewka, ogórek, awokado)
  • płaty nori
  • serek śmietankowy ( u mnie Philadelphia)

Przygotowanie ryżu do sushi:

Odmierzony ryż wsypać do miski i płukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda stanie się zupełnie przezroczysta. Ryż przełożyć na sito i zostawić do odsączenia na godzinę. Następnie zalać go 250ml i 1 łyżką wody. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem około 10 minut. Gdy cala woda zostanie wchłonięta, bez zdejmowania przykrywki, ryż zdjąć z ognia i pozostawić go na 15 minut.

W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, cukier i sól, aż do całkowitego rozpuszczenia tych ostatnich.

Ugotowany ryż przełożyć do płaskiego szerokiego naczynia, obficie spryskać przygotowanym octem i przemieszać delikatnie drewnianą łopatką, jednocześnie chłodząc go wachlarzem (może być cienka deseczka do krojenia).

Gdy ryż uzyska temperaturę naszego ciała - jest gotowy do użycia.

Przygotowanie uramaki sushi:

Przygotować octowa wodę do moczenia rąk: 4 łyżki octu ryżowego na 250g zimnej wody.

Ogórki, awokado, marchewkę i paluszki krabowe pokroić wzdłuż w paski o grubości około 7 mm.

Bambusową matkę owinąć dokładnie folią spożywczą. Następnie rozłożyć na niej płat nori (błyszczącą stroną do dołu), a na nim 3-4 łyżki ryżu. Aby ryż nie kleił się do rąk, moczyć palce w octowej wodzie i rozkładać ryż na nori zostawiając ok 1 cm odległości od górnej krawędzi. Rozłożony ryż posypać ziarnami sezamu lub innymi ulubionymi. Odwrócić, tak aby ryż leżał na macie, a płat nori był na wierzchu.Na płacie rozsmarować cienką warstwę serka, a następnie na 3/4 wysokości, w poprzek płata nałożyć niewielką ilość wasabi. Na wasabi ułożyć wybrane składniki (u mnie surimi + ogórek + marchewka). Trzymając matę i brzeg nori jednocześnie zwijać rulon, cały czas dociskając i przesuwając matę (cały czas pamiętać, aby był bardzo ciasno zwinięty). Ostrym nożem podzielić na równe części, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden kęs.

Danie to można jeść pałeczkami lub rękoma. Pomiędzy kolejnymi kęsami sushi je się plasterki marynowanego imbiru. 

Smacznego:-)

Uramaki sushi

Uramaki sushi

Temari sushi - kuleczki z wędzonym łososiem

atina_bc

Wiem, że nie wszyscy przepadają za sushi - ja lubię, ale jadam wyłącznie z wędzonym łososiem lub warzywami. Jakoś surowa ryba jeszcze mnie nie skusiła. I oczywiście najczęściej jadam przyrządzone własnoręcznie. Takie sushi przygotowane tuż przed jedzeniem jest pyszne. Jest wiele rodzajów sushi, ja prezentowałam niedawno maki sushi i nigiri sushi, a dzisiaj właśnie temari sushi. Korzystałam z przepisu zamieszczonego w książce "Sushi. Ponad 100 wspaniałych przepisów" wydawnictwa Parragon.

Temari sushi - kuleczki z wędzonym łososiem

Składniki:

  • 250ml japońskiego ryżu do sushi
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • wasabi
  • łosoś wędzony
  • sok z cytryny
  • skórka z cytryny

Przygotowanie ryżu do sushi:
Odmierzony ryz wsypać do miski i płukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda stanie się zupełnie przezroczysta. Ryz przełożyć na sito i zostawić do odsączenia na godzinę. Następnie zalać go 250ml i 1 łyżką wody. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem około 10 minut. Gdy cala woda zostanie wchłonięta, bez zdejmowania przykrywki, ryż zdjąć z ognia i pozostawić go na 15 minut.

W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, cukier i sol, aż do całkowitego rozpuszczenia tych ostatnich.

Ugotowany ryż przełożyć do płaskiego szerokiego naczynia, obficie spryskać przygotowanym octem i przemieszać delikatnie drewnianą łopatką, jednocześnie chłodząc go wachlarzem (może być cienka deseczka do krojenia).

Gdy ryż uzyska temperaturę naszego ciała - jest gotowy do użycia.

Przygotowanie kulek:
Przygotować octową wodę do moczenia rąk: 4 łyżki octu ryżowego na 250g
zimnej wody. 

Łososia pokroić w cienkie małe kwadraty. Przygotować kawałek średniej wielkości foli spożywczej. Pośrodku położyć kawałek łososia. Porcję ryżu (około 1-11/2 łyżeczki - należy pamiętać, że wielkość kulek powinna być na jeden kęs.) uformować w kulkę i położyć na łososiu. Zebrać razem brzegi folii spożywczej i ciasno je zwinąć - tworząc paczuszkę, aby ryż dobrze się skleił, a powierzchnia kulki stała się gładka. Całość można delikatnie turlać między dłońmi, aby ostatecznie nadać kulce ładny kształt. W taki sposób przygotować kulki z całej porcji ryżu.

Po uformowaniu kulek delikatnie zdjąć folie, a kulki ułożyć na talerzu.

Każdą kulkę udekorować odrobiną pasty wasabi cienkimi paseczkami skórki cytrynowej. 

Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i pastą wasabi. Sushi zanurzyć w sosie sojowym, a pomiędzy kolejnymi jego kęsami je się plasterki marynowanego imbiru. Więcej na temat jedzenia sushi można poczytać tutaj klik. 

Smacznego:-) 

Temari sushi - kuleczki z wędzonym łososiem

Z Widelcem po Azji

Maki sushi

atina_bc

Maki sushi jest najpopularniejszym rodzajem sushi. Przygotowuje się je układając warstwę ryżu na płacie wodorostów nori, dokładając pozostałe składniki, a następnie zawijając wszystko w zgrabny rulon przy pomocy specjalnej bambusowej maty. Wodorosty i ryż są dość klejące, więc przygotowany rulon ciąć należy bardzo ostrym nożem, przy czym długość kawałków powinna być mniejsza od średnicy rulonu.

Uważam, że do sushi możemy dodawać ulubione dodatki - warzywa, tofu, wędzonego łososia lub inne ryby. Wcale nie muszą to być surowe ryby. Ja moje przygotowałam z wędzonym łososiem i ogórkiem o raz w wersji wege z marchewką, ogórkiem i awokado. W zawijaniu maki sushi jeszcze nie jestem ekspertem, ale wciąż się dokształcam wybaczcie więc pewne nierówności;-) Całkiem niedawno przygotowywałam nigiri sushi, które polecam wszystkim osobom nielubiącym alg morskich.

 Maki sushi

Składniki:

  • 250ml japońskiego ryżu do sushi
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • wasabi
  • łosoś wędzony
  • warzywa (u mnie marchewka, ogórek, awokado)

Przygotowanie ryżu do sushi:

Odmierzony ryz wsypać do miski i płukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda stanie się zupełnie przezroczysta. Ryz przełożyć na sito i zostawić do odsączenia na godzinę. Następnie zalać go 250ml i 1 łyżką wody. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem około 10 minut. Gdy cala woda zostanie wchłonięta, bez zdejmowania przykrywki, ryż zdjąć z ognia i pozostawić go na 15 minut.

W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, cukier i sol, aż do całkowitego rozpuszczenia tych ostatnich.

Ugotowany ryż przełożyć do płaskiego szerokiego naczynia, obficie spryskać przygotowanym octem i przemieszać delikatnie drewnianą łopatką, jednocześnie chłodząc go wachlarzem (może być cienka deseczka do krojenia).

Gdy ryż uzyska temperaturę naszego ciała - jest gotowy do użycia.

Przygotowanie maki sushi:

Przygotować octowa wodę do moczenia rąk: 4 łyżki octu ryżowego na 250g zimnej wody.

Ogórki, awokado i marchewkę pokroić wzdłuż w paski o grubości około 7 mm. Łososia pokroić w paski.

Na bambusowej matce rozłożyć płat nori, a na nim 3-4 łyżki ryżu. Aby ryż nie kleił się do rąk, moczyć palce w octowej wodzie i rozkładać ryż na nori zostawiając ok 1,5cm odległości od górnej krawędzi. Na środku ryżu, w poprzek płata rozsmarować niewielką ilość wasabi. Na wasabi ułożyć wybrane składniki (u mnie łosoś + ogórek oraz ogórek+marchewka+awokado). Trzymając matę i brzeg nori jednocześnie zwijać rulon, cały czas dociskając i przesuwając matę (cały czas pamiętać, aby był bardzo ciasno zwinięty). Ostrym nożem podzielić na równe części, nie zapominając, że wielkość kawałka ma być na jeden kęs.

Danie to można jeść pałeczkami lub rękoma. Wierzch sushi (nie ryż) zanurzyć w sosie sojowym i włożyć do ust w całości. Pomiędzy kolejnymi kęsami sushi je się plasterki marynowanego imbiru. Więcej na temat jedzenia sushi można poczytać tutaj klik. 

Smacznego:-)

Maki sushi

Maki sushi

Z Widelcem po Azji

Nigiri sushi

atina_bc

Sushi to potrawa japońska przygotowana z gotowanego japońskiego ryżu krótkoziarnistego zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych, owoców morza, suszonych alg morskich (nori) i kawałków ryb oraz warzyw, grzybów, czy jajek. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy, pastę wasabi (pasta z japońskiego chrzanu o bardzo intensywnym smaku) oraz marynowany imbir, który spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych.

Dzisiaj prezentuje nigiri sushi czyli sushi formowane w dłoni. Ryż formuje się w owalne paluszki, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza. Ja za surowymi rybami nie przepadam, dlatego najczęściej do sushi używam wędzonego łososia. Część przygotowanych nigiri sushi posypałam czarnym sezamem, a część przewiązałam algami morskimi. Produkty z których korzystałam dostałam od firmy Blue Dragon. Przygotowując wpis kierowałam sie notatkami Tatter i Casi. Casia jakiś czas temu przestała blogować, mam jednak nadzieję, że zagląda tutaj czasami, bo chciałam jej zadedykować dzisiejszy wpis i powiedzieć, że brakuje mi jej:*

Nigiri sushi

Składniki:

  • 250ml japońskiego ryżu do sushi
  • 2 łyżki japońskiego octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • wasabi
  • łosoś wędzony
  • czarny sezam, paski z płatów nori - opcjonalnie

Przygotowanie ryżu do sushi:

Odmierzony ryz wsypać do miski i płukać pod bieżącą wodą tak długo, aż woda stanie się zupełnie przezroczysta. Ryz przełożyć na sito i zostawić do odsączenia na godzinę. Następnie zalać go 250ml i 1 łyżką wody. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem około 10 minut. Gdy cala woda zostanie wchłonięta, bez zdejmowania przykrywki, ryż zdjąć z ognia i pozostawić go na 15 minut.

W tym czasie wymieszać ze sobą ocet, cukier i sol, aż do całkowitego rozpuszczenia tych ostatnich.

Ugotowany ryż przełożyć do płaskiego szerokiego naczynia, obficie spryskać przygotowanym octem i drewniana łopatką przemieszać delikatnie drewnianą łopatką, jednocześnie chłodząc go wachlarzem (może być cienka deseczka do krojenia).

Gdy ryż uzyska temperaturę naszego ciała - jest gotowy do użycia.

Przygotowanie nigiri sushi:

Przygotować octowa wodę do moczenia rąk: 4 łyżki octu ryżowego na 250g zimnej wody.

Filet z łososia położyć na desce i za pomocą noża do filetowania ryb (musi być bardzo ostry) pokroić w poprzek włókien na ukośne plasterki. Można oczywiście wykorzystać łososia już pokrojonego.

Ręce zwilżyć w przygotowanej zalewie.

Ręką nabrać niedużą porcję ryżu i za pomocą obu dłoni formować ją w owalną grudkę (wałeczek). Plasterek ryby ułożyć na palcach lewej dłoni i posmarować odrobinką wasabi. Na rybę położyć przygotowaną wcześniej porcję ryżu i lekko ją docisnąć, nadając pożądany kształt. Odwrócić sushi rybą do góry i odłożyć na bok. W taki sam sposób formować pozostałe porcje. 

Gotowe nigiri można oprószyć ziarnami czarnego sezamu lub przewiązać paseczkami wyciętymi z alg.

Danie to można jeść pałeczkami lub rękoma. Wierzch sushi (nie ryż) zanurzyć w sosie sojowym i włożyć do ust w całości. Pomiędzy kolejnymi kęsami sushi je się plasterki marynowanego imbiru. Więcej na temat jedzenia sushi można poczytać tutaj klik.   

 Smacznego:-)

Nigiri sushi

Nigiri sushi

Z Widelcem po Azji

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci